VAN-E MANAPSÁG FELELŐS GAZDÁJA VÁC VÁROSÁNAK? – SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TARTOTT CSEREKLYE KÁROLY

A városháza előtt március 25-én a fenti címmel tartott sajtótájékoztatót Csereklye Károly, a Váci Szívvel Mozgalom képviselője.  

Ha városi környezetünket nézzük a kosz, a piszok, az általános elhanyagoltság, a kátyúk, a lerobbant intézmények mind azt sugallják, hogy itt a gazda csak a Facebookon van jelen, a szomorúvá tett valóságban nem.

Ha nem csak a naturális és igen árulkodó felszínt nézzük, hanem a mögöttes és igen irritáló tényeket is szemrevételezzük, akkor még szomorúbb a helyzet. Az önkormányzati vagyon védelme, fellépés a kártevők és a korrupció ellen igencsak hiányzik a városi vezetők eszköztárából.

A polgármester asszony megválasztása után nagy hangon szekrényből kieső csontvázakról nyilatkozott, de ezek felszámolása is sajnos megmaradt a Facebook-kommunikáció szintjén.
A Váci Szívvel mozgalom ekkor képviselőjén keresztül segítő kezet nyújtott. De hiába. Ezzel a lehetőséggel nem élt, sőt támadásnak vette, és akadályozta is munkánkat. Így hatósági útra kellett lépnünk. Ez pedig időigényes, így kénytelenek vagyunk a nyilvánosság előtt is feltenni néhány kérdést, amelyekre eddig sem kaptunk érdemi választ, de jelzik a helyzet tarthatatlanságát. A közelmúltban városházi önbevallás alapján az Állami Számvevőszék is erre az álláspontra jutott, mely nyilvánosságra került, és azóta is mély hallgatásba burkolózik a városvezetés.

Tehát feltesszük kérdéseinket Matkovich Ilona felé, melyre választ nyilván most sem fogunk kapni, de a további intézkedésekhez ezt szükséges megtennünk:

1. Zábó Edina a Váci Sport Közhasznú Nonprofit Kft. jelenlegi ügyvezetője, aki korábban a Holding ügyvezetője is volt, több gyanús ügybe keveredett. Kérdezem a Polgármester asszonyt, hogy Zábó Edina több millió forintos jogtalan gépkocsi használatai, és nagy valószínűséggel fiktív számlái miatt milyen intézkedéseket tett eddig, miért akadályozza meg a közérdekű adatok átadását több százezer forintos „költség” megfizetésével?

Miért nem tudhatjuk meg az állítólagos önkormányzati vizsgálat eredményét? Ez ügyben egyébként kijelentjük, hogy amennyiben az önkormányzati vizsgálat nem állapít meg a felelősséget, a vizsgálatot elvégzők és az abban részvevő személyek ellen büntetőfeljelentést teszünk.

2. 2014-ben közérdekű feljelentés történt Vác északi részén illegálisan lerakott nagy mennyiségű, veszélyes hulladék miatt. Gyanúba került az akkori alpolgármester is. Az illetékes hatóság kötelezést adott ki a hulladék felszámolására, melynek költsége 50-100 millió Ft lehet. Miért nem lép a város a felelősök felé, és ki fogja ezt kifizetni?

3. A város egyik alpolgármesterével, Ferjancsics Lászlóval szemben felmerült annak az igénye, hogy számoljon be arról, hogy 2005-ben egy Velencei-tavi nyaralóban történt megbeszélésen mi hangzott el egy váci, önkormányzati ingatlan értékesítése ügyében, kik vettek részt ezen a megbeszélésen, és utána milyen pénzmozgások történtek?

A fent említett kérdésekben vannak információink, számos dokumentum a rendelkezésünkre áll. De tekintettel kell lennünk arra, hogy Matkovich Ilona és Ferjancsics László nagyon szeret saját használatú médiáin keresztül kommunikálni, így meg kell nekik adnunk az esélyt a szereplésre. Nagy valószínűséggel ezek az ügyek előbb–utóbb az országos sajtóban is megjelennek, így lehetőségük lesz a heti vasárnapi sikerpropagandán kívül más fórumokon is csillogtatni tudásukat.

Még folytathatnám a sort, de a lényeg látszik. Vagy gyáva, vagy szakmailag gyenge a vezetés, vagy érintettség, összefonódás miatt nincs politikai akarat a korrupciók felderítésére, megszüntetésére A kérdésre adott válaszok hiányában megalapozottan kijelenthetjük, hogy nincs önkormányzati gazdája a városnak. A város polgárainak maguknak kell kezükbe venni az ügyeket.