AZ ÁTLÁTHATÓSÁGGAL KAMPÁNYOLÓ BALLIBERÁLIS VÁROSVEZTÉS KÖRÜL EGYRE TÖBB MUTYI GYANÚS ÜGY BONTAKOZIK KI – A KARCFM INTERJÚJA SZABÓ CSABÁVAL

Hatszorosára emelt áron újítana fel az ellenzéki vezetésű önkormányzat Vácott egy buszmegállót. A helyi alpolgármester tavaly júliusban még csak 3 millió forintért tervezte a Radnóti úti buszmegálló átépítését, a beruházás összege azonban novemberre már 18 millióra, azaz közel a hatszorosára hízott – kereste fel telefonon a váci botránnyal kapcsolatban Imrényi Dávid, a KarcFM rádió szerkesztő-műsorvezetője Szabó Csabát, a váci Fidelitas elnökét. 

KarcFM: Való igaz az, hogyha egy kicsit utánanéz az ember a váci közügyeknek, akkor tényleg szembetűnő, hogy egy – hát hogy is fogalmazzak – kicsit sajátos viszonyt ápol a közvagyonnal a jelenlegi vezetés. Az ellenzéki vezetésű váci önkormányzat körül különféle ingatlan mutyikról szól a közbeszéd és a mostani eset is árulkodó, hiszen a megálló felújítása brutálisan megdrágult. Mit lehet tudni, hogyan hízott ekkorára a projekt, és vajon milyen utat járhat be a pénz, hogy végül magánkasszában kössön ki?

– Szerintem félreértették Márki-Zay Péternek a kijelentését, hogy csak felfelé, merthogy az árak felfelé mennek nálunk, a színvonal meg lefele vágtat sajnos. Ez egyszerűen érthetetlen, mert hogy ha valaki épített már valamit, akkor meg tudja becsülni, hogy mekkora lesz a felújítás költsége. Elindultak júliusban 3 millióról, aztán lett belőle októberben 5 millió, majd utána hozzáadtak még 13 milliót, és akkor így lett a 18 millió 4 hónap alatt.

KarcFM: Lehet, hogy Vácon is vannak olyan cápák, mint a budapesti városházán, és ezek egymás után odaúszkálnak, és így hízik szép lassan, fokozatosan az összeg?

– Lehet, közeledünk a kampányhoz. Az egész abszurd. Nincsen semmivel alátámasztva. Csörögben egy 70 négyzetméteres ház 35 millió forintból épül meg újonnan, itt meg 18 millió forintból egy buszmegálló, egy kis üzlethelyiséggel. És ebben a legrosszabb az, hogy nincsen semmivel alátámasztva, nincsen megindokolva, hogy mire kell. A baloldali többség szépen mindent megszavaz, de nem ez az egyetlen ilyen ügy Vácon, mert akár nézhetjük a Márványteret, amit kampány stratégiai okok miatt először 2020. augusztus 20-án jelentették be, hogy 2021-re elkészítik, majd 21-ben is bejelentették, hogy a következő augusztus 20-ra elkészítik. Szerintem ezt szépen minden évben be fogják jelenteni, egyszer talán elkészül. Ez is egy ilyen beruházás, ami 10 millió forintról indult, és aztán most már 74 millió forintnál áll. És még egy kapavágás nem történt. Szóval óriási, hihetetlen nagy áremelkedések vannak Vácon! Aztán építettek pár métert kerítést 6 millió forintból. Ezzel kampányolnak most, hogy szerintük ez a felelős gazdálkodás a váci önkormányzatnál! Egyszerűen ez így nem normális ügymenet.

KarcFM: Hát ebből akár határkerítést is, megerősített határzárat is lehetett volna építeni. Ilyenkor ezek mögött a költségkimutatásban nincsenek kifogásolható tételek? Nyilván van ennek nyoma valahol jegyzőkönyvekben, vagy esetleg kiszúrt valamit az illetékes bizottság, adott esetben – nyilván kormánypárti tagja, és ezt szóvá teszi?

– Az egyik dolog az, hogy ők folyamatosan átláthatósággal kampányolnak. Nekik ez volt a kampány szlogenjük, hogy ők átláthatóak lesznek. El kell mondani, hogy ha én bármit meg szeretnék tudni, közadatot ki szeretnék kérni, a legtöbb esetben rögtön pénzt kérnek érte az átláthatóság nevében, vagy közlik, hogy nincs adatuk róla. Na, ez azért sok mindent elárul! Itt is csak azt közölték, hogy egy darab pályázó volt, alpolgármester úr talán azt nyilatkozta, hogy egy darab pályázó volt, és nekik elfogadták 6 millió forintos ajánlatát a kerítés megépítéséért. Dehát nehogy már ennyire felelőtlenek legyenek, hogyha csak egy pályázó van, akkor legközelebb, ha csak egy pályázó lesz, akkor 20 millióért csináltatják meg a kerítést? Hát nem normálisak.

