EGYRE SZEBB A KILÁTÁS A VÁC-ALSÓVÁROS VASÚTI MEGÁLLÓHELYEN

Már látványosabb jelei is vannak a Vác-Alsóváros vasúti megállóhely tavaly elkezdett korszerűsítésének – írtuk volt pár héttel ezelőtt annak kapcsán, hogy padok és hulladékgyűjtők kihelyezésén túlmenően már még látványosabb jele is mutatkoznak a felújításnak az új utasbeállók kihelyezésének előkészítésével, a korszerű utastájékoztatási eszközök felállításának munkafázisával. Nos, azóta egy új utasbeálló már áll is, s több digitális tájékoztató ugyancsak. Tehát folyamatosan halad ez a nagyon rég várt fejlesztés.

A legforgalmasabb megállókat érintő, 2019-ben indult „50 megújuló állomás” program keretében 2021-ben 10 helyszínen fejeződtek be karbantartási és felújítási munkálatok, 3 helyszínen 100 P+R („park and ride”, azaz „parkolj le, és utazz!”) és 26 helyszínen 1298 B+R parkoló („bike and ride”, azaz „biciklizz és utazz!”) épült összesen.

A munkálatok során térségünkben 2021-ben Sződ-Sződliget megállóhelyen

  • felújították a felvételi épületet,
  • megszépült a homlokzat
  • és megújult az utasváró is,
  • a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett
  • új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki,
  • a gyalogos aluljáró felújításának részeként a lépcsőket is kijavították,
  • továbbá a gyalogos aluljáró világításának felújítása is megtörtént.

Ferihegy, Rákoskert, Rákospalota-Kertváros, Vác-Alsóváros, Vicziántelep megállóhelyeken a peronokon számos új padot és hulladékgyűjtőt helyeztek el, valamint új biztonságtechnikai rendszert építettek ki. Rákospalota-Kertvárosban továbbá a peront is felújították, Vác-Alsóvároson a betonkerítés festése és az aluljárói lépcső tetőfedése is elkészült, Vicziántelepen a helyenként megsüllyedt térburkolat javítását is elvégezték és új típusú utasbeállókat telepítettek.

A tervezetten 2023-ig tartó program keretében értelemszerűen 2022-ben is tovább folytatódnak a karbantartási munkálatok. Rákospalota-Kertvárosban zajlik az utasbeálló kiépítése, Nagymaros-Visegrádon és Szobon pedig folyamatban van a felvételi épület felújítása, ezeket tervezetten szintén befejezik még ebben az évben, továbbá Felsőgödön 60 kerékpártárolót létesítenek.

Ahogy a Vác-Alsóváros vasúti megállóhely ütemtervbe vett, és már javában elkezdett felújítása kapcsán korábban is megjegyeztük: a fejlesztésben az önkormányzatnak nincs szerepe, az központi beruházásban, egészen pontosan az állami vasúttársaságnak köszönhetően valósulhat meg.

Ribáry Zoltán