A VÁCI VILÁG NYÍLT LEVELE VÁC VÁROS KÉPVISELŐIHEZ

A Váci Világ hozzájárulásával közöljük a lap szerkesztőségi nyílt levelét.

Tisztelt Képviselők, mint Önök is tudják, Ferjancsics László még nem mondott le.

Ironikusan megjegyezhetnénk, hogy ennek tulajdonképpen örülünk is, mert így hétről-hétre fel tudjuk eleveníteni 30 millió forintos korrupciós kísérletét. De a valós helyzet az, hogy ez már nem csak az ő ügye, hanem az Önöké is, hiszen egyetlen képviselő kivételével Önök nem tartják szükségesnek, hogy elhatárolódjanak tőle, vagy szólítsák fel arra, hogy tisztázza magát a vádak alól. Ez pedig – ha városunk képviselő-testületének erkölcsi állapotát nézzük –, tragikus, aminek természetesen mi sem örülhetünk, ezért nem is tesszük.

Persze tisztázni magát nem tudja, hiszen cáfolhatatlan tények állnak rendelkezésünkre. Azt is el kell mondanunk, hogy nekünk sem nagy élmény az, hogy személyével foglalkoznunk kell ahelyett, hogy a város fejlődését elősegítő ügyekre koncentrálhassuk energiáinkat, azonban

jelenléte elfogadhatatlan számunkra, és a hozzánk érkezett levelek alapján a város lakosai számára is. Ezért ezt az ügyet közmegelégedettséggel kell lezárnunk.

Felfogják Önök egyáltalán, hogy egy olyan ember irányítása alatt tevékenykednek, akinek vitán felül nem a város fejlődése, hanem saját zsebének a tömése a legfőbb hitvallása? Esetleg úgy gondolják, hogy gazdagodása követendő példa, melyre most Önöknek is lehetősége van legalább a következő választás idejéig? Nagyon reméljük, hogy ez nem így van, de ennek ellenkezője némaságuk miatt nem igazán meggyőző magatartás a város polgárai számára.

Azt gondolják, agyon lehet hallgatni ezt a korrupciós ügyet?

Ha ez így van, nagyot tévednek. Ferjancsics gátlástalan magatartása kieresztette a szellemet a palackból, visszazárni már nem lehet. Önök, a városi képviselők, vagy elhatárolódnak tőle és kitaszítják maguk közül, vagy nyíltan mellé állnak. Ez a két lehetőségük van, választaniuk kell. Tudják a mondást, a hallgatás beleegyezést jelent, és amennyiben ezt választják, kénytelenek leszünk erre Vác lakosságának a figyelmét minden rendelkezésünkre álló eszközzel felhívni.

Higgyék el, szerkesztőségünk világosan látja az eset elkendőzésére tett, teljesen sikertelen, a kórházeladásba is belebukott PR-tanácsadó módszereire jellemző, elterelő jellegű kísérleteket.

A Ferjancsics által irányított helyi sajtó igyekszik pozitív híreket sugározni a lakosság felé, a helyi internetes párbeszéd a héten valóságos kozmikus elrugaszkodást hajtott végre a városi konzultációk meghirdetése terén.

Felemelő tudni, hogy hol ne legyen sárga körforgalom (ez egy pénz nélkül végrehajtható, közhangulat javító intézkedés-imitáció), de mindig kimarad a kérdőívekről az a kényes kérdés, hogy a város lakóinak véleménye szerint le kell-e mondania a Velencei Kalmárnak a balul sikerült közpénzvadász akciója miatt?

A közeljövőben meg fogjuk kérdezni a váci polgárok véleményét erről, ugye nem gondolják azt, hogy az Önök hallgatása (ha ez addig nem változik) említés nélkül fog maradni?

Képviselő Hölgyek és Urak! A városháza maszatoló kommunikációja érdemi intézkedés nélküli pótcselekvés, nem lesz átütő eredménye. Azt pedig egyszerűen nem hisszük el, hogy ezzel maradéktalanul minden képviselő egyetért! Persze az is lehet, olyan mélységekben bele sem gondolnak, hogy tulajdonképpen miről is van szó, de ha ez így van, az is elég nagy baj.

Természetesen nem kötelességük nekünk hinni, akkor higgyenek a számoknak. Az internetes statisztikákból láthatjuk, hogy a Ferjancsics által összeszervezett, és az irányítása alatt álló, hozzá lojális emberekkel feltöltött városházi kommunikáció teljes csődöt mondott.

Ebből viszont az következik, hogy teljesen feleslegesen fizetik a bértollnokokat, a netes fórumokon a nem tetsző kommenteket törlő cenzorokat, valamint hiábavaló energiákat fektetnek be a Facebook álprofilok és lejárató médiumok (akikről persze mindenki tudja, ki van mögöttük) működtetésébe is. Ugyancsak feleslegesen ölik fizetett hirdetésekbe a városi pénzeket, mert a jelek szerint semmi eredményt nem érnek el vele.

Nem vitathatják, hogy lenne sokkal jobb helye is annak a pénznek, mint azt a „piármajom” által kitalált kamukampányokra költeni.

