VÁC LENNE AZ A BALLIBERÁLIS HELY, AHOL MÉG EGY KÖZBESZERZÉST SE TUDNAK TISZTESSÉGESEN LEMUTYIZNI?

Mély hallgatás övezi a Váci Városfejlesztő Kft. zöldfelületeket érintő közbeszerzésének eredményét. A szerkesztőségünkhöz is érkezett pár megkeresés, hogy tudunk-e valami újat mondani az előző cikkeinkben említett, háttérben megfuttatott két cég pályázati eredményéről? Sajnálatosan a városházával való párbeszéd teljes hiánya miatt továbbra is csak saját értesüléseinkre tudunk támaszkodni, amelyeket az alábbiakban foglalunk össze.

A váci baloldal „bűvészcilinderében” mindig megbújnak olyan „nyulak”, amiket előhúzhatnak, ezért is érdemes folyamatosan a kezüket figyelni. Jelentjük azért, hogy nincs az a cilinder, az a bűvészmutatvány, amibe valahogy bele ne láthatnának mások is…

Úgy hírlik, hogy a parkfenntartási munkák kiszervezésében egy a gödöllői körökhöz is közel álló cég lesz a befutó.

Érthető módon drága ajánlata nem marad el a kiírásban előirányozottól. De ha épphogy csak belekezdünk a neten a cég referenciáiról megnyugvást találni, azonnal nyugtalankodni is kezdhetünk már…

Szombathelyen egy félmillió forintosra becsült munkát 5,1 millió Ft-os ajánlatukkal nyertek el. (Mennyire ideális is egy ilyen cég Vác városának városüzemeltetésében felmerülő munkáihoz? A Radnóti úti buszmegálló felújítása éppen pont nekik való lenne!) De azért a szombathelyi befutásuk mégsem volt egyszerű, hiszen éppen ki voltak zárva a közbeszerzéseken való indulásból. Ezt az apró kis problémát úgy oldották meg, hogy a tulajdonos egy másik céget hozott létre gyorsan ugyanazzal a kezdőbetűvel, hiszen a név kötelez. De mire is?

Pont ilyen cégre van szüksége a városnak, hogy tovább guruljon a lejtőn, ahova eddig juttatták.

De van még egy kis eset a cég szerteágazó munkavégzéseinek referenciái közt. 2019 őszén az őket sokat foglalkoztató kerületnek gyorsan fel kellett építeniük egy játszóteret. Hálájukat kifejezték a megbízásért cserébe. Olyannyira, hogy az átadás után az önkormányzat gyorsan lezárta a játszóteret. Sajnálatos módon több gyermek komolyan megsérült. Volt, aki kéztörést szenvedett. A csúszda a szabványtól eltérően hosszabb lefutású volt, ami baleseteket eredményezett. Nos, pont ilyen cég kell ahhoz a bizonyos további lejtőhöz Matkovich Ilonának a játszóterek fejlesztéséhez Vácra.

Úgy tűnik, a vezetés mintha kifejezetten húzná magára a további gondokat, nem mintha az eredeti hétköznapiakat ezidáig már sikerült volna megoldaniuk…

A folyosói pletykák szerint van olyan ajánlat is, amely 1 millió Ft körüli összegből is meg tudná oldani az igényelt parkfenntartási munkákat egy szezonban, nem pedig csak egy hónapban! De gazdaságosan és színvonalasan kívánja a Duna-partot és a belváros parkjait 60–70 millió Ft-ból az az ajánlattevő, aki 10–19 fős hivatalos létszámmal dolgozik neves áruház-láncolatok parkolóit és zöldterületeit fenntartva. A város parkolóit nézve gyakorlatuk elkelhet.

A tanácsnok asszony körzetében a parkoló ugyanúgy néz ki, mint tavaly. Minden bizonnyal aláírásokat volt gyűjteni Jess Kinga máskülönben talán észrevette volna az állapotokat. Megkérdőjelezhető, hogy az a cég, aki 10–19 főt foglalkoztat, hogyan és milyen színvonalon látná el a parkokhoz kapcsolódó időigényes kertészeti feladatokat az üzletláncok zöldfelületeinek, parkolóinak és magánkerteknek a fenntartása mellett? Megjegyezzük, hogy a cégnek éppen futnak álláshirdetései: vezetői és kertészeti dolgozói pozíciókban, ezek szerint esélyesnek érzik magukat Vácon.

Megkérdőjelezhető még az is, hogy 120 millió Ft-ból mit és milyen színvonalon lehet fenntartani és minek kell aprópénz olyan cégeknek, akik kiemelt fontosságú parképítési munkákban vesznek részt a fővárosban.

A városházi körökben kering még az a hír is, hogy a Váci Városfejlesztő Kft. színvonalas munkavégzése odáig csúszott le, hogy egy excel-tábla beképletezése is komoly kihívást jelent. Egyes városházi hozzáértők szerint az éves szakmai program összeállítása is kétes színvonalú azt kiolvasva, hogy pl. a Főtéren és a Duna-parton elég egy héten egyszer szemetet szedni.

Ebből az információból úgy tűnik, a polgármesternek és alpolgármestereinek továbbra is mintha egy koszos városra lenne igénye. Hol vannak a régi szép idők a sokat kritizált Fördős-korszakból, amikor 4–5 városi dolgozó már kora reggel söpörte a Főteret és ürítette a szemeteseket, mire a reggeli mise kezdődött nem kellett szégyenkeznie a városvezetésnek?

Meg kell jegyezni, nemhogy söprű volt a kezükben, de használták is becsülettel, mert csikk nem maradt a Főtéren.

Érdeklődéssel várjuk, hogy a közbeszerzés milyen látható és várost építő jegyekkel zárul, hiszen a pályázatok leadási határideje kitolódott. Vajon miért?

Egyes szereplők visszaléptek, mert nem akarták országos hírüket Váccal bekoszolni a jövőjük érdekében?

Pedig sok fáradozás van a szabó munkában, amikor pontosan rá kell igazítani valakire az öltönyt. A konfekció egyszerűbb, de veszélyesen túl sokakra jó, ugye?

Egy dolog biztos: vigyázó szemünk Vácon van. Végül kiderülhet az is, hogy dr. Varga Borbálának és Kiss Zsolt városüzemeltetésért felelős alpolgármesternek mi köze van a közbeszerzést kiíró céghez, akik a korábbi években is behatóan foglalkoztak a váci közbeszerzésekkel.

Végül, de nem utolsó sorban érdekes kérdés, hogy Matkovich Ilona vagy Kiss Zsolt milyen oldali is? Hiszen a nyertesnek ígérkező cég szerteágazó munkáival milliárdos bevételekre tett szert egy hosszú évek óta nem baloldali vezetésű kerületben is.