MATKOVICHÉK HALLGATNAK: TÖBB, MINT EGYMILLIÁRD ÉRKEZIK A KORMÁNYTÓL VÁCNAK

Az elmúlt másfél évben Matkovich Ilona és csapata kommunikációja másból sem állt, mint abból, hogy Vácon semmire nincs pénz, aminek oka egyrészt az előző vezetés felelőtlen gazdálkodása, másrészt pedig a kormány, amelyik nem akar segíteni az ellenzéki vezetésű városokon. A polgármester asszony ezzel a panaszával bejárta az egész országos sajtót, a 24.hu-tól kezdve az Alfahíren át az ATV-ig lényegében már mindenhol sopánkodott azon, hogy a kormány cserben hagyja Vácot. Azt persze elfelejtette megemlíteni, hogy a 2021-es városi költségvetésben potom 600 millió forintos támogatás érkezik az államtól.

Nem ez az első meglepetése az idei városi költségvetésnek – van itt sokmillió forint szoborvásárlásra, kiürített múzeum felújítására, de akadt pénz a helyi ingatlanmutyi előkészítésére is. Az viszont különösen szembeötlő, hogy idén 600 millió forintot szánt a kormány Vácnak nem másra, mint a helyi önkormányzat működésének általános támogatására. Ilyen tétel sem tavaly, sem tavalyelőtt nem szerepelt a költségvetésben, legutóbb 2018-ban kapott ezen a címen állami támogatást a város, de akkor is alig több, mint 1 millió forintot.

Mondhatni, ez az utóbbi évek legnagyobb működési támogatása, amit az állam nyújt Vácnak. De – érdekes módon – ezzel nem sietett eldicsekedni senki sem a városvezetés részéről.

Egy helyi önkormányzat működésének általános támogatásába tartozhat többek között az önkormányzati hivatal működésének támogatása, de például zöldterület-gazdálkodás, közvilágítás, köztemető vagy éppen közutak támogatása településüzemeltetés keretein belül.

Vác idei költségvetése szerint ezen tétel közül mindegyikre jut a hatszázmilliós állami forrásból, az alábbi lebontás szerint:

  • önkormányzati hivatal működésének támogatása 322 587 000 Ft
  • település-üzemeltetés zöldterület gazdálkodás támogatása 36 358 560 Ft
  • település-üzemeltetés közvilágítás támogatása 82 800 000 Ft
  • település-üzemeltetés köztemető támogatása 10 915 528 Ft
  • település-üzemeltetés közutak támogatása 34 807 050 Ft
  • egyéb önkormányzati feladatok támogatása 91 827 000 Ft
  • lakott külterületekkel kapcsolatos feladatok támogatása 3 728 100 Ft.

Matkovichék szerint tehát ilyen az, ha az állam hátat fordít egy településnek. Nem beszélve arról, hogy mindehhez jön még a napokban megjelent 400 millió forintos kormányzati támogatás is, amit már a polgármester asszony sem mert elhallgatni és megosztotta a közösségi médiában is. Ez azt jelenti,

közel egy milliárd forint érkezik Vácra a kormánytól, a közutak támogatásától a városházi felújításon át az óvodákkal kapcsolatos beruházásig.

Sőt, a napokban újabb 240 millió forint állami támogatás érkezett a városba. Vác jelezte, hogy a Bauer Mihály utcai bölcsőde megépítéséhez 72%-kal magasabb összegre lesz szükség, mint ahogy az korábban látszódott, a kormány pedig biztosította ezt a plusz 240 milliót a beruházáshoz, így nem 334 millió forintból, hanem összesen 574 millió forintból jön létre a bölcsőde a városban.

Mindez azt is jelenti, hogy összesen több mint 1 milliárd forint érkezik csak idén Vácra a kormánytól, ami korántsem mondható jelentéktelen, említésre sem méltó összegnek.

Persze azt nem értjük, hogy Matkovichék miért hallgatnak minderről… Pedig akár el is mondhatnák, hogy ebben a nehéz helyzetben, amikor már több mint egy éve koronavírus-járvány sújtja az országokat és rengeti meg alapjaiban a gazdaságokat,

a magyar kormány mégis segítséget, támogatást nyújt a hazai városoknak, köztük Vácnak is. Nem kis mértékben, hanem 1,2 milliárd forintos összegben.