TANFOLYAMI NYITÁS AZ EGYHÁZMEGYEI MOTIVÁCIÓ KÉPZÉSI KÖZPONTBAN

Mint arról annak idején beszámoltunk, a Galamb utcában májusban új egyházmegyei oktatási bázis nyílt, MotiVÁCió Képzési Központ elnevezéssel, a koronavírus járvány enyhülésével egyidejűleg pedig lehetőség nyílt arra, hogy az intézmény immár teljes képzési portfóliójával a nyilvánosság elé lépjen.

Október és november folyamán – elsősorban preventív szemléletű – mentálhigiénés tanácsadások és képzések sora indul, amelyek célja a lelki egészség fejlesztése, támogatása. Ugyanakkor az egyházmegyei felnőttképzési központ vidékfejlesztési, civil és egyházi tréningeket is kínál.

A képzésekre elsősorban a Váci Egyházmegyében élők jelentkezését várják.

Tehát a korábbi vidékfejlesztési, civil és belső egyházi képzések mellé bekerült a kínálatba a mentálhigiénés képzés és tanácsadás is, igen bő választékkal. Ez utóbbira egyre nagyobb igény van az egyének, házaspárok, közösségek és munkáltatók oldaláról egyaránt. A mentálhigiénés kínálat az egyéni tanácsadástól a házasságot erősítő tréningeken keresztül a gyermek és ifjúsági korosztálynak szóló fejlesztő programokig olyan elemeket tartalmaz, amelyek a lelki töltekezéshez és megújuláshoz szükségesek, elakadás vagy válsághelyzet esetén szakszerű segítséget és útmutatást tudnak nyújtani.

A központ további célja, hogy mentálhigiénés szakember hálózatot építsen ki az egész egyházmegye területén, mindenki számára a lakóhelye szerinti legközelebbi helyen elérhetővé téve egyes szolgáltatásokat.

Aktuálisan elérhető mentálhigiénés képzések és tanácsadás:

Egyéni és csoportos, felnőtteknek szóló programok:

  1. Egyéni mentálhigiénés beszélgetés – egyszeri vagy többszöri alkalommal is igénybe vehető segítő beszélgetés szakemberrel.
  2. Gyászfeldolgozó csoport – sorstárs segítő, erőforrásokat feltáró csoport, 8 alkalmas, november 19-től kéthetente pénteken.
  3. Önismereti csoport – a pszichodráma módszereit (szituációs és dramatikus játékok, megosztások, beszélgetés) alkalmazó csoport, 15 hónapos folyamatban, november 8-tól kéthetente vagy havonta.

Egyéni és csoportos gyermek-, és ifjúsági programok:

  1. Gyermek és ifjúsági coaching – 5-10 alkalmas beszélgetéssorozat, ahol a gyermekek jobban megismerik magukat, felfedezik saját erőforrásaikat, hogy arra támaszkodva tudjanak továbblépni. Az alábbi helyzetekben ajánlható: tanulási nehézségek, iskolaválasztás, baráti, családi kapcsolati problémák, önelfogadás, magabiztosság hiánya. Résztvevőkkel egyeztetett időpontban.
  2. „Kid’s skill” egyénileg vagy csoportosan – megoldásfókuszú módszer gyerekeknek és fiataloknak. Lényege, hogy az életében felmerülő problémák jó része megfogalmazható olyan készségként, amely megtanulható és/vagy fejleszthető. A résztvevők egyénileg (4 éves kortól felfelé) vagy csoportban (8-14 éves korúak) ezek megértésén és elsajátításán dolgoznak. Résztvevőkkel egyeztetett időpontban.

Házaspároknak, családoknak szóló programok:

  1. Család- és párkonzultáció – házasságban, párkapcsolatban vagy akár egyszülős családban történt elakadás, vagy krízishelyzet esetén igénybe vehető segítő beszélgetés.
  2. „Ölelj át” párkapcsolati tréning – intenzív, érzelmi fókuszú hétvége (október 14-17.) házaspároknak, akik szeretnék elmélyíteni kapcsolatukat.
  3. „Törékeny Kincs” házasságerősítő tréning – párkapcsolat fejlesztő, hat alkalmas segítő csoportfoglalkozás-sorozat házaspároknak, akik javítani szeretnének kapcsolatuk minőségén. Indul: őszi félévben.

A képzések jelenleg bekerülési áron érhetők el, de a központ keresi a megoldást arra, hogy rászorulók esetében támogatott áron tudják biztosítani a részvételt. Kérik az érdeklődőket, hogy ezzel kapcsolatban minden esetben a jelentkezési felületen vagy a megjelölt kapcsolattartónál érdeklődjenek. A képzés díja tartalmazza a terembérletet, a képzést vezető szakemberek tiszteletdíját, bentlakásos vagy többnapos programok esetében a szállást, ellátást.

Helyszín minden esetben a MotiVÁCió Központ Galamb köz. 5. sz. alatt található épülete.

Bővebb információ, meghirdetett időpontok és jelentkezés.

A MotiVÁCió Képzési Központban továbbra is elérhetők a korábban már sikeresen lebonyolított vidékfejlesztési képzések: aranykalászos gazda, fakitermelő, falusi vendéglátás, de átalakulnak a megújult OKJ rendszernek megfelelően. Fiatal vállalkozókat céloz a „Vállalkozó leszek!”, gyakorló vezetőknek szól és új módszerek elsajátítását segíti a „Motiváció tréning”.

Bővebb információ:

Gáborné Haáz Andrea, 30/242-5950, sajto@vaciegyhazmegye.hu, Verseghi-Nagy Miklós (MotiVÁCió), 30/862-7402.

***

A MotiVÁCió Képzési Központ Nonprofit Kft. 2021-ben alakult, feladata, hogy a korábbi egyházmegyei felnőttképzési központ kínálatát kibővítve, korszerű módszerekkel és megújult környezetben kínáljon tréningeket, tanácsadási és továbbképzési lehetőséget az érdeklődőknek.

A központ a váci püspökség egykori gazdasági épületének déli, felújított szárnyában kapott helyet. Kialakításra került benne két, egyenként 20 illetve 30 fős képzési terem, egy terápiás szoba, több 1-2 ágyas, fürdőszobás szoba, teakonyha, több közösségi tér, amelyek nagyon szép környezetben, a váci Duna-parthoz közel várják a résztvevőket.

Ribáry Zoltán

***

ÚJÍTÓ SZELLEMŰ EGYHÁZI KÉPZÉSI KÖZPONT A GALAMB UTCÁBAN