VÁCI POLGÁRI FÓRUM ESTJEI VÁC MEGÚJULÁSÁÉRT – ELŐADÁSOK A MIGRÁCIÓRÓL, A JÁRVÁNYRÓL ÉS A KÖZÉLETRŐL

Ahogy a járványhelyzet újra megengedte, a Kilátóban Imre Zsolt szíves meghívására megint elindultak a Váci Polgári Fórum estjei. Vác nemzeti-konzervatív elkötelezettségű polgárai összejöveteleire a szervezők rendszeresen felkérnek egy-egy adott témában jártas előadót, akikkel az előadásaik után a meghívottak kötetlenül beszélgethetnek mind helyi, mind országos közéleti kérdésekről. A legutóbbi, decemberi alkalom, kimondottan szívélyes hangulatú baráti találkozó volt, amelyen mintegy ötvenen vettek részt.

Az előadások ezúttal három témát öleltek fel.

A migráció és annak hatásai napjainkban

■ Előadó: Molnár J. Péter, a Hír TV munkatársa és vendége Janik Szabolcs, a Migrációkutató
Intézet helyettes vezetője

A fiatal kutató a beszélgetés első felében élesen elválasztotta a volt gyarmattartó országokat és a soha gyarmattal nem rendelkezőket, hiszen egészen más a viszonyuk a mostani migrációs helyzethez. Kifejtette, hogy jelenleg 10 migránsból 9 a szomszédos országokban talál menedéket és csak 1/10-e kerül embercsempészek közvetítésével Európába.

A rossz hír az, hogy a felmérések szerint minden kibocsátó ország lakosságának a fele elindulna.

Európa vakságban szenved, hiszen a népszaporulat a kibocsátó afrikai országokban iszonyú magas, 2100-ra Afrikában fog élni az emberiség fele, mely kontinens már most sem tudja élelemmel ellátni a jelenlegi lakosságát. A MAGREB országokban – bár vannak már pozitív jelenségek, – de az általános egészségi állapotukat tekintve továbbra is aggasztó a helyzet.

Molnár J. Péter, a Hír TV munkatársa és vendége Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet helyettes vezetője – Fotó: VácOnline

És nemcsak gazdasági nehézségei vannak ezeknek a kibocsátó országoknak, hiszen iszonyatos a mélyszegénység, még ma is törzsi keretek között élnek, akiknek nagy részük muzulmán. A harmadik nehézség, hogy az Európára szakadt migráció nem természetes, sajnos egy jól körülhatárolható kör érdeke a migránsok Európába juttatása illegális módon.

A migrációs számok valóban riasztóak, mert a gyökeresen más kultúrából érkező tömegek integrálása lehetetlen kihívásnak tűnik. Az embercsempészet jelenleg a legjövedelmezőbb üzletág, 10-15.000 dollárba kerül egy-egy migráns illegális utaztatása, ami még nálunk is horribilis összeg, de az még nagyobb tragédia, hogy a kibocsátó ország középosztálya, értelmisége indul világgá a hazájából.

A végén a beszélgetés konklúziója az volt, hogy

végre józan szembenézésre, elemzésekre, megoldási javaslatokra lenne szükség, de sajnos Európa egyelőre nem akar tisztán látni, elosztási kvótákról beszél, pedig nem szervezni kell a migrációt, hanem azokba az országokba kell elvinni a segítséget, ahol a baj van.

Rövid és hosszú távon azzal kell számolni, hogy ennek a századnak

  • ez lesz az egyik legnagyobb, megoldandó gondja,
  • valamint a V4-ek tudják-e tartani a maguk ellenállását,
  • milyen lesz az új német kormány nyomása,
  • kik fognak még nyugatról csatlakozni hozzánk?

Járványhelyzet a matematikai statisztika tükrében

■ Előadó: Sigray István, az ELTE matematika tanszékének tanára

A tanár úr a járvánnyal kapcsolatban a Vác Összefog közösségi oldalon szokott népszerű bejegyzéseket tenni. E posztjaiban szigorúan csak matematikusként elemzi az éppen aktuális járványhelyzetet. Az előadása idején éppen csúcson állt a negyedik hullám, amelynek matematikai függvényei már akkor azt jelezték előre, hogy a járvány esetszámai hamarosan és látványosan csökkenni fognak. Úgy tűnik – már túlélve e tragikus időszakot –, hogy Sigray István előadásban mondottak, szinte napra pontosan be is következtek, azaz a matematika valóban rendkívül alkalmas segédtudománya a járványtannak.