KarcFM: Hát valóban gyanúsak ezek az ügyek, és akkor beszéljünk a többi gyanús ingatlan ügyről is. A Gyurcsány emberének tartott Matkovich Ilona polgármester azzal kampányolt két évvel ezelőtt, hogy ő majd véget vet annak az urambátyám világnak, amit igazából csak most láthatnak a váci lakosok, mert azt olvasni, hogy a polgármester asszony családja azért nagyon szépen profitál abból, hogy Matkovich Ilona vezeti Vác városát. Tehát tönkretehetik például a váci korzót egy tájidegen terasz megépítésével. Ott van a Kőhíd Park, ott a hírek szerint közparkot vett meg a polgármester fiának a cége. Egyébként kaptak már választ ez irányú kérdéseikre? Most így egy kalap alá veszem önöket, elnézést, mint kormányoldal, mert ugye itt is abba a problémába ütköztünk, vagy önök abba ütköztek, hogy egyáltalán nem volt semmiféle tájékoztatás, és próbáltak információkat beszerezni és továbbra sem érkezett érdemi válasz ősszel a hivatalos megkeresésekre.

– Nem, semmi választ nem kaptunk. Az önkormányzat ott akadályozza a közadat kéréseket, ahol tudja. Nyilván, mivel kötelező, ezért vagy kitérő, vagy egyéb válaszokat adnak. Most 90 nap a válaszadásnak a határideje, élnek is ezzel a lehetőséggel. A sajtó kérdésekre egyáltalán nem válaszol a váci önkormányzat. Ahogy ezt a baloldaliak szokták, amit mondanak, annak pont az ellenkezőjét csinálják. Ha ők átláthatóságot ígérnek, akkor mindent titkolnak, mindent sunyin csinálnak. És ahogy előbb említette, ez így van a Duna-parton is! Ha ott valaki szeretne egy ablakot cserélni, azt csak óriási küzdelmek árán tudja megoldani, ha egyáltalán engedélyezik neki, merthogy bele kell hogy simuljon a környezetbe. Na most, ők egy üveg kalitkát építettek a Lujza és Koriander cukrászda elé, a családi kávézó elé egy üveg kalitkát, ami végképp nem illik oda. Az önkormányzati strandon nem engedték, hogy kicseréljék az ajtót, mert azt mondták, hogy az már nem illene bele a környezetbe. Az üveg kalitka mehet, a strandfelújítás nem mehet. Egyszerűen nem normálisak. Kiárultak több mint egymilliárd forint értékben ingatlan vagyont. Most már ott tartunk, hogy örülünk, hogy ha a Városházát nem fogják eladni. Lehet, hogy szállodát fognak csinálni, merthogy gyönyörű, barokk épület.

KarcFM: Ott is téma ez egyébként? Vácott is téma a városháza eladásának az ötlete az ellenzék részéről?

– Még nem tudni.

KarcFM: Ne adjunk ötleteket.

– Hátha hallgatnak.

KarcFM: Egyébként ezek a botrányok mennyire fajsúlyosak a váci lakosok körében, a szóbeszéd tárgya ez a legutóbbi?

– Sajnos itt is az látszik, mint az országban is, hogy elég megosztott a közélet, és hogy vannak, akik tényleg mindent elhisznek, amit az ő lakájmédiájuk mond. Rendszeresen azt tapasztalom, hogy ha én mutatok egy önkormányzati ülésről egy olyan dokumentumot, amit a polgármester asszony aláírt, az egyik elhiszi, hogy ez tényleg így van, a másik sajnos nem. Nagyon sok ember azonban ma már érzi, hogy egyre több embert feldühítenek helytelen döntéseikkel, merthogy azért mindenkinek vannak rokonai a városban, vannak barátai, és amikor kilakoltatják őket, vagy nulla forintos állásidőre küldték őket, vagy kirúgtak rengeteg embert, akkor azért elgondolkodtak. Amikor az ember nem akarja elhinni, hogy ez a városvezetés rossz, de kirúgják a munkahelyéről, akkor utána csak mégis meg tud változni a gondolkodása. Úgyhogy remélem, hogy végre el fog jönni az az idő, amikor a baloldalon is következményei lesznek a tetteknek, és ezt nem fogják tudni sokáig húzni. Kétlem, hogy lemondanának, pedig vannak olyan dolgok, amiért ezt megtehetnék, legalábbis szerintem, mert amit itt Vácon csinálnak, az tényleg abszurd. És amit ígértek, annak teljes mértékben az ellenkezőjét cselekszik.

