PAPP ERIKA: CSAK PÁR ÉRDEKESSÉG, AMI A KOMMUNÁLIS ADÓ KAPCSÁN DECEMBER ÓTA TÖRTÉNT

Papp Erika, a Naszály-hegyiek szószólójaként szombaton a Váci Élet Facebook-csoportban tett ki egy írást az Újra megáll a kés a levegőben a városházán – Matkovich és Ferjancsics között izzik a feszültség” című cikkünk nyomán. A külterületiekre kivetett kommunális adó kapcsán osztotta meg neheztelését e közösségi oldalon., ugyanis ténylegesen kiküldte a városháza öt évre visszamenően a csekkeket, aminek március 20-a körül járt le a fellebbezési lehetősége. A csekkek időarányosan 80-100 ezer forint összegűek. Az ott lakóknak innentől kezdve van lehetősége arra, hogy a törvény adta lehetőséggel élve könnyítési kedvezményi kérelmüket benyújthassák. 

***

Naiv átlagemberként álltam a külterületiekre kivetett adó előtt. Azt hittem tévedés vagy félreértés. Aztán rá kellett döbbennem, semmi félreértés, semmi tévedés nincs a dolog mögött. Pusztán a jelenlegi városvezetés pénzéhsége.

Azt gondolták, hogy a pandémia idején, a legnagyobb bizonytalanságban bármit le lehet nyeletni az emberekkel. Hisz szerintük a külterületiek kevesen vannak, tanulatlan, buta emberek, akik nem állnak ki önmagukért, egymásért.

Szerintem tévedtek. Ha igazak a hírek, hogy az egész zűr-zavar mögött egyetlen ember áll,

akkor felteszem a kérdést, miért van még ott? És hol voltak a többiek? Első perctől kezdve kértem a városvezetést, hogy gondolják át a külterületiek megadóztatását. Pláne öt évre visszamenőleg, ami elképesztő terhet ró a kint élőkre.

Ez itt nem a Rózsadomb! Itt napi megélhetési harcok folynak. Nincs út, nincs közvilágítás, nincs járda, játszótér, csatorna, víz elvezetés, de még csak kommunális jellegű munkát sem végez az önkormányzat. Az itt lakók végezték eddig is az ilyen munkálatokat és ha jól sejtem, ezután is mi fogjuk csinálni. És még fizessünk is érte? És jön a lekezelő válasz: „közös felelősség vállalás!”

Rendben!!! A jövőre való tekintettel kértem a helyi rendelet módosítást. Tegyenek különbséget kül- és belterület közt. A határozott válasz: „nem lehet”.

Kérdem én, Sülysápon lehet különbséget tenni? Sülysápon működhet, hogy a külterületiek 60%-át fizetik a kommunális adónak? Vác különleges város! Itt nem létezik a szokásjog, itt nincs különbség, főleg, ha pénzről beszélünk.

Érdekes az »adófelderítés« is, ha súlyadót kell fizetni, tudják, hol lakunk, milyen autónk van, ha a szavazatunk kell, szintén tudják, hányan élünk és hogyan. Konkrétan elbújni sem tud az ember, a rendszer simán megtalálja. Mégis azt mondták most a külterületiekről, hogy adócsalók, akiket fel kell deríteni!

Hát kérem, nem derültünk! Nem lettünk boldogok attól, hogy öt év semmittevést akarnak bevasalni rajtunk akkor, mikor az szabálytalan, nem életszerű a határozat módosítás kihirdetés történt.

Nem derültünk, mikor szabálytalan módon kiküldött levelek után várják tőlünk a törvények betartását. Attól sem lettünk derűsebbek, hogy a kérdéseinkre félrevezető információ volt a válasz.

Én személy szerint attól sem lettem derűsebb, hogy a hivatali munkát végzők arra nem vették a fáradtságot, hogy átnyálazzák Magyarország törvényeit. Nem volt arra idejük a nagy home office idején, hogy megoldást találjanak.

Tudom, tudom, sokkal egyszerűbb egymásra mutogatni. Egyszerűbb azt mondani, „mások mondták”.

Megkérdőjelezném azon állítást, mely szerint az adót az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan állapították meg!

