EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – LOMBKUPACOK A GÉZA KIRÁLY TÉREN

Újabb nehezményező olvasói levél és fotók érkeztek ezúttal a Géza király tér környékéről, amely Vác egyik legfontosabb turisztikai látványossága. 

***

Tisztelt Szerkesztőség!

Az a váci lakos vagyok, akit érdekel a város jövője, különös tekintettel arra, hogy a fiam már a jövő nemzedéke. Rendszeresen figyelem a helyi médiumok híradásait a város lehetőségeiről.

Családommal látókörünk szűken a Géza király térre és annak történelmi környezetére fókuszál.

Géza király tér

Két hete írtak arról a városházi oldalon, hogy a városi szobrok takarását eltávolítják. Erről eddig nem számoltak be, hiszen évtizedek óta rendszeresen elvégzik ezt, természetes feladata ez a városnak. Ennek így vajon van-e  hírértéke?

Két hete türelemmel várom, hogy történelmi környezetünkben mi történik, különös tekintettel arra, hogy itt a tavasz és sokan megindulnak városunk felé. Két hete éppen hazai turistákat igazítottam útba a templom előtt. De, amint látják a fotókon az ősszel összegyűjtött gesztenyelomb még mindig a téren van. Csak a kávézó környékéről szállították el.

Méltatlan, hogy a templom körül is otthagyták. Különbséget tesznek a Géza király tér ingatlan tulajdonosai között?

Várlépcső

Iskola, templom, kávézó … mind más elbírálásban részesül.

A kávézó a turisztikai megállóhely? Nem a felújított templom és levéltár?

A várlépcső közében a lombot össze sem takarították. A Duna-part fejlesztése az új városvezetésnél a lomb összegyűjtésében merül csak ki?

Az előző érában legalább a Várlépcsőre odafigyeltek. Bár a virágos ágyások egyikét néhány hete kigazolták, de a másik kettőhöz hozzá sem nyúltak. Az éledező virágok között tégla, kutyaürülék, kábel szalag. A végvári vitézeket pedig azzal tisztelik meg, hogy a gaz között még az üvegpoharat sem veszik észre.

Ami érthetetlen is hogyan került oda, de még érthetetlenebb, hogy hogyan van még ott?

Persze az is problémás, hiszen a mellé helyezett szemetet rendszeresen otthagyják. A különösen szép díszburkolat helyreállítása is álom marad.

Az új főépítész hónapokkal ezelőtt nagy hévvel itt volt. Talán pont ezért nem dolgozik már a városnak.

Egyáltalán valaki ellenőrzi mi történik itt? Vagy előre eltervelt módon lett környezetünk mostoha, mert állami pénzen fejlesztették az egyházi tulajdonú ingatlant? A véleménykülönbségek, a harcban állások történelmi és turisztikai értékeinken csapódnak le a váciak és az ide látogatók szeme láttára. Ezt vigyék hírül Vácról a médiákban hallhatók mellett?

Remélem, észrevételeim és meglátásaim legalább a szerkesztőségben gondolatébresztőek.

M.M.

***

Idézzük a 2021. január 8-i városházi propagandát:

„Emlékezetes, hogy a korábbi években nem mindig voltak elszállítva a lehullott levelek, de a legtöbb helyen januárig még össze sem gereblyézték azokat. A képviselő-testületi ülésekre beadott holdingos beszámolók is tanúskodnak arról, hogy több tucatnyi utcában és parkban februárban, márciusban, sőt, még áprilisban is zajlott a lombgyűjtés.
Az új városvezetés kiemelten figyel a környezet tisztaságára, védelmére…”