SZÁMOS ÉTTEREMTULAJDONOS FITTYET HÁNYNA A VÉDETTSÉGI IGAZOLÁSRA, SOKAN BEJELENTETTÉK, HOGY VÉDETTSÉGI KÁRTYA NÉLKÜLIEKET IS SZERETNÉNEK KISZOLGÁLNI

A kormány döntése szerint a koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható – tartalmazza a kormányrendelet. Legfrissebb jelenség, hogy néhány  vendéglátós – többek között itt a Dunakanyarban is – egy nehezen indokolható „jóemberkedő” hanghordozást megütve –, meghirdette, hogy ők bizony nem kérik majd a vendégeiktől a védettségi igazolványt.

Két példa a Dunakanyarból – nem az éttermek nevei a fontosak, hanem e riasztó jelenség

A kormányzati álláspont szerint a védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során, hiszen a konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.

A kormányrendelet szerint a 4 milliós átoltottság után a védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik. A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik. A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például
az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló, 18 év alattiak mehetnek. A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják – nekik nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az atv.hu kérdésére, miszerint alkotmányosan bármilyen aggály megfogalmazható-e azzal kapcsolatban, hogy a 4 milliós átoltottsági elérése után az éttermekben, kávézókban, hotelekben, mozikban és más helyekre, eseményekre a védettségi igazolvány felmutatásával lehet belépni, azt nyilatkozta:

a védettségi igazolvány felmutatása, bemutatása nem alkotmányellenes, a kormányrendelet hatályos jogszabályon alapul.

Péterfalvi Attila hangsúlyozta, hogy a koronavírus járvány továbbra is jelen van, ezért indokolt ez a kormányrendeletben meghatározott intézkedés is.

A védettségi kártya bemutatása belépéskor alkotmányosan adatvédelmi szempontból azért nem aggályos, mert ahhoz nem társul adatrögzítés

– közölte. Amikor valaki bankkártyával fizet, akkor természetesen megjelennek az adatai, de azokat nem kapcsolják össze (és nem rögzítik) a védettségi igazolvány adataival – tette hozzá a hírportál kérdésére az adatvédelmi hatóság elnöke, emlékeztetve: a NAIH már állást foglalt korábban a munkavállalók koronavírus járvány elleni védettsége ügyében, hogy ezt mennyiben ismerheti meg a munkáltatója.

Ez az állásfoglalás kimondja azt is: „A munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.”

Tehát kettős módon nagyot kockáztat az a vendéglátó, aki védettséggel feltehetően nem rendelkező személyeket fogad majd az üzletében.

Egyrészt elképesztő felelőtlenség, ideológiai elfogultság, hogy a „vendég az vendég” alapon összeengedi a potenciális fertőzőket a védettséggel nem rendelkezőkkel, valamint a nem hiábavalóan meghozott rendelkezésekkel, ha szembe megy, megkockáztatja a büntetés és bezáratás veszélyét!

Megtörtént az óvatos nyitás, de egy ideológiai harc jegyében most kockára tehetjük az eddigi eredményeket, ha a baloldali vendéglátósok felülnek annak a saját oldaluk propagandájának, aminek csak egyetlen célja, hogy a kormány mindenképpen rosszul járjon a járvány végére?

A kártékony politikai dezinformáció hatása a baloldali szavazókra

Deák Dániel elemző szerint súlyos következménye lett ennek a baloldal által indított agitációnak, rendkívül veszélyes volt az oltásellenes kommunikációja: még egy baloldali kötődésű közvélemény-kutató felmérése szerint is lényegesen alacsonyabb az ellenzéki szavazók oltási hajlandósága.

***

Rétvári Bence a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Vácon tartott sajtótájékoztatóján ismertette, hogy

már több mint 30 ezer embert oltottak be a váci kórházban.

Továbbra is arra buzdítunk mindenkit, hogy regisztráljon és oltassa be magát, mert így menthetünk meg minél több életet, és így lehet vége a járványnak – jelentette ki az EMMI államtitkára.

A harmadik hullám a brit vírusmutáns miatt sokkal veszélyesebb, mint az első kettő volt. Az egyetlen megoldás a vakcina.

Bármelyik oltás jobb, mint a vírus. Hazánkban kétszer akkora az oltási sebesség, mint az uniós átlag, és a tagállamok közül itt a 2. legnagyobb az átoltottság. Hamarosan el fogjuk érni azt a pontot, amikor több vakcinánk lesz, mint az oltásra regisztráltak száma – hangsúlyozta Rétvári Bence.

ATV és MTI nyomán