MI VAN, ZÁRSZÁMADÁS MOST? MIRŐL IS? KINEK IS? MIÉRT IS?

A járatlan olvasó felteheti a kérdést: mi is az a zárszámadás, és mitől is izgalmas egy év közepén, egy önkormányzati ciklus alig harmadának eltelte után?

Nos, a lassan a „leghazugabb”, „legsemmitmondóbb”, „a helyi ellenzékkel szemben leginkább gyűlölködő” városi honlap címekre is kiérdemesülő vac.hu fő sajtókagyence, fő kopasz cenzora így teszi helyre a kétkedőket a kimutatás értelme kapcsán:

„Mi a zárszámadás és mitől izgalmas? A városi költségvetés teljesülését bemutató rendelet, ebből látszik, hogy mi is történt valójában, mert a számok jól tükrözik a folyamatokat. Egyrészt azt, hogy mennyivel nehezebb helyzetben volt Vác 2020-ban a világjárvány miatt, mint volt korábban, illetve, hogy a város vezetőinek, illetve a városi cégek irányítóinak és a munkatársaknak milyen mértékben sikerült mérsékelniük a sokkoló hatásokat.”

Mi van, elvtársak és elvtársnők? – kérdezhetünk vissza. Komolyan azt akarják elhitetni, hogy Vác nehezebb helyzetbe került a világjárvány miatt, mint bármelyik más magyar önkormányzat, esetleg nehezebbe, mint a 2008-os gazdasági világválság után?

Na ne már, ezt a maszlagot, ezt a siránkozást egyre kevesebben veszik be, még önámításnak is sovány a duma.

Főleg úgy, hogy a hevenyészett, grafikonozott kimutatás szerint a város 2019 óta szinte hasít a fejlesztések, felújítások terén, itt olyan összegek húzódnak meg a rubrikákban, amelyekből nyilvánvaló, hogy bizony ez a csak szájkaratéban vitézkedő baloldali városvezetők a kormányzati támogatásokból megvalósult, elindított projekteket is a maga javára akarja írni. Magyarán hazudnak megint ezerrel, százezezerrel, sőt százmilliókkal, ahogy folyamatosan hazudtak-hazudnak reggel, éjjel meg este… – mint azt az őszödi böszme, Gyurcsány Fletó bevallotta anno a hozzáállásukról. Ezért is jó minél többször, minél több formában leleplezni őket.

Amúgy az egyebekben totálisan indokolatlan zárszámadás közzétételének nyilvánvalóan Inotay „Sirámkórusvezető” Geri alpolgármesternek a balliberális előválasztási cirkuszba való beszállása az elsumákolt fő indoka. Pedig egy hittan tanári végzettséggel bíró potentátnak különösen be kellene tartania a tízparancsolat pontjait, melyek közül ide most a VIII. citálása illik. Miszerint ugyebár: „Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!”

Emberünk a jelek szerint ezt mellékes, csak afféle simogató, sőt inkább elnéző-megengedő intésnek veszi magára vonatkoztatva.

De visszatérve a zárszámadásra: egyre többen kívánják, hogy ez a mostani lopkodó-hazudozó-gyűlölködő garnitúra idő előtt lelépjen, még mielőtt kő-kövön nem marad ténykedésük-semmittevésük nyomán.

Hajós A. Zalán