VAN OLYAN, AMIÉRT MATKOVICH NEM A KORMÁNYT HIBÁZTATJA? – INTERJÚ SZÁDOCZKI IMRÉVEL

A polgármester legutóbbi vasárnapi bejegyzésének nívója és annak igazságtartalma miatt rövid interjút kértünk Szádoczki Imrétől, a FIDESZ váci szervezetének elnökétől.

VO Kérem, tekintsük át, milyen álláspontot képvisel a helyi szervezet Matkovich Ilona váci választópolgárokhoz írt vasárnapi opusa kapcsán? Végigfuthatnánk Matkovich Ilona kijelentésein?

SZ.I. A helyi Fidesz szervezet nem szokott reagálni ezekre a vasárnapi mesebeszédekre, de szó, ami szó a hétvégén kiváltképpen nem bontotta ki a város baloldali vezetője az igazság minden részletét.

VO Ön szerint milyen további 4 milliárd forintnyi kormányzati támogatást vár még a polgármester asszony? 

SZ.I. Már jelenleg is zajlik a székesegyház teljes felújítása ebből az összegből. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az országgyűlési képviselő és a püspök meghívására a polgármester nem volt hajlandó elmenni arra a bejárásra, ahol megtekinthette volna azokat a munkálatokat, amelyek ebből a Vácnak szánt kormányzati támogatásból készülnek.

VO Az írásában újra büszkén számol be arról Matkovich Ilona, hogy megválasztásuk utáni első döntésük az volt, hogy elutasíthattak egy 5 milliárd forintnyi értékű sportcsarnokot, és azóta  felpanaszolja, hogy ez a támogatás nem érkezett meg. 

SZ.I. Egy új, multifunkcionális sportcsarnokot kaphatott volna városunk. Csak a területet kellett volna kijelölni és azóta már rég megkaphattuk volna az új csarnok kulcsát. Ez egy olyan célzott támogatás volt, amit nem lehetett másra fordítani. Na, ezt utasította vissza a baloldali többségű testület. Egyébként a velünk együtt induló települések azóta, köszönik szépen, már használják is a felépült létesítményeket.

VO Mi annak az igazságtartalma, hogy az újonnan felépítendő járóbeteg rendelő időleges késlekedéséhez köze lenne az országgyűlési képviselőnek? 

SZ.I. Ennek a projektnek 2026-ra kell elkészülni, és semmi sem utal arra, hogy nem épül fel időre, amennyiben ez CSAK a kormányon múlik! Minden eddigi teszetoszázást az önkormányzat produkálta, eleinte egy ügyeskedő telekcserével, aztán egy ügyetlenkedő főépítésszel, majd agyaskodó, projektakadályozó, folyamatosan új városházi igények előrángatásával. Itt a kormány részéről semmilyen késlekedés nincs! A történet az öreg halászné sztorijára hajaz, aki folyamatosan új házat követel attól a bizonyos aranyhaltól. Ismert a történet vége, hogy lett elege aztán az egészből az aranyhalnak.

VO Mi az igazság az iparűzési adó városoktól (szerintük a szivárványos városoktól) való elvételével és az önkormányzatok kivéreztetésével kapcsolatban? 

SZ.I. A kisvállalkozások adóját csökkentette a kormány a felére. Ez a pénz nem kerül senkihez, a vállalkozóknál marad. Ezt sajnálja tőlük a polgármester! A nagyobb cégek ugyanúgy fizetnek iparűzési adót és a gazdasági fejlődés eredményeképpen a bevételek nemhogy csökkennének, hanem a legtöbb önkormányzatnál még növekednek is.

VO Még egy új információt tudtunk meg a vasárnapi posztból, hogy a csörögi Kászonyi Károly szívügye volt a Regőczi utca ötlete és nem a közismerten elkötelezett, katolikus hívőé, Pető Csilláé?

SZ.I. Ebben a témában sajnos egyetlen valós állítás sincs az írásban. Kászonyi Károly Pető Csillával ellentétben nem nyújtott be semmilyen javaslatot a Regőczi utca elnevezésre!  Matkovich polgármester viszont csípőből elutasította Pető javaslatát. Ezek után kezdett Pető Csilla egy akcióba, amelynek révén több mint 200 aláírás született, amit egy nagy létszámú felvonulás is követett, ahol a rossz idő ellenére ott volt Vác jóindulatú lakosságának sokasága. Itt átnyújtottuk a petíciót, amit Inotay alpolgármester vett át, aki eddig semmilyen érdeklődést nem mutatott az ügy iránt. Ehhez a kezdeményezéshez, ha rácsatlakozott Kászonyi, akkor azt oly csöndben tette, hogy az senkihez sem hallatszott el. Az eset kísértetiesen hasonlít ahhoz, mint amikor az elhanyagolt KRESZ-parkban a fideszes képviselőnő civileket (gyerekeket!) szervezett, hogy rendbe tegye azt, és erre ráült primer féltékenységből Tótváradi-Nagy Bence, aki nyolc napra rá leaszfaltoztatta (legalábbis nem akadályozta meg) e területen végzett önkéntes munkát. Megmutatta nagyon tapintatlan és embertelen módon, hogy ki az úr a házban!

A polgármester egészen pimasz módon „politikai blöff”-nek nevezte ebben az írásában a képviselőnő utcanévharcát, Regőczi atya nevének utcanévben való rögzítését. A KRESZ-parkot felemlegetni, mint „óriási károkozást” pedig még ízléstelenebb, főként annak tudatában, miképpen jártak el a gyerekek munkájával, a civil aktivitást miként vette a baloldal semmibe. Égbekiáltó igazságtalanság ilyet állítani, nehezen tolerálható vezetői arrogancia.

VO Jó látjuk, hogy a poszt valódi üzenete az volt, hogy a város jelenlegi vezetése Vác életének minden területén haladó-progresszív, amiben a kormányzat és – egy kicsit halkan sejtetve – a lakosok a jelenlétükkel rendkívül zavaróak?

SZ.I. Igen, az önkormányzatunk baloldali vezetése mintha nem ismerné azt a régi viccet, hogy azért is érdemes házasságban élni, mert hát nem lehet mindenért a kormányt okolni…!

Szádoczki Imre, Fidesz-Vác elnök