Egy olyan média, amit egyetlen ember képvisel és szerkeszt, a VácOnline, egyedül többszörös figyelmet kap, mint az Önök által pénzelt, támogató sajtó együttvéve. Kíváncsian várjuk azt a pillanatot, amikor a polgármesterrel együtt rádöbbennek, hogy elmaradt az intergalaktikus kommunikációs ugrás, amire valószínűleg ígéretet kaptak, és amire Ferjancsics László kedvéért vazallusainak súlyos pénzeket fizetnek ki.

A kitörést két tényező is gátolja már, Ferjancsics lejáratódott személye, és az általunk oly sokat hangoztatott hozzáértésének hiánya, amit Önök a jelek szerint még mindig nem vettek észre.

Másrészről mi azt is állítjuk, hogy amíg Ferjancsics László képviselő, gyakorlatilag teljesen mindegy, Önök mit tesznek, vagy mit szeretnének kommunikálni saját választóik felé. Ha jót akarnak is, semmit nem tudnak elismertetni, mert sötét árnyként lebeg fejük felett a főtéri pénzhiéna baljós árnyéka. Alaposan gondolják át ezt a mondatot akkor is, ha nevezett személy egyenként keresi fel Önöket, győzködve ennek ellenkezőjéről.

Ne feledjék, most nincs testületi ülés, ezért nem hangozhatnak el a korrupciós ügyben sem a kellemetlen kérdések. Azt gondolják, ez így is marad? Hogyan fognak elszámolni választóikkal?

Ha magukba néznek, Önök is tudják, Ferjancsics bizony nagyon szereti a közpénzt. Számtalan cikkben taglalták már az a gátlástalanságot, mellyel azt megszerezni akarja, felesleges erre most is kitérnünk. De azzal biztos Önök is egyetértenek (ha nem, az nagy probléma), hogy aki ennyire kapar javaink után, azt el kell távolítani annak közeléből, mert jó dolgok nem sülhetnek ki belőle.

Az ilyen ember számára a közpénz megszerzése a cél, a választók állítólagos képviselete csak egy eszköz, mely ehhez hozzásegíti.

Tisztelt Képviselők!

Ferjancsics ezt a helyzetet nem tudja mással megoldani, csak a közéletből való távozásával. Hiába próbálja magyarázni Önöknek ennek az ellenkezőjét, már menthetetlen. Az, hogy valaki sokszor változtatja politikai nézeteit, mutathatja az elvtelenségét, de ha ez már rendszeresen a szavazati jogával való politikai zsarolással párosul annak érdekében, hogy pozícióhoz (és így természetesen tetemes mennyiségű közpénz közelébe) jusson, már egészen más kategória. Véleményünk szerint az ilyen embereket nevezik politikai bűnözőnek.

Nem vonjuk kétségbe, hogy vannak Önök között valóban tisztességes, jóakaratú emberek, reméljük többségben. De egy képviselő kivételével nem határolódtak még el Ferjancsicstól, vagy szólították fel, hogy tisztázza magát. Tehát most Önök is cinkosok.

„Vétkesek közt cinkos, aki néma” /Babits Mihály/

Ne feledjék, Önöknek választóikat kell képviselniük, de egyben képviselik az önkormányzatot is választóik előtt. Tudják mit látnak most Vác polgárai?

Véleményünk szerint azt, hogy megnyilatkozásuk hiányában az Önkormányzat képviselői a korrupció elfogadása mellett kiállnak a pénzhiéna védelmében. Rendben van ez így, tisztelt képviselő hölgyek és urak? Nyugodt szívvel tudnak Önök most választóik szemébe nézni?

Azonban azt is gondoljuk, ennyire talán nem sötét a helyzet. Kényes szituációban vannak, mert tartanak a testületi többség elvesztésétől. Tudjuk, Ferjancsics mindenáron döntési, politikai zsarolási pozícióban akarja tartani magát Önökkel, és nyilván a polgármesterrel szemben is, hiszen ez önkormányzati pályafutásának alapja.

De szerencsére az embereket már nem a beletörődés és a közömbösség jellemezi azokban a kérdésekben, melyek mindennapjaikat érintik. Mint már jeleztük, ezt mutatják az internetes oldalak nézettségi mutatói is, ahol Önök most katasztrofális vereséget szenvedtek.

Ezért azt gondoljuk, már tudják, ideje váltani, és létrehozni egy Ferjancsics László nélküli Önkormányzatot, mert ez így a teljes leégés. Nemcsak Önöknek, hanem magának a városnak is. A helységnévtáblán most még Vác szerepel, ne is cseréljük le „Enyvesháza” feliratra.

Bízzanak tehát a város lakosságának támogatásában és bízzanak jót akaró képviselő társaik józan ítélőképességében. Ha jól döntenek, a város végre fejlődhet, talán első közös pont lehet Önök között a közéleti fekély eltávolítása. Ha nem, hamarosan Önöket is elsöpri a népharag.

Teremtsék meg a tisztességesek többségét Vácott, városunk érdekében. Legyen erejük hozzá, váljanak méltóvá ahhoz, amire felesküdtek. Azt is el fogjuk ismerni, nem csak bírálni tudunk.

A Váci Világ folytatni fogja tényfeltáró riportjait. Kérjük, gondolják meg, mihez adják a nevüket!