ÚGY TŰNIK, CSÜTÖRTÖKÖN AZ UTOLSÓ CSAPAT FENYŐRIGÓ IS HAZAINDULT VÁCRÓL SKANDINÁVIÁBA

A FENYŐRIGÓ egy szép, északi, téli madárvendégünk. Késő ősszel, nagyobb csapatokban, délebbre vonulnak, így hazánkba, ezen belül Vácra. Szeretik városunkat, főleg a nyugati ostorfa termése miatt, amelyet madárcseresznyének is hívunk. Vácon számos, szép, ostorfákból álló fasorunk van. Hozzánk közeli, jó telelőhely a fenyőrigók számára a budapesti Városliget. Nem ritkán ezres tömegben érkeznek hozzánk, és gyakran csonttollú is keverik közéjük.

A fenyőrigó énekesmadár, rigóféle. Északon erdőkben és bokros területeken fészkel, a tél beállta előtt déli területekre vándorol. Mindenevő, nyáron puhatestűek, rovarok, giliszták széles skáláját fogyasztja, de télen inkább csak bogyókkal és magvakkal táplálkozik.

Testhossza átlagosan 25 cm, kicsit nagyobb és testesebb a feketerigónknál. Közelről pazar látvány. Feje palaszürke, háta sötétbarna, farktollai feketések, mellkasa erősen pettyezett, szárnybélése és általában az alsó része fehéres. Mindezek messziről elmosódnak. A hímnek egyszerű csevegő dala van, repülés közben éles, „tsak-tsak”-ot hallat.

Természetvédelmi státusa stabil. Eurázsiában hatalmas, 10 millió négyzetkilométeres – hazánknál több mint 100-szor nagyobb – területen él, teljes egyedszáma 45–95 millió, az európai állomány ennek kb. a fele. Magyarországon védett, eszmei értéke 25.000 Ft.

A CSONTTOLLÚ is énekesmadár faj, szintén téli vendég nálunk. Év vége felé fenyőrigók közé keveredve, hideg teleken azonban nagyobb, önálló csapatokban érkeznek. Kedves, társas szerzet, nem tart az emberektől. Táplálkozás közben selymes, csilingelő hangot hallatnak.

Termete kisebb a fenyőrigónál. Tollazatának alapszíne szürkés, világosbarna, mozgatható tollbóbitája és sokféle, színes tolla van. Közelről vagy távcsőben nagyon látványos kismadár. A torka fekete, a háta gesztenyebarna, farkának alja fahéjszínű, szárnya hosszú, hegyes, sárga és fehér mintázattal látható, a felnőtt madarak másodrendű evezőinek hegyén a tollgerinc élénkpiros lemezkét alkot. Innen kapta a csonttollú nevet. Telelőterületén bogyókat és magvakat fogyaszt. Hazánkban védett, eszmei értéke: 25.000 Ft.

Vigyázzunk téli madárvendégeinkre, táplálkozó- és szálláshelyeikre egyaránt! Magyarán a fákra, bokrokra és fasorokra, különösen azokra, amelyek, bogyókat és gyümölcsöket teremnek, ilyenek pl. az ostorfa, berkenye, vadrózsa, alma- és körtefa. Óvjuk, védjük a természet értékeit!

BS

Forrás: Wikipédia, Wekerle Társaskör, DINPI Tudástár