EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – „AMI SZÖGLETES, AZT GURÍTJÁK, AMI KEREK, AZT VISZIK”

A szocialista jellemformálás nagy intézményéről – a magyar néphadseregről –, a már személyes tapasztalattal nem rendelkezőknek talán furcsa is lehet az a kifejezés, amely akkoriban járta a hadseregben zajló dolgok valós menetéről: „ami szögletes, azt gurítják, ami kerek, azt viszik.” Sok dolgot csináltattak sokunkkal a seregnél, ami ugyan teljesen logikátlan volt, de annál katonásabbnak tűnt. A városházáról ömlenek a Facebook-on is fizetett hirdetésekkel jól megmarketingolt lázas tevékenységekről szóló posztok, amelyek közül sokuk nagy valószínűséggel híján lehet az ésszerű szakmaiságnak. Folyamatosan érkeznek az olvasói levelek, amelyek többek között ezekre reagálnak. Elsőként egy váci erdőmérnök sorait idézzük:

„Meglett erdészként udvarunkból kilépve elképedve láttam, hogy rügyfakadás idején tarra vágják a fákat a Rádi úton. Néhány szót váltva a dolgozókkal megtudtam, hogy nem ők hozzák a szakmai döntést, parancsot teljesítenek. Hiába ajánlottam fel szakmai segítségem, nem fogadhatták el. Hova fajul ez a világ, Vác, a szakmaiság, amikor még a természetet is megpróbálják fegyelmezni és manipulálni. Lehet, hogy búcsúzhatunk az idős, hangulatos fasortól, hiszen a legérzékenyebb időszakában vágták tarra ezeket a fákat.”
egy váci erdőmérnök

Rádi úti idill

A Rádi úti lakótelepen Ferjancsics László próbálja megteremteni az osztrák kisváros miniatűrjét, de több ponton elesni látszik saját vagy tanítványa lábába.

„Park-gereblyézés? De mit gereblyéznek össze március végén? Csak nem az ott hagyott őszi lombból maradt valami? Vagy a tél végén a nem létező platánfák hullajtották le lombjukat a lakótelepen? A park gereblyézését alátámasztó fotón nem látni a nagy teljesítményű lombszívót. De a szállítójármű platóján annál is inkább jobban látszanak az előző vezetés idején használt nagy zsákok halmai. (Megjegyezzük a New York-i Central Parkban is ilyen zsákokba gyűjtik a lombot.)” – írja az egyik olvasónk.

Minden bizonnyal az előző városüzemeltetési alpolgármester által elismert és működő módszer volt a rossz? De akkor hol van január óta az új vezetés nagy teljesítményű lombszívó gépe?

Feltehetnénk a kérdéseket ezek után, a több millió Ft-ért beszerzett nagy teljesítményű lombszívó 2021 január 1-től

  • pontosan mely napokon,
  • pontosan mely közterületeken,
  • pontosan hány órát dolgozott
  • és pontosan hány m3 lombot gyűjtött össze az egyes közterületeken?

Ha dolgok menetének láttán a bosszankodás, a szánakozás helyett felülkerekedne mégis a humor a váci polgárokban, akkor úgy gondolnának az Összefogás „erejére”, mint a korabeli néphadseregünkre, amiről az a hír járta, hogy „15 perces kategória”, azaz amelyen az ellenfél 13 percig röhög, majd a maradék 2 percben szétzavarja az egészet…