VÁCI KÖLTŐK „SZÖVEGELNEK” VERŐCÉN OKTÓBER 16-ÁN ESTE

Október 16-án este felolvasó alkalomra, kötetlen beszélgetésre várja az érdeklődőket a Váci Költők Baráti Társasága elnevezésű csoportosulás a verőcei Zsengélő Café vendéglátóhelyen.

A vírusjárvány idején sem szakadt benn a szó a költőtársakban, mindegyikük igen aktívan publikál(t) a pandémia alatt is különböző nyomtatott és internetes irodalmi folyóiratokban, akad, aki szerkesztővé lépett elő időközben, többüknek megjelent vagy hamarosan megjelenik újabb egyéni kötete.

Pápay Eszter: Legendák a mostról

A csoportot életre hívó Pápay Eszternek jelesül tavaly látott napvilágot „Legendák a mostról” című legújabb válogatása, az Arcus Kiadó gondozásában, még a vírusjárványban elhunyt kiadó-galéria alapító Dömény Csaba bábáskodásával – a csaknem egy évvel elhalasztott, szeptember 25-én tartott bemutatón természetesen köszönetet is mondott ezért a szerző a mentornak.

A Pannónia-házban tartott könyvbemutató – amely eseményen Kaiser László költőtárs, a Hungarovox Kiadó tulajdonosa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kötetet, illetve több mű megzenésített formában hangzott el a Czombos Péter dalszerző-gitáros vezette Lel-Tár együttes előadásában, továbbá közreműködött Kőrösi Gábor gitárművész – egy igazán különleges meglepetést is tartogatott. Ugyanis a számos művét saját maga elmondó szerző mellett több verset Pápai Erika színművésznő adott elő. Unokatestvérek ők apai ágon, s egy-két röpke anekdotával közös családi emlékeikből ugyancsak ízelítőt adtak.

Néhány gondolat a kötetről Kaiser László ajánlásából:

  • „Ebben a költészetben megannyi ambivalencia, kettősség van… A művészi szépség nem más mint a valóság, vagyis ami bennünk van, jó és rossz, ilyen-olyan és ambivalencia. És ezzel a törekvéssel Pápay Eszter a nem kevés most élő és komoly költőnő birodalmához csatlakozott. Azon költőnőkhöz, akik a mai világnak ez ellentmondásosságait és persze a bennünk lévő kettősséget is képesek megfogalmazni”.
  • „A kötetre hihetetlenül könyörtelen önvizsgálat jellemző, önmaga felmutatása, női mivoltának megmutatása. Óriási kettősségeket tár fel, bátran vállalt ösztöniség is feszíti a verseket”.
  • „A versnek a lényege a vers izzása, és ezek a versek izzanak, és a vers lényege a megformáltság is, a metaforák, és Pápay Eszter rendkívül gazdag tárházzal formálja műveit”.

 

Molnár József: A denevér ráncai

Molnár József is új kötettel jelentkezett: a Parnasszus Könyvek sorozatban jelent meg a friss művek mellett számos régebbi alkotást ugyancsak tartalmazó válogatás, „A denevér ráncai” címmel.

A fülszövegben így fogalmaz a szerző írásművészetéről Szabó Zoltán Attila: „Molnár József sorai nélkülözik a kortárs magyar irodalom képviselőit oly gyakran megfertőző sterilitást, önsajnálatot, önfelmentést. Molnár megéli az életet, nem csak elképzeli azt, s lírája az átélt élményekből építkezik úgy, hogy közlései nem válnak eközben érdektelenül belterjessé, öncélúvá.

Molnárt megvédi tanult szakmája a túlzásoktól, hiszen mozdonyvezetőként a felelősség súlyával naponta szembesül, így hajlandó az önvizsgálatra, igényli a gondos szerkesztői jelenlétet, segítséget is. Noha hajlamos a grafomániára, igyekszik kordában tartani csapongó gondolatait. Csak olyan műveket tesz közzé, amelyeket – valamelyest – már érlelt az idő! Hallgat a mesterek szavára is. Bartók, Beethoven, Borges, Chaplin, Fodor András, Gershwin, Kassák és a többiek, akik nélkül ő sincs; akik inspirálják, akik arra késztetik, hogy ne maradjon szótlan, de maradjon meg esendően emberinek akkor is, ha „Lötyögő vágányokon haladunk…”

 

Ketykó István: Eltékozolt talentumom

Ketykó István nemrég óta szerkesztőként is tevékenykedik, a Kalamáris című internetes folyóiratnál kapott megbízatást.

Ugyanakkor újabb válogatással jelentkezett ő is, az Underground Kiadó gondozásában jelent meg harmadik önálló kötete, „Eltékozolt talentumom” címmel.

 

***

A Váci Költők Baráti Társasága alapító tagjai:

  • Pápay Eszter,
  • Péter Péter,
  • Molnár József,
  • Ketykó István,
  • Bardócz L. Csaba,
  • Rusvay Balázs,
  • Makáry Sebestyén
  • és Szikora Balázs

– mindannyian felolvasnak majd a jövő szombati eseményen, s nyilvánvalóan hamarosan újabb antológiát is letesznek az asztalra.

Ribáry Zoltán