AZ ÖSZTÖNÖSEN VEZETETT VÁROSHÁZA „FELELŐS VEZETÉSE” IDÉN EGY JÓT SPÓROLT A VIRÁGOS VÁCON

Ez szinte már hivatalos: ünneptelen, hagyománytalan lesz ez a tavasz Vácon! Hosszú évek óta menetrendszerűen, február elején mindig meghirdette a város a Virágos Vác környezetszépítő akciót és versenyt. Idén azonban hiába várták az érdeklődők a verseny kiírását, a jelentkezési lapok kihelyezését a városháza portáján és a városi honlapon. Április második felében aztán végre kikerültek a jelentkezési lapok, amely a lakosság nem kis meglepetésére, szinte minden hagyományt, amely a hosszú évek alatt kialakult, FELRÚGOTT.

A lakosság körében ez a rendezvény mindig nagy érdeklődésre számíthatott, komoly váci hagyománnyá vált, országos összehasonlításban is mindig jelentős volt a résztvevők száma.

A Váci Hírnökben és a városi honlapon eltérő versenyt hirdető felhívásban azonban most egy közös volt: a verseny elválaszthatatlan szimbóluma, a Sajdik-kép nem jelenik meg. Íme ez a megújulás, esztétikai nívóból való engedés, mint a főtéri „télünnepi” és „tavaszünnepi” dizájn.

A verseny városháza-féle „megújulására” jellemző még az is, hogy a kategóriákat csökkentették és egyes kategóriákat az egyik kiíráson összevontak szándékosan vagy csak tájékozatlanul, amely szintúgy a verseny leépítésének az irányába mutat. A kategóriánkénti 3–3 díj és közönség díj a korábbi évekhez képest megtizedeli a díjazottak számát. Ahelyett, hogy örülnének a sok szép, értékelendő kiültetésnek és elismernék azokat, inkább drasztikusan lecsökkentik a számukat.

  • Elismerés nélkül akarják hagyni azokat, akiket, akiket eddig hosszú évekig elismertek?
  • Ez is a verseny megújulásának része?
  • Hogy várják el így, hogy a lakosság aktívabban vegyen részt és vállaljon felelősséget a lakókörnyezete gondozásában?
  • Miért tér el a jelentkezési határidő is az eddig  megszokottól?

Tavaly a pandémiára hivatkozva még elfogadható volt, hogy elmaradt a virágosztás, de idén meglehetősen zavaros a válasz, hogy miért történik a hagyományok felrúgása? Miért fogalmaznak úgy, hogy elmarad? Jövőre lesz virágosztás?

A jelentkezők eddig ingyenesen kaptak egy kis egységcsomagot, most viszont arra akarják őket rávenni, hogy az önkormányzat által helyzetbe hozott kereskedőknél vásároljanak virágokat a Főtéren. A lakók eddig is a város által biztosított virágcsomaghoz vásároltak még további virágokat a kertjeikbe, maguktól is tudták, hova kell menniük a szép és jó árú virágokért.

Az eredmény az, hogy idén a várost szépítő lakosságtól és magától a város szebbé tételétől veszik el a pénzt.

A 2008-as válság idején is tudtak a városi kasszából erre fordítani, még akkor sem vették el ezt a támogatást a versenyre jelentkezőktől.

A Virágos Vác egyik nagy értéke, hogy bár egykoron még 2003-ban Kasnya Sándor főkertésszel dr. Bóth János baloldali városvezető hívta életre a versenyt, de azt a későbbi jobboldali városvezetés is változatlanul megőrizte, tovább támogatta a rendezvényt, sőt fejlesztette, megtartotta függetlenségét, önállóságát. Ez tört meg most! Az új vezetés hol burkoltan, hol egészen orcátlanul nyíltan sok mindennel szembe fordul, ami ebben a városban – politikától függetlenül – élő hagyomány volt, közös városi érték.

Amire nem tudja rátenni a kezét, azt kitörli, „kiforgatja” a város életéből.

A TV2 2021. április 22-i reggeli műsora arról számolt be, hogy a Föld napja tiszteletére e hét hétvégén számos budapesti kerületben virágosztást rendeznek. A Váctól nem is túl messzi fekvő fővárosi városrészekben érdekes módon – politikai többségtől függetlenül – sehol sem spórolnak a lakosságon a kerületek virágosítása, szépítése érdekében.

Győrben például házhoz viszik a virág-egységcsomagokat, a közeli Terézvárosban is ugyanígy járnak el, ahol a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit. Kft. és munkatársai, valamint az önkéntesek viszik házhoz a virágokat. Csepelen, a X. kerületben is ingyenesen osztják a virágokat jelentkezés alapján. A baloldali Soproni Tamás, Terézváros polgármesterének szavaival élve: „Bennünket azonban a koronavírus sem akadályozhat meg abban, hogy zöldebbé tegyük a kerületet, ezért házhoz hoztuk a virágokat.”

Tehát vannak, akiket a járványügyi megszorítások nem akadályoznak meg a város vagy kerület szépítése ügyében. Csak akarat és szándék kérdése az egész, mondvacsinált ürügyekkel nem lehet mindenkit megvezetni.

A városunkban egy dolog változatlannak tűnik: csak üres szavakat, választási ígéreteket szajkóznak, de amint a tettekre kerülne a sor, akkor mindenben csak az erőtlenség, tehetetlenség mutatkozik meg.

Egyébként kinek a győztes programjában volt, hogy virágosabb legyen a város?