JUHÁSZ PÉTER: EMBER, VIGYÁZZ! FIGYELD MEG JÓL VILÁGOD! (RADNÓTI UTÁN SZABADON) – A VÁCI POLGÁR ELEMZŐ ÍRÁSA

Mindig szívesen közlünk írástudó váci polgároktól publikációkat, amelyek nemzeti-konzervatív szempontból veszik szemügyre közéletünk izgalmas jelenségeit, illetve akik képesek rendkívül fontosat mondani azokról a történésekről, amelyek Vácon VALÓJÁBAN történnek. (Gábor Csaba, Sigray István, Jaberits Zsolt és még sokan mások rendszeresen megtisztelik írásaikkal a lapunkat.) Juhász Péter is az egyik ilyen szerző Vácon, aki már évek óta vagy a Váci Polgárban vagy a közösségi oldalakon úgy képes összetenni a helyi puzzle-t, HOGY A KÉP ÖSSZEÁLL.

Megtiszteltetés, hogy olvasóink számára most a Váci Polgár rendszeres szerzőjének ezt az alábbi írását online is közzé tehetjük, köszönjük a lap és a szerző hozzájárulását, amit nagy tisztelettel ajánljuk értő figyelmükbe!

***

Választás lesz. Mindenki felajzott. Ki az elért eredményeket félti, kinek az a fontos, hogy – kerül, amibe kerül – dögöljön meg a szomszéd tehene.

Azt tudjuk, hogy akik most nem kormányoznak, mindent jobban csinálnának, de hogy mi a jobb, azt meglepetésnek szánják. Állítólag nem lesz korrupció? Nem lesz lopás? Nos…?

A hozzáértés, a fejlődés jól látható a kormánnyal hadban álló városoknál. (Elgondolkodtató, hogy egy város vezetősége mire kap mandátumot, arra-e, hogy a lehetőségeket a lehető legjobban kihasználva városát fejlessze, vagy hogy „szabadság harcoljon” saját országának kormányával.)

Budapest szárnyal, mi már bajor kisváros vagyunk. (Nagyon kicsi!) Igaz, ne feledkezzünk meg arról, hogy a kormány kizsigereli az önkormányzatokat, az előző vezetők csak hiányt hagytak maguk után. A hiány akkora és olyan súlyos, hogy az egyik érintett város vezetője, aki „éppen most nézte meg”, hogy mekkora hiánnyal is küzd városa, nem tudta élő adásban megmondani, mekkora az éppen most megnézett hiány, mert az, mint a háború utáni infláció, percről percre növekszik és nem akart senkit félre vezetni. Van néhány választó, aki csodálkozott, hogy az új vezetőséget meglepte(?), hogy mit talált a kasszában.

A vidékiek, mint tudjuk, nem rendelkeznek magas IQ-val, ezért gondolhatták, hogy a vezetésre vállalkozók, amikor tervet készítenek, nem az álmaikat írják le, hanem megnézve a tényeket és lehetőségeket tesznek ajánlatot a választóknak. Mert szegény választók, ők így szokták, mikor külföldi nyaralást terveznek. Szívesen mennének luxushajóval a Karibi-szigetekre, de nem azért állnak meg a horvát tengerpartnál, mert ott vették észre, hogy nincs annyi pénzük. Tudják, ha házépítésre kaphatnak pénzt, azt nem adják oda autó- és mosógép-vásárlásra, hiába lenne fontos az is. Úgy gondolták, a tények és lehetőségek ismertek, mert mi alapján szavaztak a mostani vezetők ellenzéki képviselőként.

Nem hihetjük, hogy a minden ülésen jobbnál jobb, mindössze 50-100 ezerbe kerülő javaslatokat tevő képviselő, aki ma alpolgármester, a levegőbe beszélt, hogy a korrupció elleni küzdelem jegyében még a használt WC-papírt is kikérő képviselő, ma szintén alpolgármester, ne tudta volna, mit olvas. Ha valaki dolgozik, követ el hibát, sőt ha nem követ el, akkor is bele lehet kötni minden tettébe.

A város, az ország szempontjából mindegy, hogy a főtéren jégpálya van, vagy más, hogy a más giccses-e, vagy sem. A város és az ország szempontjából az a fontos, hogy amit a vezetőség célként kitűzött, és amire felhatalmazást is kapott, azt képes-e megvalósítani.

Az énekkarosoknak tudniuk kell, hogy nem elég, hogy a kóristáknak van hangjuk, mert az mit sem ér, ha nincs karmester. A karmesternek – ez egy kóristának nem újdonság – tudnia kell, mit akar, mire lehet ezzel a kórussal vállalkozni. E cél érdekében rendezi sorba a tagokat, kér fortét vagy pianót.

Ha egy-egy buszmegállót ide-oda helyezünk, ha itt-ott utakat alakítunk át zsákutcává, valóban senki sem mondhatja, hogy nem történik semmi, és a digitális világban érdemes is megörökíteni. Csak az a kérdés, mely koncepció, mely távlati cél szem előtt tartásával történnek a dolgok. Az volt a mai városvezetőség programja, hogy rend és tisztaság lesz, hogy lehet közlekedni, parkolni. Hát…? A sétáló utca, főtér autómentesítése kiemelt programpont volt. Engem is dühített, hogy csak én nem hajtok be és parkolok ott. Persze ez így, ebben formában nem igaz, de így dühöng az ember. Ez megoldódott, ma napi 10-12 autónál többel nem lehet találkozni.

