A HARKOVI RAKÉTATÁMADÁS ELŐL MENEKÜLŐ EGYETEMISTÁK ÉRKEZTEK VÁCRA, PENC IS ADOMÁNNYAL SEGÍTI ŐKET

Hétfőn rakétatámadás érte Ukrajna második legnagyobb városát Harkovot. A város lakott területeit ért támadás során a harkovi Nemzeti Egyetem épülete is megsérült, és mint megtudtuk harmincegy egyetemista érkezett Vácra a támadást követően hétfő éjjel – értesült a 0627.

Szerda reggeli hírek már arról szóltak, hogy az egyetem épülete kigyulladt, lángokban áll. Az itt tanuló egyetemistákat az Althann Vendégházban szállásolták el Vácon, köztük egy édesanyát is ötéves kislányával. A vendégház kedden felhívást tett közzé Facebook-oldalán arra a kérve a váci és környékbeli lakosokat, hogy lehetőség szerint elsősorban tisztálkodási szerekkel segítsék a háború elől menekült fiatalokat. Szerda délutánra már több asztalon sorakoznak az adományok, de nemcsak tisztálkodási szerek, hanem tartós élelmiszert, gyümölcsöt, de olyan is volt, aki reggelit vitt a menekültek részére. Információink szerint volt, aki már továbbment, a többség vasárnapig marad Vácon.

„Őket lehet, hogy vasárnap továbbviszik, hiszen harmadik országból érkezett emberek. Nem ukránok, nem is magyarok, hanem külföldi diákok, akik Ukrajnában tanultak, ők vélhetően tovább tudnak majd utazni haza a saját országukba” – mondta megkeresésünkre Gáborné Haáz Andrea a Váci Egyházmegye kommunikációs vezetője. Hangsúlyozta, hogy több százezer ember van a határtérségben, így további menekültek érkezésére lehet számítani. Az ellátásuk okán további feladat hárul a Katolikus Karitászra, mely a határon tartózkodó önkéntesek munkáját koordinálja.

Gáborné Haáz Andrea azt is hozzátette, hogy a Váci Egyházmegyei Karitász is aggodalommal figyeli az Ukrajnában kialakult helyzetet, ezért megkezdte a felkészülést arra az esetre, ha az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek hozzánk fordulnak segítségért. A gyors és hatékony segítséget elsősorban pénzbeli adományokból tudják biztosítani.

Összefogott Vác és környéke, Penc is segített

Mi sem bizonyítja jobban a Vác és környékén élők segítőkészségét, mint az, hogy a felhívást követően másnapra annyi adomány érkezett, hogy a készletek előreláthatólag két-három napra telítődtek, így vélhetően biztosított az itt tartózkodó menekültek ellátása az ittlétük idejére.

Egyelőre nincs szükség további adományra Vácon, telítődtek a készletek. – Fotó: 0627.hu

Penc önkormányzata Vác mellett Rádra és Tiszabecsre is juttat adományt

De nemcsak magánemberek és egyházak mozdultak meg a felhívásra, Penc község önkormányzata is egy nagyobb csomagot juttatott el számukra. Kádár Ferenc penci képviselő megkeresésünkre úgy fogalmazott: „A falu apraja-nagyja megmozdult, és vett részt az adománygyűjtésben. Az eddig összegyűlt adományokat pedig azért juttattuk el Vácra az egyetemisták számára, mert jelen pillanatban ez volt helyileg a legközelebb, és nagy szükség is volt rá. De nemcsak ide, hanem Rádra is juttatunk el a felajánlott adományokból, ugyanis ott is befogadtak egy menekült családot. Pénteken pedig Tiszabecsre juttat el az önkormányzat gyógyszert, bébiételt, pelenkát a gyermekek számára.”

Pencen is sokan adakoztak, az adomány nagy része már célba ért. – Fotó: 0627.hu

Kádár Ferenc hozzátette, Tordai Sándor Püspökszilágy polgármestere arról tájékoztatta őt, hogy tudnak olyan településről, ahol közel kétszáz gyermek tartózkodik anya nélkül. Ezért hangsúlyosan fontosak ezek a gyermekek részére szánt gyógyszer adományok, bébiételek, pelenka csomagok egyaránt.

GRT

Forrás: 0627.hu