NEHEZEN MENNEK AZ ÖSZTÖNÖS VEZETŐNEK A RÁBÍZOTT VÁROS ALAPSZÁM-ADATAI

Nem csitul a polgárok neheztelése a városi környezetünk elhanyagolt állapota miatt. Már lassan nincs az a jól kigondolt városházi marketing szöveg, amelyet még a polgármester rajongótábora is elhinne, hogy miért ez a lassan már egy hónapja tartó eldzsungelesedés a településünkön? A vasárnapi polgármesteri mesebeszéd tartalmazott egy ezzel kapcsolatos érdekes adatot, amelyben Matkovich Ilona magyarázatot vélt felfedezni arra, hogy mekkora területért felelős is ő: felkiáltó jellel hangsúlyozza, hogy „önkormányzatunk közel 70.000 négyzetméter (!) füves területet tart karban.” Ahogy egykor Szabó Tímea szerint Karácsony Gergely 650 ezer négyzetkilométernyi (!) zöldterületet védett meg Budapesten, azaz csupán csak egy „franciaországnyit” tévedett, úgy az ösztönösen várost vezető polgármester is több nagyságrenddel alul mérte a valós feladatát.

Az ESTV híradásaiban ezelőtt évekig ugyanazon szám hangzott el:

a városüzemeltetés mintegy 1 millió m2-en végez rendszeres kaszálást évi többszöri alkalommal. Ez azt jelenti, hogy csak, ha átlagosan 5 alkalommal kaszálnak le egy területet, akkor is ez évente 5 millió m2 kaszálást jelent összesen.

Az idei évben egyik vasárnapi beszámolójában Matkovich Ilona már csak 520.000 m2 kaszálandó felületről számolt be: „2021. ÁPRILIS 25. – A héten a Városfejlesztő munkatársai megkezdték az egybefüggő füves területek kaszálását a városban. Két nagy teljesítményű traktorral és több kézi fűkaszával mintegy 520 ezer négyzetméternyi zöldfelületet kell rendben tartani.”

Felvetődhet a kérdés: hova tűnt el hirtelen a váci közterületi besorolású fűfelületek városüzemeltetési nyilvántartásából mintegy 480.000. m2 fűfelület?

Az összehasonlításképpen:

  • a FIFA szabályok szerint egy standard futball pálya hosszúságának mérete 90-120 méter között kell legyen, valamint a szélessége 45-90 méter,
  • a váci stadion füves pályái külön-külön 7000 m2 körüliek, hiszen évtizedek óta meccsek rendezésére megfelelőek.

Felmerül a kérdés: valóban csak 10 foci pálya nagyságú karbantartandó zöldterülete van Vác városának?

A mindenki számára hozzáférhető Google-ban térképen mérve akkor már csak a Duna-partot kaszálja a városüzemeltetés, a Ligettől Kisvácig pl. a börtön alatti szakaszig vagy max. a Boronkay Szakközépiskoláig?

Kérdések sorozata merül fel Matkovich Ilona által 70.000 négyzetméternek mondott füves területről:

  • Hova lettek Vác zöldterületei, amelyeket a korábbi jobbos vagy anno balos városvezetés karbantartott és azokra a költségvetésből fedezetet biztosított?
  • Matkovich Ilona magától ennyire tájékozatlan a számadatok terén vagy „segítik” ebben? Nem mindegy, hogy olyan adatokat ad a szájába a városüzemeltetésért felelős alpolgármester, amivel polgármesterét megvezeti és nevetségessé teszi, vagy maga a polgármester az, aki ilyen gyengén áll a számok terén?
  • Persze lehet, hogy a marionett bábukat mozgató Átálló Önmagáért L. újra igyekszik mindenkit maga körül nevetségessé tenni?

Egy biztos, Matkovich városüzemeltetésért felelős stábja nincs az utóbbi időkben a helyzet magaslatán, sem a gyakorlati munkavégzésben, sem annak számszerű vezetésében.