A VÁCRÓL ELÜLDÖZÖTT BAKOS-KISS GÁBOR LETT A GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ ÚJ IGAZGATÓJA

Bakos-Kiss Gábor, Jászai Mari-díjas színművészt nevezték ki a Győri Nemzeti Színház új igazgatójának – tette közzé Győr polgármestere, Dézsi Csaba András a Facebook-oldalán.

A Győri Nemzeti Színház vezetésére négyen jelentkeztek: Bakos-Kiss Gábor, a budapesti Nemzeti Színház színművésze, Forgács Péter, a jelenlegi igazgató, Markó Róbert, a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetője, valamint Sándor János építész, díszletszcenikus.

Bakos-Kiss Gábor a kilenctagú szakmai bizottság egyhangú javaslata alapján nyerte meg a pályázatot, munkába lépésének kezdő napja 2021. július 1. lesz.

Bakos-Kiss Gábor 1981-ben született Nyíregyházán, apagyi református családban. Szülővárosában, a Krúdy Gyula Gimnázium matematika tagozatán érettségizett, majd a Miskolci Egyetem jogi karán szerzett diplomát. 2005 és 2009 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt zenés színész szakon, Huszti Péter és Kerényi Imre tanítványaként végzett. 2009 és 2011 között szabadfoglalkozású, 2011-től a debreceni Csokonai Színház, 2014-től pedig a Nemzeti Színház tagja. A színészet mellett rendszeresen rendez, és különböző színházakban is vendégszerepel. 2019 februárjától 2020 márciusáig a Váci Dunakanyar Színház művészeti vezetője volt. Jelenleg a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának tanára, Bozsik Yvette-tel közös osztályt visz. A Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke, társalapítója illetve állandó zsűritagja a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztiválnak és a Nemzeti VERSenynek. Szívügye a versmondás, ebbéli elkötelezettségét is díjazták 2019-ben a Szeleczky Zita-emlékgyűrűvel. 2020-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

A pályázata itt tekinthető meg.

Fotó: Luthár Kristóf

***

Kis Domonkos Márk, akit 2012-ben a Váci Dunakanyar Színház alapító igazgatójává választotta Vác Város Önkormányzatának képviselő-testülete, 2020 márciusáig töltötte be a tisztséget, mely alatt kiemelt státuszt szerzett az intézmény, s a teljes körű felújítása is megvalósult. A Matkovich Ilona vezette Összefogás képviselőinek sorozatos vegzálásai után állt fel az igazgató, és Bakos-Kiss Gábor művészeti vezető. Kis Domonkos Márk 2020-tól a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lett,  Bakos-Kiss Gábort pedig a Győri Nemzeti Színház új igazgatójának nevezték ki. Két kiváló, elkötelezett szakemberrel lett kevesebb Vác kulturális élete, kiemeltből amatőrré minősítették vissza a váci színházat, közben pedig egy jogászt neveztek ki színház igazgatónak, akinek a pályázatát azóta sem ismerhette meg Vác művészetszerető közönsége.  Dr. Varga Katalin meghallgatása rendkívül kínos volt a pályázó számára, hiszen a bíráló bizottság tagjai ízekre szedték a pályázatot, de még inkább azt vették sorra, mennyi minden hiányzik belőle, ami egy színház vezetéséhez elengedhetetlen lenne. Beérett a matkovichi kultúrpolitika Vácon.