Sigray István Teller Ede egyik híres gondolatára építette az előadását, amely így hangzik:

„az emberiség kihalása abból következhet, hogy az emberiség emocionálisan nem képes felfogni az exponenciális függvényt”.

Az exponenciális függvény szabályszerűségei szerint működik a járvány, ha ebbe nem avatkozunk bele. Minden élőlény szaporodása is exponenciális módon történik, a hitelfelvétel kamatos kamatai, minden károsanyag kibocsátás és a láncreakció is.

Sigray István, az ELTE matematika tanszékének tanára – Fotó: VácOnline

Ha az esetszám megduplázódna minden héten, akkor a 8 milliárd ember 33 hét alatt megfertőződne, de a járvány nem így működik. Akkor mi állítja meg? Miként éltük túl a középkor nagy járványait?

Valójában a logisztikus görbe a válasz, azaz aki átesett, az már nem fertőződik, lecsökken a reprodukciós ráta. Az oltás nélkül is túlélné az emberiség a járványt, de ha mondjuk a tizede az emberiségnek meghalna Covidban, akkor a nagyszámú egyéni tragédiákon túl összeroppanna a gazdaság. Tehát oltani kell, hogy kevesebben haljanak meg. Célfeladatok: ne haljanak meg annyian, az egészségügy ne omoljon össze stb. Eszköz: oltás, maszk, korlátozások, ezek pontos számszerű hatásai a járványgörbékre azonban csak feltételezéseken alapulnak. Folyamatosan mérni kell, gyorsan kell reagálni, a helyzetértékelésre azonnali jó válasz szükséges.

Az előadó kiemelte, hogy az összehasonlító adatok sokak számára megtévesztőek lehetnek, mert nem csak a halálozási adatokat kell nézni, hanem az előző évekhez viszonyított többlethalálozás számait. Ebben egyébként a V4-k közül picit mi állunk a legjobban.

A deltának két rossz tulajdonsága van: reprodukciós rátája nagyobb, mint az alfának, rövidebb idő alatt fertőz, viszont jó hír az, hogy a járványügyi intézkedések hamarabb hatnak.

Sigray István a magyar adósságállományhoz hasonlította a gyors járványügyi helyzetkezelést:  A Kádár-rendszerben felvett adósság kb 15 év alatt vált jelentéktelenből nagy áldozatokkal finanszírozhatóvá. Amit nem teszünk meg ma, akkor az másnap legfeljebb a szinten tartáshoz elég. A cselekvésnek azonnal kell történnie.

Az előadó véleménye szerint a járvány 10 éven belül el fog tűnni. Az emberi szervezetben azért lehet bízni, mert az végső soron erősebb, mint a vírus. A harmadik oltás hatékonysága a függvények szerint is mindenképpen eredményes volt. Nálunk nem voltak tömeges megmozdulások, ami a járványkezelésnek a helyes voltát mutatja, feltétlen politikai eredménynek tekinthető.

 

Helyi közéleti témák az online médiában

■ Előadó: Hujbert István, Szabó Csaba ■ Moderátor: Imre Zsolt

Hujbert István, a VácOnline felelős szerkesztője röviden összefoglalta egyfelől a témákat, amelyek az elmúlt hónapban a legolvasottabbak voltak, valamint ismertette az olvasottsági adatokat a váci médiumok összehasonlításában.

Hujbert István, aki csak 2020 májusától vezeti a lapot, összefoglalta az önkormányzati  választások utáni helyzetet.  Véleménye szerint a túlnyert Összefogást hideg zuhanyként érte, hogy a tevékenységüket folyamatosan kontrollálja az általuk oly megvetett jobboldal, és a rendszeres  stiklijeiket, antidemokratikus működésüket, a családi „apám-uram” rendszerük kiépítésére, mutyikra tett  kísérleteiket egy lap folyamatosan olvasói elé tárja.

Hujbert István, a VácOnline felelős szerkesztője – Fotó: VácOnline

A VácOnline jelenleg tényfeltárásokkal és véleménycikkekkel egyaránt a sajtó egyik alapfeladatának tekinthető „őrkutya” szerepét tölti be ma Vácon. A szerkesztőség igyekszik minden olyan dolognak utánajárni, amelyet a baloldali többségű városháza eltitkolni szeretne a lakosság elől.

Immár bizonyosnak tűnik majd két év távlatából, hogy a konzervatív Vác ilyetén kemény ellenállása lefagyasztotta a városházi propagandagépezet működését, amely ellen csak rágalmazó személyeskedésekkel, sajtóperek kiprovokálásával, közösségi oldalakon való elhallgattatással igyekeznek térdre kényszeríteni azóta is az igazságkereső VácOnline-t. A lap majdnem csak egyedül maradt a kicsiny kis váci médiapiacon, mint ellenzéki sajtó, rajta kívül csak a Váci Mérték és a Váci Világ fogalmaz meg kritikákat a városvezetés botrányos működéseivel szemben. (Velük szemben csak a karaktergyilkosság módszerével élnek.)

