ÓRIÁSI BOTRÁNY SZENTENDRÉN A VÁCIHOZ HASONLÓ KULTURÁLIS INTÉZMÉNY-ÖSSZEVONÁSOK MIATT

A jelenlegi, szentendrei önkormányzattal szoros kapcsolatot ápoló váci, baloldali koalíció politikai, településvezetői „mozgásai” a megválasztásuk óta sok tekintetben kísértetiesen hasonlítanak egymásra. Tavaly együtt követelőztek a kormánynál, hogy a saját fenntartásukban álló építményeiket hozza rendbe, most pedig a legfrissebb botrány Szentendrén szinte ugyanaz, mint Vácott volt: egy konszenzus nélküli, ellenőrizetlen kvalitású, de a szivárványos vezetés feltétlen bizalmát élvező személy irányítása alá vontak össze egy katyvaszba számos, nagy hagyományú kulturális és turisztikai intézményt.

A TV Szentendre arról számolt be, hogy a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság 2021.  április 14-i online üléséről Lang András, képviselő – a technikát felhasználva a baloldali demokráciaértelmezés „még nagyobb dicsőségére” – önkényesen eltávolította a résztvevők közül Vasvári Csabát, a jelenlegi előadóművészeti ügyvezető igazgatót. Erről a Fidesz szentendrei szervezetének közleménye számolt be.

„A veszélyhelyzetet kihasználva a cégátalakításról egyszemélyben a polgármester hoz döntést. A kérdés csak az, hogy milyen hatalmi, gazdasági vagy más egyéb érdek fűződik a jogilag aggályos, hirtelen cégátalakításhoz? Felszólítjuk a baloldali városvezetést, hogy a féktelen hatalomvágytól fűtött törvénysértéssel hagyjanak fel és fejezzék be a bolsevik tempót Szentendrén!” – hangsúlyozta a Fidesz szentendrei szervezete.

A PestiSrácok találó mémje

A veszélyhelyzet miatt a cégátalakításról is egyszemélyben dönthet a polgármester. A turisztikai cégeket, a Szentendrei Kulturális Központot és a Szentendrei TDM-et tervezi összevonni a városvezetés. A Szentendrei Teátrum új igazgatói posztjáról március 3-án döntött Fülöp Zsolt polgármester, a képviselő-testülettel való egyeztetés után.

Vasvári Csaba előadóművészeti ügyvezető az ülés után levelet írt a polgármesternek és az összes képviselőnek, amiben felhívta a figyelmet az előterjesztés jogszerűtlenségére. (A városvezetés Vasvári Csabát 2016-ban nevezte ki, a megbízatása öt évre szólt.)

Májustól Lőrinczy György lép a Teátrum élére. Vasvári Csabának április 30-val lejár a szerződése.

Az üggyel kapcsolatban Laárné Szaniszló Éva egy levelet küldött a város polgármesterének, amit közösségi oldalán tett közzé a jobboldali képviselő. E levélben azt nehezményezi, hogy pályázat kiírása nélkül kerül egy helyi kulturális intézmény élére valaki. Emlékezteti a város közvéleményét arra, hogy mindegyik intézmény élére eddig szabályos pályáztatás során kaptak kinevezést az intézmények vezetői. Most a kormányhivataltól is kérnek egy törvényességi megfelelőségi igazolást arról, hogy a jelen rendkívüli jogrendben, lehetősége volt-e polgármesternek átszervezni két önkormányzati cég működését! „Szégyen az, ami kultúra szinten folyik városunkban!” – írja levelében Laárné Szaniszló Éva.

A TV Szentendre nyomán