CSAKNEM 8,5 MILLIÁRD FORINT JUT A TANÉVBEN ISKOLATEJ-, ISKOLAGYÜMÖLCS- ÉS ISKOLAZÖLDSÉG-PROGRAMRA

Összesen 8,46 milliárd forintot fordít a kormány iskolatej-, iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programra a 2021-2022-es tanévben – közölte október 19-én, kedden Vácon, sajtótájékoztatón az agrárminiszter. Nagy István elmondta, a pénz nagy része, 6,7 milliárd forint nemzeti forrásból származik, 1,76 milliárd forint pedig uniós forrásból.

Rétvári Bence (b), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, Magyari József, az Árpád Fejedelem Általános Iskola igazgatója és Nagy István agrárminiszter – Fotó: VácOnline

Az Árpád Fejedelem Általános Iskolában tartott eseményen a miniszter kiemelte, Magyarország a kezdetektől részt vesz az európai uniós társfinanszírozású iskolatej programokban. Jelezte, a 2021-2022-es tanévben az iskolagyümölcs-programban megközelítőleg 2300 általános iskola és általános iskolai programokkal rendelkező gimnázium több mint 535 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig csaknem 2700 oktatási intézmény több mint 446 ezer tanulója vesz részt.

A programokban felhasznált élelmiszerek mennyisége már a hazai élelmiszeripar szempontjából is érzékelő „stabilizáló erőt” jelent – jegyezte meg Nagy István. A gyerekeknek ezen a csatornán 19 beszállítótól összesen 13 millió liter tejet osztanak ki, továbbá 34 szállítótól csaknem 50 millió adag gyümölcsöt, illetve zöldséget. Magyarország erős a jó minőségű, egészséges élelmiszerek előállításában, ezért a kormány kiemelt célja ezek fogyasztásának ösztönzése – hangoztatta a miniszter, hozzáfűzve: fontos a gyermekek hozzászoktatása a gyümölcsök és zöldségek napi fogyasztásához és a rendszeres tejiváshoz.

Rétvári Bence Vácott az Árpád Fejedelem Általános Iskola diákjai között – Fotó: VácOnline

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt időszakban igyekezett mindhárom programot megerősíteni, például azzal, hogy az iskolatej esetében a költségkeretet 600 millió forintról 6 milliárd forintra emelte 10 év alatt. Ezek a programok már az iskolában segítik a gyerekek egészséges életre nevelését, hiszen a járvánnyal szemben az egészséges immunrendszer a legjobb védekezés. A régiek azt tartották, hogy napi egy alma elfogyasztása már nagymértékben hozzájárul ehhez és ezen programon keresztül minden iskolába járó gyermek megkapja ezt.

Az esemény „főszereplője” – Fotó: VácOnline

A másik a jó példa megmutatása, a nevelés révén a gyermek természetes igényévé váljon a napi tej, gyümölcs és zöldség fogyasztása – fűzte hozzá az államtitkár. Hangsúlyozták az agrárminiszterrel együtt, hogy mindezeket hazai beszállítóktól vásárolják, lehetőleg a térség termelőitől, és kikötés, hogy csak a legjobb minőségű árut vihetik az iskolákba.

(MTI)