CENTENÁRIUMI ÉVRE KÉSZÜL A VÁCI REMÉNYSÉG EGYESÜLET – INTERJÚ FÁBIÁN FÉDRÁVAL

Különleges évforduló lesz az idei Vác egyik legpatinásabb klubjának történetében, hiszen jövőre azt lehet mondani, hogy már száz éve él a Remény.

– Természetesen az egyesületet is sújtotta a covid-helyzet, de azért összességében azt mondhatjuk, hogy a 2021-es évet sikeresen zárhatjuk. Már csak azért is, hiszen nemzetközi és országos sikereket értek el sportolóink. És itt kiemelhetjük paralimpikonunkat, Szőllősi Istvánt, aki nem csupán az egyesületünket, hanem Magyarországot képviselte a tokiói paralimpián, nagyon büszkék vagyunk rá az ötödik helyezésével és szeretnénk tovább támogatni, hogy a következő olimpiára is kvalifikálni tudjon és ott lehetőleg dobogós helyen zárjon. Tágabb körre tekintve az is szép siker, hogy az atlétikai szakosztály a rúdugró szakággal kibővülve még több eredményes helyezést tudott elérni az országos versenyeken, de minden szakágban kiemelkedő helyezéseket értek el atlétáink. Ugyanakkor büszkék vagyunk vívóinkra, focistáinkra és minden szakosztályunk valamennyi tagjára – mondta Fábián Fédra elnökségi tag.

Megemlítette: az elmúlt, lassan elmúló két évben ugyan számos szokásos programjuk elmaradt a covid járványhelyzet miatt, de azon vannak, hogy a régi szép hagyományokat 100 év után, 2022-től kezdődően is megőrizzék.

– Megemlékeztünk a hőseinkről, megtartottuk a kegyeleti váltófutást, ahol Vác közép- és általános iskolás diákjai igen szép számban vettek részt, ráadásul idén még az egyesületünk saját csapattal is indult a felnőtt kategóriában. Karácsonyi ünneplésünkhöz kapcsolódik, hogy megalapítottuk a „Szikora Gyula Ösztöndíjat”, amelyet évről évre két sportolónknak ítélünk oda, illetve idén, az első alkalommal hárman vehetik át. A karácsonyi ünnepségünkre feldíszített ezüstfenyőt pedig a régi hagyományokhoz híven egy rászoruló család kapja majd meg az esemény után. Az idén sem marad el a karácsonyi hagyományos főzés, ahol a lelkes idős tagok főznek a rászorult, szegény családoknak, hajléktalanoknak december 22-én – folytatta Fábián Fédra.

A centenáriumi év kapcsán megtudtuk: már érkeznek a fotók, más dokumentumok a tervezett centenáriumi kiállításra, de még jócskán várják a relikviákat, hiszen egy igazán nagyszabású tárlatot szeretnének összeállítani, amelynek a Csányi úti székházépület egyik nagyobb terme ad majd helyet. A március 15-e előtti szavalóversenyt jövőre kistérségi szinten hirdetik majd meg. És készül egy emlékkönyv, a szerkesztő, Réti József már lelkesen dolgozik, ez a kötet nem egy afféle kronologikus kiadvány lesz, hanem inkább gondolatok, visszaemlékezések tárháza, mely reményeink szerint visszaadja az egyesületi lét hangulatát, a kötet bemutatóját a hagyományos családi napjukra időzítik. Továbbá a Hazajáróból ismert Kenyeres Oszkárék vezetésével útnak indítanak egy 100 kilométeres túrát az újjáalakulás elnöke, Lehőcz János nevében, a cél természetesen a sportcentrumban lesz.

A Vanyek Béla Sportcentrum Nonprofit Kft. révén is a tervek között szerepel, hogy a pályán található úgynevezett kisház épületét felújítsák új öltözők, közösségi hely kialakításával, továbbá fontos cél a pálya hátsó kerítés részének felújítása a lelátó résszel együtt.

– A sportcentrum szolgáltatásait a közeljövőben szeretnénk tovább bővíteni, nyitni szeretnénk a cégek felé, hiszen számos lehetőséget tud nyújtani a létesítmény. Színhelye lehet csapatépítő tréningeknek, konferenciáknak, kiállításoknak, kulturális eseményeknek. Több országos sportverseny megrendezése még a célunk, hiszen 2021-ben a MASZ elismerően nyilatkozott az egyesület által szervezett májusi területi bajnoki forduló előkészületeiről és megrendezéséről. Új szolgáltatásként elindítottuk a saját testsúlyos edzést, kondi személyi edzést, ezen túlmenően futóbérletek és egyéb egyesületi sport lehetőségek várják az érdeklődőket. Kulturális rendezvények, akár kinti koncertek szervezésére is látunk lehetőséget. Szeretnénk a helyi középiskolákkal is egy szorosabb együttműködést kialakítani – mondta a tervekről Fábián Fédra.

A VRE ezúton is köszönetet mond a támogatóknak, a Tao támogatást felajánló cégeknek, egyéb szervezeteknek és magányszemélyeknek.

Dunakanyar Régió/Ribáry Zoltán