ÖTSZÁZMILLIÓT REJTETTEK EL: MEGTALÁLTUK A KÖLTSÉGVETÉSI MUTYISORT

Matkovichék a pénzügyi tudatosság megvalósítóinak szerepében tetszelegtek az egész önkormányzati kampányban, majd hatalomra kerülve más sem csináltak az elmúlt másfél évben, mint arra panaszkodtak, hogy semmire nincs pénz. Persze az okokat mindig valahol máshol keresték: hol az előző városvezetésre, hol a kormányra mutogattak, utóbbira főleg azért, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként pénzt vesznek el Váctól. De valószínűleg annyira nem tragikus a helyzet, mint amennyire azon sírni tudnak – ugyanis több mint ötszázmillió forinttal növelték az idei városi költségvetésben az egyik sort.

Félmilliárd forint. Ennyivel többet költ 2021-ben Matkovich Ilona „Pénzügyi és egyéb szolgáltatás”-ra.

Nem tudjuk, hogy ez mit jelent, részletezés nincs. De a számok így is magukért beszélnek. Míg 2019-ben ezen a költségvetési soron mindössze 190 millió forintos kiadás található, addig idén 719 millió forint, azaz Vác teljes éves költségvetésének 10%-a. Ez azt jelenti, hogy

a közös vagyonból minden tizedik forint „Pénzügyi és egyéb szolgáltatás”-ra megy el – bár azt egy váci lakos orrára sem kötik, hogy ez mégis mit takar.

Nem kell ahhoz közgazdásznak, vagy mérlegképes könyvelőnek lenni, hogy bárki érezhesse: ez irreálisan magas tétel, főleg járványhelyzetben tűnik indokolatlannak, amikor minden forint duplán számít – hiszen a jó felhasználás munkahelyeket, vállalkozásokat, családokat menthet meg. A következtetés pedig szinte már kézenfekvő:

Matkovichéknak igenis van pénzük, nem kevesebb, mint félmilliárd forintot próbáltak eldugni a váciak elől.

Ezt a gondolatot minden váci csak megerősíteni tudja

Az eddig is látható volt, hogy az országos nyavalygás nagyon jól megy nekik, de most már az is biztosnak tűnik, hogy mutyizásban is ügyesek – ugyanis az egyéb szolgáltatás fogalmába szinte bármi beleférhet, a részletezés hiánya miatt sosem derül ki. Mondhatnánk, hogy nagyon ügyes, ízig-vérig balos pénzkezelési technika ez, de a helyzet ennél sokkal szomorúbb és komolyabb. Olyan években, amikor minden település az utolsó vagyonát is a közös védekezés oltárán áldozza fel, a kormány komoly átcsoportosításokat hajt végre, hogy mentse, ami menthető – mind gazdaságilag, mind egészségügyileg, mind szociálisan –,

Matkovichék ahelyett, hogy részt vállalnának az ország megsegítéséért létrejött összefogásból, inkább elrejtenek félmilliárd forintot, ki tudja, mire.

Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél: ha nem lenne valami turpisság az ötszázmillió elköltésében, akkor valószínűleg az nem ilyen rejtélyesen szerepelne a váci idei költségvetésben. Hiába próbálja Matkovich az országos sajtóban is eladni, hogy mennyire megkopasztja Vácot a kormány csak azért, mert ellenzéki vezetésű település – de sajnos nagyon kilóg a lóláb.

Itt van feketén-fehéren a költségvetési mutyisor: plusz ötszázmillió valamire, amiről nem tudható, hogy mi.