Örömmel látom a törökhegyi építkezéseket, mely városunk fejlődésének tanúbizonysága. Csak azt nem tudom, mely koncepció mentén haladunk. Emberek, autók „ezrével”, út, járda, bolt, óvoda (és semmi) nincs. Mindent csak autóval lehet elérni egy úton, a Kosdi úton. Még szerencse, hogy ez az út kiváló, széles, jól járható. Vagy tévedek? Hála Istennek, nem a város kezelésében van, úgyhogy lesz kire kenni a közlekedési káoszt. Sikerült megoldani, hogy az egyik becsatlakozó út egy csaknem derékszögű kanyarban legyen, kitűnő balra kanyarodási lehetőségekkel. így legalább nem alszanak el a sofőrök!

Miért is jutott mindez eszembe, hiszen nem önkormányzati, hanem képviselőválasztás lesz? Hát, a minap felhívott egy kellemes női hang és közölte, hogy az XY közvéleménykutató cég nevében beszél. Erről az XY-ról még életemben nem hallottam, de ez engem minősít, nem őket. Érdekes kérdéseket tettek fel. Nem kellett sok ész, hogy kitaláljam, melyik oldalnak kutat. Valószínűleg a másiknál sem kellene, de ahhoz még nem volt szerencsém.

Szóval, megkérdezték:

  • Egyet értek e, hogy a Kilátó központ és a Székesegyház felújítására pénzt költenek,
  • és mit szólok, hogy titokba fognak a városba/város határába valami akkumulátorral kapcsolatos üzemet/raktárt telepíteni?

Láttam magam előtt, ahogy Orbán a sötétben settenkedik hóna alatt az „akkumulátor-valamivel” és halkan, suttogva kérdezi Mészárost, hogy hova tegye, mert nagyon nehéz?

Egy pillanatra elcsodálkoztam. Ez lenne az új képviselőjelölt programja?

Én megértem, hogy a város lakói – egyre nagyobb számban –, valahonnan érkeztek és minden jó szándékuk ellenére sem tudhatják, hogy „hol lakott itt Vörösmarty Mihály” és hol van a „kő”. Őket egyelőre nem érdekli a ferences templom és a hozzátartozó kolostor sorsa, sem a székesegyház állapota. Ők most jöttek, lakást, házat, utat, vizet, gázt, parkoló helyet akarnak. Majd a gyermekeiknek adatik meg, hogy tudják, hol van az a „kő”…. Új helyen, magunk is így lennénk! Ha az erre fordított pénz felháborítja őket, nem vehető zokon. De, aki már tudja, hogy hol az a „kő”, az tudja, hogy az elpusztult város a jövőbe vetett hitének emlékműve a ferences templom és rendház, ami jól eltalált és múltjához méltó nevet kapott új funkciójában. „Kilátó”! Igen, a kolostor is – a maga korában – a „messzenézés”, a távlatokban gondolkodás műve volt, mint ahogy a „Kilátó” is, a célt nehezen érzékelőknek nyújt kilátást a jövőbe.

A székesegyház – a most jövőknek dóm, netán bazilika, az helybélieknek Nagytemplom – Magyarország különleges építészeti emléke sok olyan építészeti, dekorációs megoldással, mely a törökmentes Európában éppen akkor volt trend és országunkban párját ritkító. Ezt a most érkezőnek, az éppen csak itt lakónak – vagy talán alvónak, hiszen Budapest miatt van itt és nem Vác miatt – nem kell még tudni, mint ahogy azt sem, hogy mi mindent tett Anzelm atya a ferences templom felújításáért a 70-es években, amikor a kormányt nem lehetett vádolni elvakult klerikális elkötelezettséggel, mint ahogy diktatúrával sem (volt okos dolog). Vagy éppen mi Tömördi Viktor atya érdeme a mostani felújításban.

Nem, ezeket nem kell tudni egy választónak, de illene egy képviselőjelöltnek!

Idegenforgalmat akarunk? Mit néz meg a látogató? A volt CEMÜ-székház, Pártház (ha tudják az új lakók, melyik volt az), vagy a lucaszéke Karacs kollégium épületét, a Földváry téri lakótelepet, a „tízemeletest”, netán a „márvány teret” (észak carrarai/ koreai márvány), avagy a templomokat? És ha templomokat, akkor a lepusztultakban akar gyönyörködni, vagy az eredeti szépségében megújultakban?

A válasz nem – nem csak – a választó feladata, ez a távlatos városvezető, a képviselőjelölt felelőssége!

És itt van a settenkedő akkumulátor. Hát bevallom először nem értettem a kérdést, mert mostanában a narancsital is zöld és Greta Thumberg óta tudom, hogy a piros elektromos autó is zöld, sőt, a leendő kormány is Karácsony óta zöld.

  • Akkor mi a baj az elektromos autóhoz nélkülözhetetlen akkumulátorral?
  • Hogy gyártják?
  • Hogy itt gyártják?
  • Hogy raktározzák?
  • Hogy itt raktározzák?
  • Mivel fog menni az én zöld autóm, ha nem kell akkumulátor, mert az meg nem zöld?

Ez nekem egy kicsit zöld.

Tehát akkor az a szép új jövő, hogy hagyjuk lerohadni műemlékeinket, nem telepítünk semmit, mert a semmi az környezetbarát? Vagy nem ez a jelölt programja? Akkor meg, hogy nem vette észre, hogy valami hiba (populizmus) van a kérdésekben?

A kutató kérdései bennem is sok új kérdést ébresztettek. Remélem, nem érnek kétellyé, zöldek maradnak!

„…a legmélyebb alázattal állíthatom, hogy aki szerint a vallásnak semmi köze a politikához, az nem tudja, mi a vallás.”

Mahatma Gandhi

***

Ehhez még szerkesztőségünk egyik példaképének, tanítójának, Balás Béla püspöknek egyik alapgondolatát is hozzátennénk:

„Minden politika, de a politika nem minden”