KÖSZÖNŐ SZERENÁDOT ADOTT A VÁCI KÓRHÁZNÁL AZ IN MEDIAS BRASS QUINTET

A váci Jávorszky Ödön Városi Kórház udvarán május 4-én koncertet adott az In medias brass Quintet, a Junior Prima díjas fúvósegyüttes. E koncerttel kívántak köszönetet mondani a váci egészségügyi dolgozók folyamatos, kitartó munkájáért. Az eseményen Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Dr. Urbán Edina, a kórház főigazgatója is részt vett.

Ilyen kihívásokkal még nem találkozott a Jávorszky Ödön Kórház az elmúlt fél évszázadban, mint az utóbbi időkben, ugyanakkor a beoltottak száma itt a kórházban már meghaladta a 40 ezret – fejezte ki elismerését Rétvári Bence parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Rétvári Bence (b) parlamenti államtitkár, In medias brass Quintet szóvivője, Ifj. Bazsinka József és Dr. Urbán Edina, a kórház főigazgatója – Fotó: VácOnline

Mindenkinek köszönjük az elmúlt hónapok helytállását. Azt hiszem, az elkövetkezendő hónapok is még arról fognak szólni, hogy mindenki megköszöni a kórházi dolgozóknak azt, hogy mindent megtettek az egészségünk és az életünk védelmének érdekében. Nagyon sokan hálásak Önöknek és nagyon sokan köszönik a rengeteg erőfeszítést, amit értünk tettek az elmúlt egy évben. Talán nem minden köszönet jut el Önökhöz, de ami hozzám eljut, azt had tolmácsoljam.

Fontos, hogy minél többen regisztráljanak az oltásokra – fejezte ki reményét az egészségügyi tárca államtitkára. Az elmúlt hónapban, áprilisban ötször annyi volt a beoltottak száma, mint az új fertőzöttek száma. Nagyon fontos, hogy ez az arányszám egyre jobban alakul. Áprilisban 800 ezren regisztráltak az oltásra, mivel most már egyre több és több védőoltás érkezik, fontos, hogy a következő hónapokban is minél többen jelentkezzenek még. Akik a legelején regisztráltak, ők már meg is kaphatták az oltásukat, de ebből a 800 ezres számból is látszik, hogy érdemes még májusban is minél többen regisztrálniuk, hiszen a vírus ellen védettséget csak az oltás tud adni.

Mindannyiunknak az az érdeke, hogy a járvány minél hamarabb véget érjen, ezért

fontos, hogy a lehető legtöbben regisztráljanak és a kórházakba is visszatérhessen hamarosan a normális élet, a normál beteggyógyítási menetrend, az alapbetegségre koncentrálhassanak.

Aki időt nyer, életet nyer! – hangoztatta Rétvári Bence.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője – Fotó: VácOnline

Máshol mennyire jellemző, hogy társadalmi megbecsülést kapnak a kórházi dolgozók, mit tapasztalt e téren – sajtókérdésre az államtitkár azt válaszolta, meglátása szerint mindenki a maga módján próbál köszönetet mondani, van, aki egy tál gyümölccsel, van, aki mással. Az elmúlt hónapokban olyan összefogást tapasztaltunk, amire ritkán volt ezidáig példa. Az In medias brass Quintet muzsikusai is a maguk módján próbálnak köszönetet mondani a kórházi dolgozóknak az áldozatos munkájukért.

Köszönet a zenekarnak, hogy felajánlották ezt az önkéntes örömzenét, amellyel hálájukat fejezik ki az egészségügyi dolgozók elmúlt évi fáradalmaiért – fejezte ki háláját Dr. Urbán Edina, a kórház főigazgatója. A lélek eledeleként nyújtanak egy kis zenét nekünk.

Magam is hálás vagyok a dolgozóinknak az erőfeszítéseikért és fogadjátok szeretettel az együttes felajánlását. elmúlz

In medias brass Quintet szóvivője, Ifj. Bazsinka József elmondta, hogy ezzel a koncerttel szeretnék kifejezni hálájukat és nagyrabecsülésüket. A hétköznapokban, békeidőkben általában a művészek állnak a reflektorfényben, mindeközben a kórházi dolgozók csak a háttérben dolgoznak. Most megfordult e szereposztás, náluk az utóbbi időkben nem volt színpad, nem volt élő koncert, a reflektorfény mostanában az egészségügyi dolgozókra világított.

Az In medias brass Quintet, a Junior Prima díjas fúvósegyüttes – Fotó: VácOnline

A muzsikusok abban reménykednek, hogy a vírus az egészségügyiek áldozatos munkájának köszönhetően hamarosan eltűnik az életünkből.

A koncertjükkel a maguk muzsikus módján további sok erőt kívántak a felcsendülő vidám dallamokkal.

A váci Jávorszky Ödön Városi Kórház udvarán május 4-én koncertet adott az In medias brass Quintet, a Junior Prima díjas fúvósegyüttes – Fotó: VácOnline

***

In medias brass Quintet, a Junior Prima díjas fúvósegyüttes

Az In Medias Brass 2010 januárjában alakult, tagjai a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztek művész diplomát. 2010 augusztusában, első közös céljuk a Dél-Koreában megrendezett, 6. Jeju Nemzetközi Rézfúvós Verseny volt, melyen elsöprő sikert arattak: annak ellenére, hogy a világ minden tájáról összesen közel háromszáz résztvevő indult, a kamarazenei első díj mellett megnyertek minden olyan szólóhangszeres kategóriát is, amelyben elindultak (kürt, harsona és tuba).

In medias brass Quintet, a Junior Prima díjas fúvósegyüttes – Fotó: az együttes honlapja

Az együttes – megalakulását követő nem sokkal több, mint három éven belül – hét rangos, nemzetközi díjat szerzett kamarazene versenyeken: öt első, két második és számos különdíjat Dél-Koreában, Németországban, Szlovéniában, Japánban, Olaszországban, Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban.

Koncerteztek Magyarországon kívül Svájc, Németország, Olaszország, Franciaország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Litvánia, az Amerikai Egyesült Államok, Dubai, Japán és Dél-Korea színpadain is. Mesterkurzust tartottak 2015-ben Dél-Koreában, 2016-ban Japánban, 2018-ban és 2020-ban Litvániában, 2019-ben Csehországban. A rövid időn belül elért nemzetközi sikerek elismeréseképpen munkájukat 2011-ben Junior Prima díjjal tüntették ki, 2012-ben pedig a KLASSZ Tehetség program promotáltjai között szerepeltek.

A koncertjeiket művészi és technikai felkészültségüknek köszönhetően egyszerre jellemzi a virtuozitás és a meghittség. Az In Medias Brass repertoárja a korai reneszánsztól kezdve, különleges klasszikus zenei átiratokon és rézfúvós kvintettre írt műveken át egészen a legfrissebb kortárs művekig terjed. Szívesen játszanak könnyűzenei darabokat is, melyek között mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet, legyen az filmzene, ragtime vagy éppen latin jazz.

Fontosnak tartják, hogy minden egyes koncertjük értékes legyen, és a közönség ne csak rácsodálkozzon a rézfúvós hangszerek rejtette lehetőségekre, de valódi és emlékezetes zenei élménnyel gazdagodhasson.

Tagok:

  • Kresz Richárd (trombita)
  • Pálfalvi Tamás (trombita)
  • Benyus János (kürt)
  • Sztán Attila (harsona)
  • ifj. Bazsinka József (tuba)