A COVID-ÁRVÁKAT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY NEVÉBEN VÁCON JÁRT ÁDER JÁNOS ÉS HERCZEGH ANITA

Regőczi István atyánál nem is választhattak volna jobb névadót a Covid-árvákat segítő alapítványnak, ő igazi példakép – mondta Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke vasárnap Vácon.

A Regőczi Alapítvány kuratóriumának nevében érkező házaspárt fogadja a Váci Egyházmegye nevében Marton és Varga atyák, valamint Rétvári Bence képviselő  – Fotó: VácOnline

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita részt vett a váci Regőczi-kápolna ünnepi szentmiséjén.

Herczegh Anita az ezt követően tartott beszédében kiemelte: a kápolnában jelen vannak olyanok, akik Regőczi atyát személyesen ismerhették, és olyanok, akik Covid-árvák, akiket a róla elnevezett alapítvány segít.

Dr. Marton Zsolt,  Herczegh Anita, Áder János és Rétvári Bence – Fotó: VácOnline

Az atya életútjának felidézése nem is történhetne méltóbb környezetben, hiszen a váciak ismerik élete legfontosabb állomásait: a hadiárvák gondozását, a templomok, árvaházak építését, a koncepciós pereket, a börtönévek megpróbáltatásait, valamint a mindvégig töretlen hitét, segítőkészséget és önzetlenséget – fogalmazott.

Dr. Varga Lajos, dr. Marton Zsolt, Áder János és Herczegh Anita – Fotó: VácOnline

Felidézte: amikor tavasszal elhatározták, hogy alapítványt hoznak létre a koronavírus-járványban árvává lett gyermekek segítésére, sokat gondolkodtak a megfelelő név kiválasztásán, és amikor felmerült Regőczi atya neve, rögtön tudták, hogy csak ő lehet a névadó, mert ő a példaképük.

Regőczi István emléktáblájának megkoszorúzása  – Fotó: VácOnline

Hangsúlyozta: az alapítvánnyal arra vállalkoztak, hogy személyre szabott, hosszú távú segítséget adjanak az árváknak, amíg önálló útra lépnek, szakmát vagy egyetemi végzettséget szereznek.

Kórus a rendezvényen – Fotó: VácOnline

Kitért rá: kidolgozzák a folyamatos havi támogatások feltételrendszerét, hogy kiszámítható segítséget nyújtsanak, továbbá más intézményekkel, alapítványokkal is együttműködnek.

Herczegh Anita elmondta: sok tragikus történet van, és az elmúlt több mint másfél évben sokszor lehetett érezni, hogy nincs befolyásunk az események alakulására, tehetetlenek vagyunk. Regőczi atya élete a tettekről szólt, arról, hogy nem elég meglátni a problémát, sajnálkozni, és a mélységes együttérzés sem elegendő, azonban nincs lehetetlen, ha összefogunk – jelentette ki.

Regőczi Istvánt (1915-2013) 1943-ban szentelték pappá.

Pesterzsébeten lett hittanár és káplán, majd Vácra került, ahol templomot épített és gyermekotthont alapított. 1949-ben az árvaházat feloszlatták, őt letartóztatták, és 1953-ig Kistarcsára internálták.

1992-ben került vissza Vácra, ahol a fegyház lelkészeként dolgozott. 1992-ben Vác városa díszpolgárrá választotta.

Több könyvet írt flamand és magyar nyelven.

Rétvári Bence az egyik résztvevővel – Fotó: VácOnline

Áder János köztársasági elnök és felesége 2021-ben létrehozta a Regőczi István Alapítványt azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson azoknak a gyermekeknek, akik a világjárvány idején elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket.

MTI

Szervezők és résztvevők a Regőczi kápolna búcsúján – Fotó: VácOnline