EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – EZ MÁR AZ OSZTRÁK KARÁCSONY?

„A mi osztrák kisvárosunkban a karácsonyi díszlet is különlegesebb, mint egy igazi osztrák kisvárosban.” Ezzel a mondattal kezdi levelét egy belvárosi lakó, aki rendszeresen sétál kutyájával a belváros utcáin. Olykor felháborodásának hangot adva levelet intéz hozzánk fotók kíséretével.

Néhány nappal ezelőtt készült képeket kaptunk olvasónktól arról, hogyan is néz ki egy igazi osztrák kisváros karácsonyi díszlete: fotó muskátli és díszvilágítás.

Emlékeznek még, hogy Vác város jelenlegi polgármestere programjában mit ígért? Virágosabb várost.

„Úgy tűnik ez kimerül abban, hogy a szeptember óta csak a természet által locsolt elszáradó muskátlik nem csak az 1956-os megemlékezés Konstantin téri helyszíneit csúfították, de a karácsonyi díszfények még este is megmutatják, hogy milyen virágos Vác. Kritikán aluli a látvány. Ennyit az odafigyelésről. Pedig a polgármester nap mint nap elmegy a Konstantin tér mellett is, de úgy tűnik a Széchenyi utcán nem ment végig a napokban. Azt észre vettük, hogy a Fehérek templomába nem találkozunk egyik misén sem sem a polgármesterrel, sem az alpolgármesterekkel. De rendkívüli fricskának tartom azt, hogy a templom mellett a készülő Betlehemmel szemben egy szakadt ponyvával fedték le a szobrot. Csak halkan jegyzem meg, hogy a készülő Betlehem váza is távol áll a bibliai leírástól. Úgy tűnik, hogy az új városvezetésnél minden új értelmezést kap. A lakosság részére idén is elmaradt a virágosztás, de pazarló módon hagyták kiszáradni a muskátlikat. A Fehérek temploma mellett a nyár elején gazban úsztak a virágágyak, utána pedig a trópusi virágok sínylődését láthattuk a vasárnapi misére tartva.”

Olvasónk leveléből az is kiderül, hogy az osztrák kisvárosban különös zónaidő van. Egy belvárosi családi ház kertjéhez képest a parkok virágai egy hónappal később jelennek meg. Az osztrák kisvárosban az árvácska és a muskátli az adventi időszak felvezetői.

Levélírónk megjegyzi azt is, hogy a helyi sajtókban sikeresnek kikiáltott virágos Vác díjkiosztóján mintegy 160 díjazott volt 2021-ben, míg a városi sajtó maga jelentette meg 2020-ban, hogy 300 díj talált gazdára.

„Sok évig a díjazottak között szerepeltem a virágosító versenyen. Az én előkertemet most is meg lehet nézni. Az Attila utcában van olyan ház, ahol még most is gyönyörűen, dúsan virágoznak a muskátlik, nem úgy, mint a városi kandelábereken.”

Levélírónk szavain elgondolkodva kimondható, hogy 2021 évben a város lakói tették virágosabbá a várost támogatás és végül sajnálatos módon – ahogy a fenti számadatok mutatják –, kellő elismerés nélkül, az előző városvezetéssel ellentétben.