FACEBOOK-HOZZÁSZÓLÓK CSEPÜLTÉK ÚJRA A TÚLMOZGÁSOS FERJANCSICSOT

Amióta a baloldal önkormányzati szinten több helyen is átvette az irányítást – hogy csak két példát említsek – Budapesten és Vácott, ezeken a településeken ugrásszerűen megnőtt a festékfogyasztás. Előfordult olyan, hogy egy városházi ember kinézett az ablakán és szomorúan konstatálta: kopottas a szemközti ház fala, gyorsan át kellene festeni, mert nem tetszik a kilátás. Mindegy, hogy a rendelkezésre álló közpénzből inkább egy utat illene felújítani, most fontosabb az esztétikai élmény.

Budapesten jellemzően mihaszna biciklisávokat festegetnek város szerte, Karácsony Gergely fő koreográfus ötletei nyomán, bebizonyítandó: hogyan lehet hatékonyan lelassítani a közlekedést, dugókat előidézni ott, ahol korábban soha nem volt, miközben a fosszilis energia égéstermékek kibocsátása folyamatosan nő, mert azok a csúnya autók egyre többet puffogtatnak ki magukból még álló helyzetben is. Mindez környezetszennyezési vészhelyzet idején.

Vácott ennél azért még jobb a helyzet, itt a falak mellett parkolósávokat festegetnek. Az annyira nem szennyező. Egy panaszos azt írja a Váci Élet Facebook-oldalán, hogy a Földváry téren nemrég elkészült felfestés túl keskeny, a mai nagyobb méretű (SUV) autókkal ugyan be lehet állni, de amennyiben egy hasonló méretű kerül mellénk mindkét oldalról, szinte lehetetlen kiszállni, mert nincs hely kinyitni az ajtót. Arról nem is beszélve, hogyan vehetjük ki vagy köthetjük be a gyermeket az ülésébe.

Akad, aki azt javasolja, még a beparkolás előtt vegyük ki a gyerkőcöt. És a beállásig hová tesszük?

Természetesen szemezgethetnénk még a különböző színvonalú átgondolt vagy átgondolatlan kommentek között, de ha gyermekeink teljes biztonságát tartjuk szem előtt, határozottan ki kell jelentenünk: a jelenlegi felfestés alapján ezek a parkolóhelyek túl keskenyek.

Ne csodálkozzunk hát, ha reggel arra leszünk figyelmesek, hogy valaki „ránk nyitotta” az ajtót és itt-ott megsérült a fényezés.

Az egyik igencsak tájékozott hozzászóló adatokat is felsorol. Tudomása szerint a szabvány 2,5 méter szélességet ír elő, de minimum 2,3-at. Úgy ítéli meg, ez legfeljebb 2,1 méter, így aztán nem véletlen a felháborodás és az aggodalom.

Aztán a Váci Városfejlesztő Kft. leveléből mindenre fény derült. A felfestésért és annak szélességéért egy városházi megmondóember a felelős. Hát persze, hogy Ferjancsics László, a körzet önkormányzati képviselője, a mindenhez értő polihisztor (az ilyet a szocialista haderő tizedese poliészternek nevezte), legújabb kori Leonardo de Vinci. Érthetetlen, Ferjancsics még nem látott SUV méretű autót, ő maga talán Verolex-szel közlekedik?! Ha így van, valóban nincs gond a szélességgel.

Kórházzal – valamint sok minden mással már próbálkozott –, ezúttal éppen parkolósávokat festet, mert most éppen itt van szükség a szaktudására.

Hasonló ő, mint az egykori Dunai Vasműben játszódó Kölyök c. szatirikus filmben a főhőst megszemélyesítő Törőcsik Mari esete, akit a vezetés kénytelen folyamatosan áthelyezni újabbnál újabb munkakörökbe, mert amihez csak ér, az tönkremegy. „Most itt van rám szükség…!” – hangoztatja magabiztosan, miközben munkatársai már rettegnek ügyetlensége várható következményei miatt. Ilyen Vác Örökös Ferjája is, aki egyelőre még vakbelet nem operál, de ki tudhatja, mit hoz a holnap…

Ezzel a kis akcióval Vác vezetése büszkén jelentheti ki: növeltük a parkolóhelyek számát. Ja, nem…!

A beállóhelyek méretéről rögtön asszociálhatunk a kádári idők péksüteményére, amikor a köznép még a zsemlék nagyságát kicsinylette. Akkor a válasz ennyi volt: „Nem a zsemle kicsi, a pofátok nagy!” És ezzel mindent elintézettnek tekintettek.

Zsafi