ÍGY TETTÉK TÖNKRE ANYAGILAG IS A VÁCI DUNAKANYAR SZÍNHÁZAT MATKOVICHÉK

Visszautasított állami támogatás, rosszul megírt és elszámolt pályázatok, alkalmatlannak nyilvánított színház igazgató megválasztása – és még sorolhatnánk azokat a címszavakat, amelyek jellemzik a Váci Dunakanyar Színház működését napjainkban.

Matkovich Ilona polgármester több alkalommal sem volt hajlandó együttműködni az állammal, panaszkodni viszont rendszeresen szokott a közösségi oldalán amiatt, mert az állam nem működik együtt vele. Ezt csak mi nem értjük?

Kicsit olyan, mintha az óvodában lennénk. Mint, amikor a gyerekek homokoznak, az egyik kisfiú ad egy vödröt a kislánynak, aki ezt nem kéri, majd sírva szalad az óvó nénihez és a csoporttársaihoz, hogy a fiúk gonoszak, nem adnak neki játékokat.

Matkovich Ilona korábban úgy döntött, a városnak nincs szüksége arra az évi 50 millió forint normatív támogatásra, amit az állam adott volna a Váci Dunakanyar Színház működésére, amelyet a megelőző évben is folyósított. Emlékezzünk vissza,

2019-ben az önkormányzat 40 millió forinttal támogatta a színház működését, akkor az állami normatív támogatás 50 millió forint volt. Mivel az önkormányzati támogatást Matkovich lecsökkentette 24 millió forintra, az állami támogatás is hasonló mértékű lett volna, ám nekik ez sem kellett.

Indoka egyszerű volt: a közös finanszírozás közös döntéshozatalt is jelent, és ő senkivel nem fog együttműködni. A színház minden költségét így teljes mértékben a város fizeti, a ciklusa alatt 250 millió forintnyi állami támogatásból ő, köszöni szépen, nem kér.

Facebook-posztban nemrég megírta, hogy látogatást tett az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Váci Dunakanyar Színház jelenlegi ügyvezetőjével, Varga Katalinnal közösen. Azt írja: „jeleztük, hogy amennyiben a színház működését folyamatosan ellehetetlenítő döntések születnek, azzal nem a városvezetést, hanem a széles közönséget büntetik.”

Hmm… Meséljen még, polgármester asszony.

  • Ki hozott olyan döntéseket, ami a színház működését veszélybe sodorja?
  • Ki utasította vissza az állami támogatásokat?
  • Ki választott meg egy olyan ügyvezetőt az intézmény élére, akit a szakemberekből álló bizottság alkalmatlannak talált?
  • Tényleg az állam?

Segítünk: nem, Ön.

Egy színházigazgatónak talán nem kell, de a csapatában illene olyan munkatársnak lennie, aki ért a pályázatíráshoz, különben nem kell csodát várni. Lehet arról panaszkodni, hogy a színház nem nyer pályázati pénzeket. De

a rosszul megírt, vagy rosszul megvalósított pályázatok sehol nem szerepelnek sikerrel.

Még egy rajzpályázatot is el lehet bukni, ha nem azt rajzoljuk, ami a feladat volt (ha már az óvodával indítottunk a cikk elején).

Érdekességképp összehasonlítottuk az elnyert állami támogatásokat a 2019. év alapján, amikor pályázatíráshoz és a színházhoz értő szakemberek dolgoztak az intézményben és a 2020-2021. évet alapul véve.

Úgy tudjuk, a Váci Dunakanyar Színház 2019. évi

  • állami támogatása 69 581 000 forint,
  • a pályázatokon elnyert támogatása 185 898 000 forint, azaz összesen 255 479 000 forint volt.

Ezzel szemben információink szerint 2020-ban

  • az állami támogatás 0 forint,
  • az előadóművészeti többlettámogatásból és a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain elnyert támogatások összege szintén 0 forint volt.

2021-ben

  • az előadóművészeti többlettámogatásból szintén 0 forintot sikerült elnyernie a jelenlegi vezetésnek.

Igen, jól látják, egy szakmailag sikeresen vezetett színház százmilliós pályázatokból gazdálkodhat, az ejtőernyőztetett vezetőt kapott 0 forinttal.

Csak egy kérdés így a végére: ha egy jól megírt pályázat érkezik a bíráló bizottsághoz, nem tudják elutasítani – szerintünk. Érdemes lehet átgondolni, mielőtt olyan szavakkal dobálózunk, hogy ki lehetetleníti el a színház működését –, hogy talán olyan személyeket kellene a színház élére állítani, akikről nem mondja ki egy szakmai bizottság is nyíltan, hogy alkalmatlan. Akkor talán nagyobb az esély arra, hogy jól megírt pályázat érkezik a kiírókhoz és azokhoz, akiktől pénzt vár az intézmény, de együttműködni nem akar velük. Nem?

***

Cikkeink, amelyekben már idejekorán felhívtuk a figyelmet a színház zuhanórepülésére:

BEÉRETT A MATKOVICHI KULTÚRPOLITIKA: KIEMELTBŐL AMATŐRRÉ MINŐSÍTETTÉK VISSZA A VÁCI SZÍNHÁZAT

VÁCI DUNAKANYAR SZÍNHÁZ: VAJON MI MINDEN LEHET A KELLÉKTÁRBAN?

VOLT EGYSZER EGY VÁCI DUNAKANYAR SZÍNHÁZ, VOLT EGYSZER EGY V4 FESZTIVÁL (VIDEÓ)

Az új városvezetés hatalomba kerülésével azonnal hadat üzent a Dunakanyar Színháznak