PETŐ CSILLA INNOVATÍV ZÖLD LAKOSSÁGBARÁT JAVASLATA A KIS KERTEKBEN KELETKEZETT ZÖLD HULLADÉK HASZNOSÍTÁSÁRA

Pető Csilla (FIDESZ-KDNP) március 7-én benyújtott a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsághoz, egy innovatív, zöld, lakosságbarát, valamint a városüzemeltetés szempontjából is költségcsökkentő, térítésmentes ágdarálási szolgáltatás bevezetésére vonatkozó javaslatot.

A levegő minőségének és védelmének érdekében, országszerte, így Vác városában is tilos a kerti hulladékok, avar égetése. Fenti rendelkezés értelmében, szükségszerű a háztartásokban keletkezett zöld hulladékok hasznosítása érdekében, egy hatékony működőképes megoldásnak a kidolgozása. Jelen információink szerint, a DTKH Nonprofit Kft. csak 2022 áprilisától kezdi meg fokozatosan a zöld hulladékok elszállítását. A téli időszakot követően, a kiskertekben a tavaszi metszésekből származó gallyak, összegyűjtött tavalyi lombok, jellemzően az ingatlanok elé kerülnek kihelyezésre. Más megoldási alternatíva nem lévén, sajnos ezáltal rendezetlen környezetet teremtve rontják a városunk összképét is.

A képviselői javaslat értelmében a Váci Városfejlesztő Kft. tulajdonában lévő ágdaráló gép, racionális kihasználtságát figyelembe véve, az önkormányzat biztosítson évente 1 alkalommal, ingyenes ágaprítási szolgáltatást a váci lakosok számára. Az újonnan bevezetett innovatív szolgáltatást, lehetőségek szerint minél előbb bocsássák a igénylő lakosok rendelkezésére. A munkálatok ütemezéséről, menetrendjének kidolgozásáról, igénybevételének módjáról a Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a szakmai kérdésben kompetens munkatársai az illetékesek.

A szolgáltatás igénybevételét követően,amennyiben a kérelmező nem tart igényt a keletkezett aprítékra, ezeket a város gondozásában lévő parkok, virágágyások mulcsozására, esetlegesen komposztálásra használnák fel, csökkentve a parkfenntartás költségeit.

Az ötletgazda azt reméli, hogy a zöldítő javaslata, környezetünk megóvása, támogatást nyer a baloldali többségű szakmai bizottság körében és tárgyalásra javasolják a képviselő-testületnek.