ÚJ CSÓNAKHÁZAT ADTAK ÁT VÁCON

Egymilliárd forintos beruházással épült, a versenysportot és az utánpótlást, valamint a vízitúrázókat is egyaránt szolgáló új csónakházat adtak át csütörtökön Vácon. A Váci Karakán Kajak-Kenu Sportegyesület új létesítménye az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a városi önkormányzat és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) összefogásának köszönhetően valósult meg.

A csütörtöki átadáson Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára kiemelte: a csónakház új dimenzióba képes emelni a sportágat a városban. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy olyan, a XXI. század kihívásainak megfelelő létesítményeket és feltételeket tudjanak biztosítani a sportolni vágyó fiataloknak, amelyek odavonzzák és ott is tartják őket.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a lehető legjobb helyre került a csónakház.

A városban „nem most kell elkezdeni foglalkozni a különböző vízi, illetve az evezős sportágakkal, mert ennek már több generáció óta óriási hagyományai vannak. Ezekre a hagyományokra, valamint kiemelkedő nemzetközi eredményekre, olimpiai és világbajnoki sikerekre tud épülni ez a központ” – mondta. Kiemelte: azok a fiatalok, akik majd most csónakba szállnak, Dónusz Éva, Gyulay Zsolt és Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakosok nyomdokaiban haladnak, és reményét fejezte ki, hogy az elődökhöz hasonló sikereket érnek el.

A beruházást a várost most vezető ellenzéki polgármester, Matkovich Ilona, két évvel ezelőtt még felesleges csarnoképítésnek nevezte, az őt támogató Momentum pedig molinót feszített ki az építkezés helyszínén „Itt semmi épül” felirattal. A csónakház átadóünnepségén a váci polgármester már másként fogalmazott, azt mondta: örül, hogy egy olyan sportlétesítmény épült fel, amely megfelel a modern kor elvárásainak.

***

Rétvári Bence teljes beszéde

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője számos, Vác lakóinak fontos üzenettel érkezett a megnyitóra, ezért az alábbiakban közöljük beszédének teljes szövegét.

Tisztelt Polgármester Asszony, tisztelt Elnök Urak, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A lehető legjobb helyre került ez a központ, hiszen itt Vácon nem most kezdtek foglalkozni a különböző vízi sportokkal, evezős sportokkal, hanem ennek már több generáció óta óriási hagyománya van.

Ezekre a hagyományokra, ezekre az eredményekre, ezekre az óriási sikerekre, világsikerekre és olimpiai sikerekre épült ez az új központ. Itt már elhangzott Kammerer Zoltán, Donusz Éva vagy Gyulai Zsolt neve. Akik most szállnak itt csónakba, most szállnak vízre, azok az ő nyomdokaikban haladnak, és reméljük, hogy hasonló sikereket fognak elérni, mint amiket ők elértek.

Nem tudom, önök hogyan vannak ezzel, de az utóbbi napokban, akár ma délelőtt is elég sok emberrel találkoztam, akiknek eléggé rekedt volt a hangja, és ez nem az éjszakai hirtelen lehűléstől történt, hanem a szurkolástól, mert annyira drukkoltak a magyar focicsapatnak, és közösen örültek a góloknak, és közösen ismerték el azt a nagy teljesítményt, amit tényleg a magyar sportolók, a magyar focisták nyújtottak. És ebben a pillanatban, amikor tényleg mindenki örül, mindenki úgy érezheti, hogy a siker egy kicsit övé is, hiszen részei vagyunk a nemzetnek, és a nemzeti tizenegyünk értünk is küzd.

Láthatjuk, hogy azok, akik korábban mindenfajta sportberuházást elleneztek, még azok is utána kimennek a lelátóra, ott szelfizgetnek. Örülnek, 180 fokkal megfordult álláspontjuk, amikor már készen vannak a beruházások, és amikor már közös a siker.

Ezért köszönöm mindenkinek, aki ennek a létesítménynek a küzdelmes létrehozatala során valamilyen részt vállalt, mert bizony nagyon jó, hogy ez a beruházás sportoló kezében volt, akár itt az egyesület szintjén, akár a városvezetés szintjén, hiszen nagyon nagy kitartásra, nagyon nagy belső erőre volt szükség, hogy mindenfajta támadást leküzdjenek és küzdjenek azért, hogy a váciak, elsősorban a váci gyerekek ezt a létesítményt itt a Duna partján megkapják.