KarcFM: Matkovich Ilona polgármester mintha Karácsony Gergellyel egy padban ült volna korábban. Mindenért, de mindenért, ami az ő városában történik, a kormányra igyekszik kenni a felelősséget. Ezt is azért jól látni.

– Ez teljesen így van, ugyanaz a recept, ugyanaz a szegény áldozat, a kormány bántja őt. Ezt mind úgy, hogy rengeteg kormányzati támogatás érkezik Vácra és a környező településekre. Jönnek új cégek, az iparűzési adó nő. És itt látszik, hogy a baloldali városvezetések hogy állnak hozzá, mert még azt mondják, hogy őket mennyire megfosztották, hogy a vállalkozóknak csak az iparűzési adó felét kell kifizetniük, és hogy nekik ez mennyire nagy veszteség. De ez a pénz itt marad a váci embereknél, a váci vállalkozóknál, és érthetetlen, hogy ez miért fáj a városvezetésnek. Emellett azért kaptak elég nagy összeget a felújításokra, felújíthatták a városházát, 200 millió forintból az óvodák újulnak meg kormányzati támogatásból. Szóval azért érezhető, hogy míg ők azt mondják, hogy ők egyedül vannak hagyva, nekik nem segít senki, ezzel szemben a kormány folyamatosan ott áll a város mögött, annak ellenére is, hogy folyamatosan megy a politikai lejáratás. Nyilván azért is, mert közeleg a kampány, a kormány lejáratása ellenére segíti a várost, segíti a váciakat, mert azt fontos megjegyezni, hogy míg a nem kormányoldalra szavazók is jól járnak a jobb oldallal, addig a baloldali szavazók sem járnak jól a baloldali politikusokkal.

KarcFM: Ön azt mondta, hogy egy kottából játszik Matkovich és Karácsony Gergely, szeretik ezt az áldozati pózt. Karácsony Gergely esetében talán az egyszerű szemlélő elhiheti, hogy ő nem tudja, hogy például a háta mögött milyen üzleti machinációk, milyen maffiaszerű, jutalékos rendszer működhet a városházán. De hát azért Vácott, Matkovich Ilona személye egy teljesen más típus, ő egy hideg üzletasszony. Tehát hogy ha az ő környezetében történnek ilyen gyanúsnak mondható ingatlan mutyik, nehogy aztán bajunk legyen belőle, akkor ott aztán ki lehet zárni, hogy az ő tudta és beleegyezése nélkül történnének ilyesmik.

– Igen, azért Vácon ezt lehetett látni, mikor ez az üveg kalitka elkezdett épülni. Azért polgármester asszony ott volt, és azért nézte, hogy minden jól megy-e. Szóval azért ő egy olyan személyiség, aki tényleg ezekben benne van, neki vannak más ügyei is. Például nem tudom, hogy hallott-e róla, hogy román cégtemetőbe jutott a polgármester asszonynak egyik cége. Ő tényleg az, aki benne van ilyen dologban, és azért a Váci Önkormányzat például jóval kisebb, mint egy budapesti polgármesteri hivatal.

KarcFM: Hát ez meg a másik, hogy ami ott történik, annak azonnal híre megy, igen.

– Igen, azért itt mindenki mindenről tud. Ez egy 33 ezer fős település, de azért mégis itt az emberek sokkal több mindent tudnak, azért itt hallanak az emberek dolgokat, és ezért itt tényleg nagyon durva dolgokat lehet hallani polgármester asszonyról is, meg ami a Városházán folyik. Egy dolognak örülnék, ha most már végre valaminek lenne következménye, és nem tehetnének meg akármit. Mert ami itt megy, az a politikának a teljes mértékben való megrontása, hogy amikor nem az embereket szolgálják, hanem ők a vár királyai, akik jól élnek, akik a gyerekeiktől, közpénzből vásárolják a süteményeket, az innovatív alpolgármester úr sógornője az egyik leggyakoribb fellépő a váci rendezvényeken. Így tényleg ott tartunk már, hogy nem tudom, hogy ha a következő fodrász lesz, akkor mindenki oda fog kelleni, hogy járjon. Egyébként ez egy tendencia volt, hogy amikor megnyílt a Lujza és Koriander, a polgármester asszony gyerekének a cukrászdája, akkor majdnem minden ellenzéki képviselő ott volt, és egy szelfivel kiposztolta, hogy ez igen.

KarcFM: Bocsánat, ez az, ami ugye ott a komp mellett van pont. Csakhogy tudjuk…

– Vácnak tényleg az egyik legszebb részére, a Duna-partra felépített üvegkalitka. Érdemes megnézni, mert tényleg olyan megdöbbentő látvány, hogy egy ilyet hogy lehetett engedélyezni?

KarcFM: Köszönöm szépen ezt a kis dunakanyari kitekintőt, az elmúlt percekben Szabó Csabát, a váci Fidelitas elnökét hallották.