Megkérdőjelezem a hozzáértésüket a feladataikhoz, mert akkor a helyi adópolitika alapvető célja – az adózói kört illetően – méltányos, igazságos és megfizethető legyen. Nem gondolom, hogy a város üzemeltetésén csorba esne, ha a külterületieket kihagyják a kommunális adóból. Ez az összkommunális-adóbevétel 0,05%-a.

Hálásnak kell lennünk, hogy méltányossági kérelmet írhatunk. Reménykedhetünk, hogy a törvény által biztosított kedvezményeket megkapják az arra jogosultak.

Mindezt köszönhetjük EGY EMBERNEK, aki képes irányítani egy egész önkormányzatot,

polgármesterestül, jegyzőstül, képviselőstül. Ahogy egy kedves ismerős mondta: „politikai öngyilkosság ezt véghez vinni”.

Akkor miért? Úgy gondolom, vannak annyian a képviselők, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket! Ja, hogy jelen helyzetben a polgármester egyedül dönt?! Mindenképp elgondolkodtató.

***

Kommentek az írás alatt

 

„Öt évre visszamenőleg lehet, a törvény engedi, de nem kötelezi. Emberség . Véleményem szerint előbb a külterületeket fejleszteni és a szolgáltatásokat elérhetővé kellett volna, majd ha van miért, akkor kivetni az adót. De visszamenőleg kivetni adót, ez nem korrekt.”

„Én személy szerint elküldtem a fellebbezést a kiküldött határozatra, arra hivatkozva, hogy tanyagazdaságunk van, ami csak külterületen építhető ki és ehhez eleget kell tenni a helyi építési szabályzatnak (vezetékes víz, villany, 3000 m3 feletti terület) a vezetékes víz törzshálózatot, amit mi helyi lakosok építettük ki, semmi önkormányzati segítség nélkül…. Mert ez külterület, ez volt a válasz, és azóta sem változott ilyen téren semmi, akkor meg mire is kéne ugyanannyit fizetni az itt élőknek, ráadásul visszamenőleg is, mint a belterületi lakosoknak? Sülysápi példát követnie kéne a helyi vezetésnek!”

„Amióta ez a vezetés van azóta szenvednek a szegény emberek!”

„Ferjancsics az én szememben egy nulla!”

„El kell őket zavarni a pi…ba, alkalmatlan embertelen banda ez is.”

„Én is nagyon boldog vagyok az 5 db 20.000 ezres csekkemmel! Ja és úgy kaptam meg a múlt héten, hogy a fizetési határidő február valamennyi volt. Abból a 100-200 millióból, amit most ebben a vidám könnyű helyzetben leraboltak a váci emberektől remélem, sok szépet és jót csinálnak! De ez van… Az előző csapat se ütötte meg a minimumot, ezeknek se sikerült ezidáig! Szomorú, hogy itt van a szint …😒”

„Ezek is csak ígérgetni tudnak azon kívül semmi csak a nagy NULLA!”

„Ahogy fentebb írtam. A fellebbezési határidő lejártával kérelmet kell írni! A jegyző és a polgármester asszony is ígéretet adott a kedvező elbírálásra, amivel nem tudok kibékülni, hogy vissza is léphetne az önkormányzat a követeléstől. Hisz nem kötelező adóforma! Én mint kisember ezt tenném. És felvállalnám a különbség tételt kül- és belterület közt. Mert van rá mód és lehetőség is. Az urat meg küldeném kispadra. Mert csak kárt okoz az ötleteivel!”

„Erika Papp, minden tisztelet neked jár, megvallom, mivel láttam látom a munkásságodat ez ügyben. Látom, ahogyan kiállsz a „hegyi” emberek oldalán, s minden elesett ember mellett! RESPECT!”

***

VÁRATLAN ADÓ, EZ MATKOVICH KARÁCSONYI AJÁNDÉKA A KÜLTERÜLETEN ÉLŐKNEK?

MATKOVICH ILONA A VÁCI POLGÁROK SARCOLÁSÁNAK ÚJ NEVET ADOTT: ADÓFELDERÍTÉS

„ÉRTHETŐBB TÁJÉKOZTATÁST FOGUNK KÉSZÍTENI….” – OLVASÓI LEVÉL

A JEGYZŐ MÖGÉ BÚJIK MATKOVICH AZ ADÓRAZZIA BOTRÁNYBAN