MIT TITKOL INOTAY? AZ ÁTLÁTHATÓSÁG JEGYÉBEN IDÉN SE ADTÁK KÖZRE VAGYONNYILATKOZATAIKAT A VÁROSVEZETŐK

Míg az országgyűlés tagjai és a legtöbb önkormányzat (például: Budapest, Győr) a legnagyobb természetességgel közzétette az idei képviselői, városvezetői vagyonnyilatkozataikat, Vácon ugyanezt, mint valami hétpecsétes titkot rejtegetik. Nem csak az újakat, hanem a régieket is!

Újra és újra a váciak abba ütköznek, hogy amit állítottak a megválasztásuk előtt, ha rájuk szavaznak, akkor a legnagyobb nyíltságot vállalják Vác polgárai előtt, ezzel szemben szinte mindenben homlokegyenest az ellenkezőjét cselekszik.

  • Márpedig, ha nincs titkolnivaló a városházán a vagyonosodás terén, akkor miért nem tették közzé már automatikusan a vagyonnyilatkozatokat,
  • amennyiben pedig van, akkor csaknem a közérdekű adatkérésre felhasználható 90 nap elteltében bíznak, hogy a válasz elódázásával a választás utánig elrejthetnek valamit?

Mit titkol az urambátyám világ felszámolását ígérő Inotay, aki maga a nyíltság állítólagos legelkötelezettebb híve?

Elképesztő az a távolság, ami immár az „üvegzseb” kampányígérete és megvalósulása között fennáll.

  • Alig, nehezen lelhető fel a honlapon a legeslegkötelezőbb üzleti anyagokból bármi is,
  • önkormányzati cégeknél kapnak baloldali képviselők vezetői állásokat, amelyek előtte nem léteztek, az ő számukra kreálták, a betöltésük előtt meg nem hirdették,
  • közbeszerzések rendje – lásd például a közétkeztetés kiszervezése – máig nem tisztázott módon zajlott,
  • amolyan baloldalon sajnálatosan megszokott „füstös szobákban” kötött alkuk döntenek, hogy mely cégekkel kötnek szerződést (az információink szerint egyik ilyen eredményeként szervezhetik ki a közparkjaink gondozását),
  • számos, természetesen publikálásra méltó közadat nem kerül fel automatikusan közszemlére, azokat a pandémiára hivatkozva irreálisan hosszú idő alatt adnak csak ki  több százezer forintos költség terhére.

Kászonyi Károly egy közadat kérésre ugyan azt válaszolta, hogy a vagyonnyilatkozatok várhatóan február 8-án elérhetőek lesznek, így várjuk, hogy csak kérésre adják azt ki, vagy hajlandóak a kötelességüknek megfelelően a lakosság elé is tárni?