ZENEI IDŐUTAZÁSRA HÍV A 37. RÉGI ZENEI NAPOK

Barokk forgataggal, minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok július 3. és 10. között. A Filharmónia Magyarország
idén is visszarepíti a nagyérdeműt az időben, felidézve a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait: lesz zene, irodalom, tanulás és játék. Az esemény társszervezője a Váci Egyházmegye.

2021-ben több újdonsággal is készülnek a szervezők. A művészek számára bővült a kurzuskínálat és ez évben pedagógusok számára is lesz továbbképzés. Újdonság az is, hogy Vác mellett a

Gödöllői kastélyban is hallgathatunk koncerteket, ahol Sissi királyné élvezhette a hangversenyeket több mint 100 éve.

Az esemény páratlan koncert kínálattal várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat.

A kurzusokon kívül zenei kalandtábor is lesz, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival, a pedagógusok pedig egy továbbképzés keretében sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket. A kalandtáborban részt venni kívánók június 23-ig , a pedagógusok vagy tanárok pedig június 20-ig adhatják le jelentkezésüket.

A nyitókoncerten a régizene-játszás világhírű, hazai együtteseivel, az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a fesztivál a Fehérek templomában. Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével egy igazi kuriózum csendül fel, a 18. század óta elfeledett mű, Stölzel Passiója, amit újra hallhatunk.

Találkozások címmel július 4-én kötetlen szabadtéri zenei programokkal fűszerezve hozzák közelebb helyiekhez, a Régi Zenei napok résztvevőihez, a régióba feltöltődni, kikapcsolódni érkezőkhöz a régizenét. A programra látogatók megismerhetik a barokk város értékeit, gasztronómiai kincseit, a helyi kultúrát.

A rendezvény keretében számos nagy tudású professzor – Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl (ének), Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Malcolm Bilson (fortepiano), valamint Vashegyi György (kamarazene) – tart mesterkurzust Vácon. Idén először Gödöllő is becsatlakozik a programba.

Július 5-én és 7-én csodálatos festői helyszínen, a királyi kastély dísztermében hallhatják a nemzetközi régizenei-játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.

A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Július 6-án Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze a „Zenés irodalmi szurkapiszka” című előadáson.

Július 8-án a Capella Savaria, a Régi Zenei Napok visszatérő vendége egy Telemann esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész.

Végül a zárónapon, a püspöki palota dísztermében a hallgatók koncertjével, a Barátok templomában a Helsinki Barokk Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével búcsúzik a 2021-es Régi Zenei Napok. A koncertet Aapo Häkkinen vezényli.

A váci és gödöllői lakosok a koncerteket nagy kedvezménnyel látogathatják. Jegyek válthatók Vácon a Tourinform-irodában, a programok előtt a helyszíneken és a
www.jegymester.hu weboldalon.

A hangversenyek előtt a védettségi igazolvány felmutatása kötelező!

További információk a Filharmónia Magyarország Facebook-oldalán és a www.filharmonia.hu weboldalon.

Ribáry Zoltán