VÁC LEGISMERTEBB MŰEMLÉKE IS MEGÚJUL A KORMÁNY NÉGYMILLIÁRDOS TURISZTIKAI TÁMOGATÁSÁBÓL

Örömmel tájékoztatjuk az egyházmegye papságát és híveit, valamint Vác városának valamennyi polgárát, hogy a Váci Egyházmegye ezeréves fennállásának ünneplése kapcsán sor kerül a Váci Székesegyház nagyszabású rekonstrukciójára – adta hírül a Váci Egyházmegye honlapja.

A rekonstrukció előkészítő munkálatai hamarosan megkezdődnek, ezért a Székesegyház 2021. május 17-től várhatóan a 2022. év végéig zárva tart.

Emiatt a székesegyházi szentmisék helyett más belvárosi templomokban az alábbiak szerint tartunk szentmisét:

– a Barátok templomában szombaton este 18:00 órakor (a 17 órai szentmise helyett), valamint vasárnap 10:30-kor;
– a Piarista templomban vasárnap 11:30-kor;
– a Fehérek templomában vasárnap 18:00 órakor;
– a Karolina-kápolnában hétköznapokon reggel 8:00 órakor.

A fentieken kívül a templomok alap-miserendje nem változik.

Az ünnepélyes püspöki szertartások helyszíneiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

A rekonstrukció a Magyar Kormány egyes egyházi ingatlanok fejlesztésének támogatásáról szóló 1712/2020. (X. 30.) Korm. határozatával biztosított, 4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósul meg,

amelynek keretében a püspökséghez tartozó, erősen felújításra szoruló Galamb utcai épületegyüttes is jelentősen megújul, valamint új funkciók ellátására is alkalmassá válik.

A munkálatok részleteiről, előrehaladásáról honlapunkon rendszeres tájékoztatást fogunk adni.

Miközben nagy öröm számunkra a felújítás lehetősége, tudjuk, hogy az elkövetkezendő időszak a Vác-Alsóvárosi Plébánia és az egyházmegye központi liturgikus eseményeinek szempontjából a papság és a hívek részéről egyaránt türelmet, alkalmazkodást kíván. A felújítás miatt előforduló esetleges kellemetlenségekért mindannyiuk elnézését kérjük.

Bízunk benne, hogy Székesegyházunk nélkülözésének „böjtje” után a megújult, megszépült liturgikus tér mindannyiunk örömére szolgál majd, közösségi összetartozásunk, lelki épülésünk javára válik, és hozzájárul őszinte istendicséretünk méltóságához és szépségéhez.

Buzdítunk mindenkit, hogy kísérje imádsággal azok munkáját, akik a felújításban részt vesznek!

✠ Marton Zsolt
váci püspök