KÖZPÉNZBŐL PÁRTPOLITIKA – A VÁCI HÍRNÖK FŐSZERKESZTŐJE MÁR A FÜGGETLENSÉG LÁTSZATÁRA SE ÜGYEL

Sűrűek voltak az elmúlt hónapok a váci önkormányzati lap háza táján, a Váci Hírnöknél. Mint helyi önkormányzati lapnak, nekik is a független, tényszerű, objektív tájékoztatás lenne a feladatuk, beszámolni a legfontosabb eseményekről a váciak számára. A helyiek joggal várhatnák el ezt, azonban a dolgok máshogy alakulnak: nyílt, kőkemény politizálásba kezdett a lap újdonsült főszerkesztője, Eszes Ádám.

2020 őszén váltott főszerkesztőt a Váci Hírnök: Vicsek Ferenc – a baloldalhoz számos szállal kötődő újságíró – helyét Eszes Ádám vette át. Eszes mindezt megelőzően a jobbikos Alfahírnél dolgozott, ami, akárhonnan is nézzük, függetlenséggel vagy éppen kormánypártisággal sosem volt vádolható. Innen 2020 tavaszán távozott, mígnem Vácon, a közpénzből működtetett önkormányzati lapnál kötött ki. Amíg az Alfahírnél dolgozott, addig sem állt távol tőle, hogy Matkovichot reklámozza – többek között az ő tollából született az a cikk, amiben a polgármester asszony elpanaszkodhatta: szörnyen igazságtalan, hogy a koronavírus-járvány alatt Vácnak (egyébként mint minden magyarországi település önkormányzatának) ki kell vennie a részét a közös védekezésből.

Amúgy Vicsek ellen is etikai eljárást kezdeményeztek a MÚOSZ-nál, amiért úgy írt Matkovichról ódákat egy internetes lapban, hogy a cikkben elfelejtette megemlíteni, hogy jól fizető állása volt a váci önkormányzati médiában.

Úgy látszik, Eszes hűsége kifizetődött, hiszen megkapta a városi újság főszerkesztői pozícióját, csak azt felejtette el, hogy mostantól az ő feladata nem a pártpolitizálás, hanem a független tájékoztatás. Olyannyira kimehetett a fejéből ez az aprócska és lényegtelen információ a munkájával kapcsolatban, hogy nem csak a Váci Hírnököt alakították át teljesen a váci baloldal politikai röplapjává, de még azt is megengedte magának, hogy nyilvánosan elfogult és pártos nyilatkozatot tegyen.

Történt ugyanis, hogy augusztus 16-án saját maga írt támadó kommentet Rétvári Bence váci képviselő oldalán, nem éppen független és objektív stílusban. Az országgyűlési képviselő arról tett ki videót, hogy Cseh Katalin momentumos képviselő cégeihez vándoroltak azok az európai uniós források, amiket valójában váci vállalkozásoknak kellett volna megkapniuk.

Eszes éjfél előtt nem sokkal viszont teljesen elvesztette az önkontrollját, és egy nyílt politikai támadó kommentet írt mindehhez, bevédve kenyéradó gazdáját Matkovich Ilonát és a momentumos képviselőt.

Eszes Ádám közpénzből fizetett újságíró, akinek különösen ügyelni kellene a közszolgálatiságra és függetlenségre. Ráadásul az 1/2019-es polgármesteri utasítás, ismertebb nevén a Szájzár rendelet szerint az önkormányzatot érintő kommentek kapcsán a polgármester előzetes írásbeli engedélye szükséges az önkormányzati cégeknél, márpedig Eszes igencsak érintette a polgármestert a hozzászólásában.

A helyiek független és tárgyilagos tájékoztatásra szerződött újságíró nyilvánosan politikailag állást foglalt. Nincs illúziónk, ennek valószínűleg semmi következménye nem lesz.

Az ember azt várná el, hogy az, aki a független informálásra esküdött fel, tartja is magát a szavához. De úgy látszik, Matkovichék már a látszatra sem adnak, nekik belefér, sőt, megfelel, hogy olyan ember töltse be ezt a fontos és objektív pozíciót, aki egyébként nyíltan politizál és támadja a jobboldalt. Pont annyira független a váci önkormányzati újság, mint a volt újságíró Matkovich maga.

***

Egyébként váltás történt a lap élén, a „független” városházi sajtó még nagyobb helyi dicsőségére Furucz Anita, a Váci Napló örököse kapta meg augusztustól a Váci Hírnök irányítását.

A Váci Napló havi többszázezres városházi támogatása ezentúl immár foglalkoztatássá nőtte ki magát, hogy még „objektívebb” és „függetlenebb” hírt kapjanak a váciak. Tényleg nem ismerik a határt a városházán!