Mert bizony

  • az építkezés közben fölhúztak ide egy nagy molinót, hogy ITT SEMMI ÉPÜL. Hát semminek elég szép lett!
  • Vagy olyan mondatok hangzottak el korábbi képviselő, most polgármester asszonytól, hogy ezt így nem lehet megépíteni, mert sokaknak épphogy a zöld Duna-part tetszik, és nem szeretné, ha itt is csarnokok sorakoznának.

De örülök, hogy a sportolók kitartottak és megépült ez a csarnok. Olyan mondatok hangzottak el az ezt meg nem szavazó, akkor ellenzéki, most hatalomban lévő képviselőktől erre az építményre, hogy

  • előrehaladott elmebaj,
  • beteges csarnoképítési láz,
  • komolytalan ígérgetés cunami,
  • nem lehet átjátszható a város eme ékköve,
  • és Vác nem lehet senki hűbérbirtoka.

Hát köszönöm a sportolóknak, hogy kitartottak, lepergett róluk ez a kritika, és felépítették azt, ami minden vácinak végül is jó lesz, és most már mindenki ezt tapasztalhatja is. Erre a sportolói kitartásra volt szükség, hogy ez a gyönyörű SEMMI ide fölépüljön.

De ez nem semmibe került, hiszen itt nem pusztán egy beruházásról van szó. Szobtól egészen Dömösig összesen 15 ilyen megállóhely épül, és ez azért a nagyobbak közé tartozik. Ez egy nagy központ, több más funkcióval együtt, összesen 1,8 milliárd forintos támogatásból, amelynek egy kisebbik része európai uniós támogatás, nagyobbik része pedig kormányzati EMMI-s támogatás.

Ahhoz, hogy a sport fejlődni tudjon, megfelelő sportinfrastruktúrára szükség van. Csónakházak nélkül, edzőtermek nélkül, edzéshelyek nélkül nyilván sportsikerek sem képzelhetők el, és nyilván ez a korszerű intézmény még nagyobb lehetőségeket is rejt magában.

Nagyon sokszor elhangzott, hogy a sport mennyire fontos az egészségünk megőrzése szempontjából, ezt a járványban – ahogy utalt rá államtitkár asszony – megtapasztalhattuk.

Nagyon fontos jellemnevelő a sport, hiszen kitartásra nevel, csapatszellemre nevel, és közösséget is teremt. Nagyon sok minden van, akár a kultúra más területén is, amely a nemzet egyes csoportjaiból tud jól közösséget teremteni.

A sportban, mint ahogy láthattuk az elmúlt napokban itt a foci EB kapcsán, a sportban az a nagyszerű, hogy ízlésbeli különbségekre – valóban tekintet nélkül – mindenkit egy közös cél irányába tud vezérelni, tud közösséget teremteni, tud összefogást létrehozni.

Ennél nagyobb nemeztegyesítő erő nincsen, mint a sport, mert minden másban lehetnek ízlésbeli viták, de a sportban csak a másodperc vagy a méter számít.

Ezek objektív mércék, és ezek alapján lehet a versenyt megnyerni, vagy az érmeket elhozni. Gyönyörűen csillognak valóban azok az érmek, amiket a Vácról induló sportolók eddig is az evezős sportokban elhoztak.

És én abban bízom, hogy nagyon sok osztálykirándulás érkezik ide, meg egy kicsit följebb Szobra is, hiszen többnapos vízitúrára teljesen amatőröknek ugyanúgy jó hely ez, mint ahogy jó hely ez azoknak is, akik világversenyre, Európa-bajnokságra vagy olimpiára készülnek.

Nagyon fontos dologgal lett gazdagabb ezzel a központtal Vác városa, és ez nem csak a városnak számít, hiszen itt vannak a környékbeli polgármesterek is,

akiknek a településéről a diákok szintén ide járnak és itt érik el azokat a sportsikereket, amelyek nemcsak a sport világában, de az egész életükben felvértezik őket olyan erényekkel, amit más nem adhat meg nekik, csak a sport.

Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki ennek a létrehozásában közreműködött, hogy mindent beleadtak, apait-anyait és örülünk annak is, hogy akik meg akarták akadályozni, nem voltak elég erősek ahhoz, hogy meg tudják akadályozni.