A városháza a VácOnline ellen több, mint tíz pert indított, úgyhogy a Főtéri kompániának nagyon fáj a kritika! A perekből NÉGYET jogerősen már meg is nyert a lap, és egyet elveszített, amely még egy előző szerkesztőség idejére nyúlt vissza.

Elképesztő, hogy ennek ellenére arról szól folyamatosan a saját médiumaikban a népetetés, hogy sajtóperek sokaságát nyerik.

A váci jobboldalnak nem, de a saját szavazóiknak nehéz lesz beletörődniük, hogy ezek tényleg ugyanazok, akik 1919-ben, 1948-ban, 1957-ben folyamatosan „hazudtak reggel délben és este”.

Rendkívül jó tendenciának vélte a lap szerkesztője azt, hogy a jobboldali polgárok kezdenek nem félni az agresszív retorzióktól, amelyek a városházáról indultak ki, és immár számos jó tollú, gondolkodó „civil” szerző segítik a lap munkáját. Sigray István, Gábor Csaba mellett legalább 20 váci polgár mondja el rendszeresen a VácOnline-on keresztül a városvezetés anomáliáiról a véleményét, sokan még kerülve a nevük megemlítését, de mind többen hozzájárulnak ahhoz, hogy névvel jelenhessenek meg az írásaik.  Rengeteg olvasói levél érkezik a szerkesztőségbe, akik csak egy képpel, egy gondolattal hívják fel egy-egy jelenségre a váciak figyelmét.

Az elmúlt hónap témái csoportosítva a következők voltak:

  1. képviselők, alpolgármesterek, polgármester, képviselők viselt dolgai, Inotay Gergely szerencsétlenkedései, kétszínűsége, stop Márki-Zay, stop Inotay, városi cégekben állásokhoz juttatás,
  2. költségvetés, testületi ülések,
  3. koszos, hajléktalanokkal teli lett a város, bóvli ünnepi díszítés a Főtéren, rövid videók, roncsderbi, parkolóhiány, Márvány tér, túlárazott körforgalmi zebrák, levegőszennyezés,
  4. haváriák,
  5. kormányzati fejlesztések, 4 milliárd püspökségnek, óvodák, bölcsődék építése, korszerűsítése, sajtótájékoztatók, kórházi rendelőintézet fejlesztésének ügye,
  6. Dunakanyar Színház, Elkxrtuk film,
  7. olvasottság.
Friss, 2022. január 22-i adat, amely a Facebook hivatalos statisztikája: 3. oszlop oldalkedvelések, 5. oszlop posztok száma, 6. oszlop aktivitás ezen a héten. Itt számszerűsítve is megmutatkozik a városháza indulata, amely szinte minden héten ugyanezt a képet mutatja: egyre kevésbé kíváncsiak már az emberek arra, amit a városházi balliberálisok mondanak.

Szabó Csaba, a helyi Fidelitas elnöke a váci jobboldal internetes platformjainak tapasztalatairól beszélt, amelyeken egyértelműen az látszik, hogy leginkább azok a témák érdeklik az embereket, amelyeket a mindennapjaikban, már-már a bőrükön is éreznek:

  • a lehangolóan piszkos város,
  • utak elhanyagolt állapota,
  • a sekélyesedő váci rendezvények,
  • a növekvő lakossági terhek,
  • valamint az olyan megszokott városházi szolgáltatások elmaradása, mint ezen a télen a jégpálya.
Szabó Csaba, a helyi Fidelitas elnöke – Fotó: VácOnline

Kifejtette, hogy a városháza botrányosan antidemokratikusan működik, egyértelműen politikai alapon akár még kommentelés nélkül is kitiltanak váciakat a városházi közösségi oldalakról.

 

Vélemények, kérdések, hozzászólások a Fórum résztvevőinek részéről

Az előadások után pezsgő beszélgetés alakult ki mindhárom témában. A résztvevők egyöntetűen amellett álltak ki, hogy ez az ezeréves város a mostaninál méltóbb, rangosabb, nívósabb vezetést érdemelne. Egyre több jele van annak Vácon, hogy egy új közéleti elkötelezettségű, konzervatív generáció veheti majd át hamarosan a stafétát ettől a pályáról lassan lesántikáló, politikailag felelőtlen, balliberális csapattól.