NE HAGYJUK, HOGY ÚJRA MEGTÖRTÉNJEN! – RÉTVÁRI BENCE BESZÉDE A „VÉRBE FOJTOTT SZABADSÁG” VÁCI KIÁLLÍTÁS KAPCSÁN

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) és Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a „Vérbe fojtott szabadság” című a 2006-os Gyurcsány-terrort dokumentáló mozgó kiállítása megérkezett Vácra is október 21-én a vasútállomás előtti térre. Ott mondott beszédet Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője.

Fotó: VácOnline

Azt hiszem, nagyon fontos feladat és misszió ez számunkra, hogy mindenkihez eljuttassuk azokat az információkat és képeket, amelyek bemutatják, hogy mi is történt 15 évvel ezelőtt – kezdte a kiállítást méltató beszédét a térség képviselője.

Rétvári Bence a kiállításon – Fotó: VácOnline

Felfoghatatlan, hogy hogyan történhetett meg ez egy jogállamban, hogy emberek, akik semmi mást nem tettek, csak emlékeztek arra, hogy 50 évvel ezelőtt magyar forradalmárok a pesti utcákon a szabadságért és függetlenségért akár fegyveres harcot is vállalták, és az irántuk érzett tiszteletből kimentek és emlékeztek rájuk békésen, csöndben, senkit nem bántva, ők maguk is a rendőri brutalitás áldozataivá válhattak. Napokra vagy hetekre a rendőrségre kerültek, és olyan bűncselekményekkel vádolták őket, amiket soha el nem követtek.

Rétvári Bence a kiállítás látogatóival – Fotó: VácOnline

Gumilövedékekkel életre szólóan sokakat megnyomorítottak, szemeket lőttek ki, földre rángatott embereket viperával véresre vertek, gumibotoztak, kardlapoztak, lovasrohamot vezényeltek, könnygázzal oszlatták a menekülő tömeget. Mindezt azonosító nélküli rendőrök tették, az akkori Gyurcsány vezette hatalom rendőrsége rárontott a békés felvonulásra, az akkori hatalom a rendőrséget aljas politikai céljaira használta fel. Mi, akik ezt átéltük, magunk sem hittük, hogy egy demokráciában ez megtörténhet.

Rétvári Bence a kiállítás látogatóival – Fotó: VácOnline

Mi is volt valójában? Az őszödi beszédben elmondja, hogy tönkretette a hazáját, hogy hazudott a saját választóinak, hogy meghamisította az ország számait külföld felé és amikor ennek kapcsán lebukik, akkor képes ilyen brutális erőszakot alkalmazni. Maga vallotta be, hogy nem kormányzott, hogy nem csinált semmit, valójában iszonyatos károkat okozott a vadprivatizációval, hogy stratégiai ágazatokat adott külföldi kézbe (most vásárolja vissza az Orbán kormány a Liszt Ferenc repülőteret), majd mikor ezt maga szivárogtatja ki, és az emberek jogosan felháborodnak, akkor ráront a nemzetére. A tragédia az, hogy ezután nemhogy eltűnne a közéletből, most arra készül, hogy ismét visszatérjen a hatalomba. Arra számít és a legfőbb politikai tőkéje az, abban bízik, hogy az emberek elfelejtik, hogy mit tett tulajdonképpen a nemzetével és az országával.

Fotó: VácOnline

Ezért köszönet a Civil Összefogás Fórumnak, hogy ezt a vándorkiállítást létrehozta, hogy az idősebbek, akik átélték, ne feledjenek, a fiatalabbak pedig szembesüljenek azzal, hogyha Gyurcsány visszatér a hatalomba, ez újra bekövetkezhet. Erre figyelmeztet a tükör a kiállításon, hogy ezek a borzalmak veled is megeshetnek – zárta beszédét Rétvári Bence.

Rétvári Bence és a váci látogatók a kiállításon – Fotó: VácOnline