ZÉRÓ TOLERANCIA! HEJ, HOL VAGY? – TURAI JÁNOS VÁLASZA MATKOVICH ILONÁNAK

Váci önkormányzat lapja a Váci Hírnök februári számának 8. oldalán fennen hirdetik, hogy „Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben”. A cikk írója eképpen sajnálkozik miattam:

„Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a Váci zsidó Hitközség elnökét eszközként kívánja használni a Fidesz-KDNP egy aljas antiszemita politikai kampányban.”

Az aljasságban létet kikérem magamnak és egyben nagyon kérem, hogy a nagy toleranciájuk nevében válogassák meg a szavukat.

Eszembe nem jutott volna az önkormányzat érintett két jeles képviselőjét támadni, mert nem partnereim. De amikor több antiszemita megnyilvánulás után az egyik úr leköpi a laptopja billentyűzetét, mert az a Rabbiképző Zsidó Egyetemnél nyitotta ki a képernyőt – erre jön Vác első emberének mentegetőzése, hogy az úr 12 éves korában követett el enyhe gyerek csínyeket.

Kedves hölgyem nem kell a szerecsent mosdatni, mert az úriember mint mondta tovább tanulás miatt, oktatási intézményt keresett magának, amit nem 12 évesen szokás keresgélni.

Amikor én az ilyesmit kifogásoltam, szinte rögtön jött a válasz a postaládámba: „Te szemét büdös zsidó szétverjük a zsinagógádat meg a temetődet”. Ezt a „kedves üzenetet” nem a barátaimtól kaptam, mindenki azt vélelmezi, hogy az ismeretlen fenyegető kiléte az általam bírált, érintett táborból kerülhetett ki. Kedves Polgármester Asszony! Ön ezt a cselekményt sem ítélte el, ez természetes az Ön olvasatában.

A toleranciával nem kéne hencegni és folyton mosakodni vele, azt alkalmazni kell.

Ehelyett a rendőrségnek kell nyomozni az ismeretlen rejtőzködő fasiszták kilétének felderítése ügyében.

Vegyék tudomásul, hogy nem fogok hallgatni, ha lebüdös zsidóznak, ha leköpnek nem köszönöm meg a fasisztáknak. Kikérem magamnak, hogy engem a FIDESZ-KDNP használ fel választási céljaira!

Éppen az önök miniszterelnök-jelöltje hirdeti nagy nyilvánosság előtt, hogy a fasisztákkal és a kommunistákkal külön-külön fog kormányozni.

Köszönöm az önök toleranciáját, ami előre vetíti a fasizmus ébredezését. Amikor nyilas suhancok ártatlan embereket lőttek bele a Dunába, ahol a munkaszolgálatra hajtott emberek ezrei fagytak meg az orosz fronton, akiket Auschwitz poklában égettek el. Tehát van mitől tartani a magyar társadalomnak és tudja kedves polgármester asszony, az ilyen észbontó bejelentésektől önök közül még senki sem határolódott el, a „tolerancia” jegyében!

Aztán jön a másik szakértői megállapítás: „A Váci Zsidó Hitközség elnöke semmilyen olyan nyilatkozatról, cselekedetről, rendezvényről nem tudhat, amely bármilyen módon kapcsolatba hozható lenne a váci önkormányzattal és az antiszemitizmussal.” Sajnos tudhatok ilyenről, mert maga az elkövető mondta és jegyezte le az antiszemita mondatot és mást is, jóval 12 éves kora után.

Mindezek után, kedves polgármester asszony, nem kérek bocsánatot és senki sem fog bocsánatot kérni a február 16-án a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, akik a fasiszta rémuralomnak ártatlan emberek meggyilkolásáról beszéltünk. Nem kérünk bocsánatot még akkor sem, hogyha Ön erre felszólított minket „a tolerancia” jegyében. Ezen tények minősítését egyébként Vác város tisztelt polgársága megítélésére bízom.

Turai János