KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSSAL FELÚJÍTOTTÁK A VERŐCEI HÉTVEZÉR HARANGTORNYOKAT

Sajtótájékoztatót tartott Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője Verőcén abból az alkalomból, hogy felújították kormányzati támogatással a Hétvezér Harangját. A Makovecz Imre iskolájához tartozó Szentesi Anikó tervezte harangtornyok Verőce jelképévé váltak, Tolcsvay Béla dallamát játsszák minden nap. Jelen volt az átadáson Makovecz Pál, a neves építész, gondolkodó fia is, először ő köszöntötte a megjelenteket.

Makovecz Pál, a neves építész, gondolkodó fia Rétvári Bence társaságában köszöntötte a megjelenteket – Fotó: VácOnline

„Örülök, hogy itt lehetek a Makovecz Imre Alapítvány nevében. Az utóbbi időben többször elhangzott felém az a kérés, hogy próbáljam összefoglalni Makovecz Imre életművét. Egyrészt annak összetettsége, másrészt annak terjedelme miatt ez nem egyszerű. Elsősorban építészként alkotott egyedit és maradandót, de nem kisebb érdeme, hogy több generációt nevelt fel, iskolát teremtett, ahol nem csak építészetet, hanem szemléletet, világlátást is elsajátíthattak a növendékei. Hatszáz nagyon jelentős, monumentális épületet tervezett, de minden megkeresésnek igyekezett eleget tenni, sokszor bevonva tanítványait. Így került ez a megrendelés Szentesi Anikóhoz, aki mesteréhez méltót alkotott, erre Makovecz is büszke lehet. A hét harangtorony magán viseli azokat a jegyeket, azt a gondolatkört, melyet édesapám képviselt. Örülök, hogy Verőce befogadta, itt a Duna partján felépítette, ápolja és felújíttatta” – zárta gondolatait Makovecz Pál.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, az EMMI parlamenti államtitkára – Fotó: VácOnline

„A kormányzat is igyekszik Makovecz Imre örökségét, az ő tanítványai által létrehozott épületeket, művészeti alkotásokat megőrizni – kezdte köszöntőjét Rétvári Bence. Mind a verőceieknek, mind a turistáknak, mind a naponta erre járó átutazóknak örömet jelent ez a csodálatos alkotás, amely összeköti az eget a földdel, a szakrálist a profánnal, a múltat a jelennel. A millenniumi ünnepségeket a Hősök terén élték meg a tornyok, majd Verőce befogadta és azóta jelképévé is vált, éke és dísze a Dunakanyarnak és dísze Verőcének is, hiszen a magyar organikus építészetnek egy olyan kivételes építménye, ami nem csak látható, de hallható is.

A Szentesi Anikó tervezte haranglábak – Fotó: VácOnline

A kormány számára kiemelten fontos Makovecz Imre örökségének az ápolása, ezért mind a meg nem valósult épületek megépítésében, mind pedig a meglévő épületek felújításában fontos, hogy a kormányzat szerepet vállaljon. Itt is 8 millió forint támogatást nyújtott ahhoz, hogy ezek a haranglábak újra a millennium évének dicsőségében pompázzanak. Köszönöm polgármester úrnak, hogy ilyen jó gazdája Verőce ennek az alkotásnak, köszönet a verőceiek összefogásának, a kivitelezőknek, akik ebben a munkában részt vállaltak” – zárta gondolatait Rétvári Bence.

„Örömmel tölt el, hogy eredeti állapotában, szinte az eredeti helyére kerültek vissza a felújított haranglábak, és tervezője, Szentesi Anikó is elégedett – kezdte beszédét Grauszmann György, Verőce polgármestere. 2001 novemberében, miután tartós bérletben megkapta Verőce község önkormányzata a hét haranglábat, mint a gyermekünket, úgy kezeltük és méltó helyet találtunk itt a Duna-parton. Tizennyolc éven keresztül gondos gazdái voltunk, kenegettük a haranglábakat, de mivel fából van, időnként nagyobb felújítást is igényel. Ez most főleg kormányzati támogatásból és helyi forrásból, helyi vállalkozók bevonásával megtörtént” – mondta a polgármester.

Szentesi Anikó, a haranglábak tervezője, Makovecz Pál, Grauszmann György, Verőce polgármestere – Fotó: VácOnline

Szentesi Anikó, a haranglábak tervezője elmondta a születésük pontos történetét. A millennium évében 7 település kapott egy-egy harangot az ünnepségükre. Az volt a terv, hogy amikor vége van a rendezvénysorozatnak, összeszedik, és ott a Hősök terén, a színpadon fölállítják. Nemeskürty tanár úr kérte meg Makovecz Imrét, hogy tervezze meg, hogy ki lehessen állítani, a mester úr rábízta Szentesi Annára. A harangoknak harangtorony kellett, hogy az eget és a földet összekösse.

Mivel a harangok igen súlyosak, ezért szárnyakat kellett tervezni ahhoz, hogy szárnyalni tudjanak. Így került föl a Hősök terére, a színpadra, majd az volt a szemlélet végig a millenniumi sokadalom minden rendezvénye alatt, hogy semmi ne vesszen kárba, az ünnepségek után valahol föl kell majd állítani. Bethlen Farkas, Verőce akkori polgármestere örömmel befogadta. A felújítás nagyon ráfért, Fülöp Balázs és Harta Attila csapata igen gondos munkát végeztek. Tíz órakor, délután háromkor és hatkor lehet hallani Tolcsvay Béla nyolc darab szerzeményét, amit a harangok felváltva játszanak. Negyedkor, félkor, háromnegyedkor és egészkor is megszólalnak, de csak egyet, kettőt, hármat, illetve négyet ütnek minden órában.

A mostani felújítás eredeti állapotára varázsolta vissza ezt a gyönyörű alkotást az itteniek örömére.