MATKOVICH MINDEN AUGUSZTUS 20-ÁN MEGÍGÉRI A MÁRVÁNY TÉR FELÚJÍTÁSÁT

Matkovich Ilona vasárnapi mesebeszédeinek abszurditásai minduntalan felidézik a Tanú című filmnél még feketébb humorú Holnap lesz fácán című, a Kádár-korszakról szóló filmszatírát. Páskándi, Sára és Csoóri alkotóhármasa a szocialista Magyarországnak állított görbetükröt. A filmbéli „csupajóindulat településvezető” minduntalan megígéri a vadászatokon híveinek – minden alapot nélkülözően –, hogy „Ma nincs fácán, holnap lesz fácán!”.

30 évvel a rendszerváltás után nem gondolhatta senki, hogy a létező szocializmus ezen figurái újra szerephez juthatnak a XXI. századi Magyarország közéletében, történetesen Vácon – és általuk bármennyiszer következmények nélkül hallgathatjuk: „ha nem lesz augusztus 20-ra Márvány tér, legközelebb lesz Márvány tér”.

Pedig lázas kommunikácóval – a semmittevés elleplezésének jegyében volt már:

  • sűrű posztolás, hogy hol nem tart éppen a Márvány tér felújítása,
  • lakossági kérdőív az ötletek gyűjtésére,
  • alakult Facebook-csoport az adományok gyűjtésére,
  • volt jóemberkedő sebrehebre a váciak közösségépítéséről,
  • az Összefogás képviselőinek kármentő magyarázkodásai a Facebook-on,
  • sajtótájékoztatók kizárólag a városházi sajtó számára, hogy még véletlenül se hangozzék el kényes kérdés,
  • és zárult mindez egy „elsőre nem sikeredett tervezéssel”, melyet követhetnek még újabbak…

De ne aggódjunk, „ha ma nem is, de holnap lesz fácán!”, ha az idén nem is lesz Márvány tér felújítás, tán lesz jövőre! Addig is a váciak – egy boldogabb jövő reményében – botladozhatnak tovább a téren.

***

Kigyűjtöttük Matkovich Ilona vasárnapi mesebeszédeit, ahol kibontakozhat mindenki számára, hogy hogyan lesz holnap fácán:

2021. JÚLIUS 18.
Járatlan út a Márvány tér megújítása is, amelynek tervezése – el kell ismernem – nem sikerült elsőre. Most azonban végre eljutottunk a megvalósítás közeli állapotba. Volt egy elképzelés, hogy augusztus 20-án átadjuk a megújult Márvány teret, de amikor láttuk, hogy nem az elképzelésünk szerintiek alakult a tér kialakítása, inkább leálltunk, és ahogy mondani szokták, újragomboltuk a kabátot. Ha nem is augusztusban, nagyon remélem, hogy idén elkészül ez a beruházás is.

2021. JÚNIUS 6.
A Márvány tér megújításáról egyeztettem a héten a helyszínen Taskovics Andrea főépítésszel. Részletesen végigbeszéltük a tervezett változtatásokat, a zöld területek növelését, a világítás korszerűsítést, vízelvezetést és a kövezés ütemezését. A munka reményeink szerint, még júniusban elkezdődhet, és ha augusztus 20-ig nem is fejeződik be, túlnyomó része elkészül a térnek.

2021. MÁRCIUS 21.
A Márvány térrel kapcsolatos véleményeket feldolgoztuk, ezek és az anyagi lehetőségek figyelembevételével készül el a terv.

2021. MÁRCIUS 7.
Több útfelújítás tervezése már zajlik, és a Márvány tér felújításának tervei is hamarosan teljesen elkészülnek.

2021. FEBRUÁR 14.
Feldolgoztuk az önök Márvány tér megújulására tett javaslatait, amelyekből többet használni fognak a tervezők, persze az anyagi lehetőségek szem előtt tartásával.

2021. FEBRUÁR 7.
A héten sajtótájékoztatón jelentettük be, hogy elindul Vác első olyan közösségi projektje, amelyben civil kezdeményezésre és segítséggel az önkormányzat felújít egy közterületet. A sokak által Márvány térként ismert terület városunk egyik legforgalmasabb helye, a belváros egyik központja, amelyből most igazi közösségi tér jöhet majd létre. Az önkormányzat a költségvetési tervben saját forrást különít el az idei a beruházásra. Egyidejűleg Facebook-csoport is indult, ahol folyamatos tájékoztatást kapnak a munkákról, illetve az ott található kérdőív kitöltésével, véleménnyel, javaslattal bárki segítheti a megújulási folyamatot. (…) Várjuk a váci cégek, vállalkozások, magánszemélyek támogatását, hogy idén augusztus 20-án megnyithassuk a megújult Szent István teret.

2021. FEBRUÁR 3.
Inotay Gergely alpolgármester emlékeztetett rá, hogy nem ez az első olyan próbálkozása a jelenlegi városvezetésnek a közösségi élet fejlesztésére. Mint mondta, ez nem elsősorban pénzkérdés. Várják a fiatalok bekapcsolódását, akár a gyakorlati képzés, akár a közösségi szolgálatok keretében. Természetesen a város számít a civilek közreműködésére, akár anyagi támogatásról, eszköz, anyag, felajánlás formájában. Az alpolgármester az ügy iránt máris nagy összefogási szándékot, segítőkészséget tapasztalt, így bízik abban, hogy széles közösség hoz majd létre egy sok örömet szerző közösségi teret a városban.

2020. OKTÓBER 25.
A múlt héten megtörtént a második egyeztetés a Szent István (Márvány) tér jövő évi felújításáról. Készülnek a tervek és a költségszámítások, valamint az augusztus 20-án meghirdetett segítő akció szervezése is elkezdődött.

2020. MÁJUS 25.
Péntek délután a Városfejlesztő Kft. dolgozói sok év után alaposan kitakarították, lefertőtlenítették a Szent István (Márvány) teret.