ÉLETJELEK – AVAGY A LEMEZLOVAS, A GYÁMOLÍTÁSRA SZORULÓ BETEGEK ÉS A DISZKÓS ÁLMOK

Az életünket fenekestül felforgató koronavírus világjárvány nagyon sokak életében felülírta az elképzeléseket, rengetegen kerültek és kerülnek nagyon nehéz helyzetbe, jóval kevesebbeknek volt, van B vagy épp C tervük.

Kalhammer Henrik, alias dj Henryk (25) az utóbbiak közé tartozik – az ő esetében egy már épp felívelő szakaszba kerülő lemezlovas karriert akasztott meg, vetett vissza a korlátozott élet.

Természetesen nagyon megviseli ez a helyzet őt is, egzisztenciális értelemben is nagyon nehézzé vált számára a túlélés – ám a saját gallérjánál fogva kirángatta magát a gödörből, az elmúlt időszakban több új szakmai képesítést is szerzett, hogy legyenek kiutak. Persze azért nem mondott le nagy álmáról sem.

– Kisgyerek koromban többféle hangszert is kipróbáltam, egy ideig furulyáztam, barátkoztam-kacérkodtam a dobolással és a gitározással is. A zene szeretete végigkíséri az életemet, a lemezlovas alkotás, a diszkózás varázsa pedig a sulibulikban kerített a hatalmába, valahol ott kezdődött nekem ez a történet. Akkortájt több tehetségkutatóra is jelentkeztem, otthoni felkészülést követően. 2010-ben itt Vácon én is beneveztem egy dj versenyre a Club Mouseoleumban, és nagy örömömre sikerült megnyernem. Ezután a pályafutásom beindulásában nagyon sokat segített Veres Szilveszter, azaz dj Sylvester, a Mouse egyik rezidens lemezlovasa, mellette zenéltem jó pár évig – idézte a kezdeteket a civilben kórházi segédápolóként dolgozó, ifjú lemezlovas.

Zenei ízlése cseppet sem mondható átlagosnak, mint mondta, különösen a magyar szerzők, előadók slágerei, illetve a már retro korúnak számító hazai és külföldi dalok mozgatják meg leginkább a fantáziáját.

– Hiába, hogy csak huszonöt vagyok, valahogy mégis a ’90-es évek és a 2000-es évtized nagy szerzeményei a szívem csücskei, ezeket sokkalta többet pörgetem, mint a legfrissebb dalokat. A visszajelzések alapján úgy érzem, hogy sikerül úgy csomagolnom, spoilereznem a kedvenceimet, hogy a hangzás az én korosztályom tagjait vagy a még nálam is fiatalabbakat ugyancsak megfogja. Szép, izgalmas, inspiráló kihívás ez – fűzte hozzá Henryk.

És akkor most essék szó arról a közösségi hálós kis posztról, véleményről is, amivel legújabban ugyancsak felhívta magára a figyelmet a fiatal lemezlovas, aki – senkit és semmit sem kárhoztatva a járvány miatti korlátozásokból következő nehéz helyzetért – többek között így vallott ebben a bejegyzésben:

„Tíz éve discózom, de mindig volt B tervem, mindig volt egy főállásom!

Egyszer hibáztam és úgy döntöttem, csak a zenéléssel foglalkozom, beruháztam rengeteg felszerelésre, majd bejött a vírus, ott álltam munka nélkül és pár hónap múlva már pénz nélkül is, mert feléltem a tartalékaimat!

Tettem, amit tennem kellett és különböző szakmákat elvégeztem ez idő alatt, persze nem ezekben a szakmákban sikerült elhelyezkednem, hanem az egészségügyben!
DE sikerült, tudtam én is munkát szerezni, csak akarni kell és nem siránkozni, hogy nincs munka!

Mi lemezlovasok is el tudtunk, tudunk menni futárnak, építőiparba, egészségügybe stb…. Lehet alkalmazkodni, ha szükség van rá!”

Henryk az érettségi mellett eredetileg karosszérialakatos szakmát szerzett. Aztán, miközben már diszkózott is, főállásban a mentőszolgálatnál dolgozott, hiszen elvégzett egy alapszintű bls képzést. A folytatásban raktáros szakmát tanult, targoncavezetői jogosítványt szerzett, noha úrvezetői jogsija nincs is, a raktáros szakmán belül is elsajátított további különálló szakmákat.

Most tehát kórházi segédápolóként tevékenykedik főállásban, mint fogalmazott, nagyon szereti ezt a hivatását is, hosszú távon szeretné folytatni, amiben családi indíttatása ugyancsak van, hiszen édesanyja, keresztanyja szintén az egészségügyben dolgozik.

Kevés szabad idejében persze továbbra is gyúr a lemezlovas folytatásra, rendszeresen összeállít a repertoárját bővítő szetteket, minden hónapban elkészít egy-egy újabb webmixet, amelyeket egyre többen figyelemmel kísérnek a Youtube csatornáján.

– Nagyon örülök a lájkoknak, a szóbeli tetszésnyilvánításoknak, gratulációknak, mindez erőt ad a kitartó folytatáshoz ebben a nehéz helyzetben is, no és nem feledkezhetek meg szakmai mentoraimról sem, hiszen sok segítséget kapok például a „Tebulid.com” csapattól, illetve még inkább kiemelem a Dunakanyar Rendezvényirodát, élén Wernke Ádámmal és Loksa Leventével, akik bíznak bennem, biztatnak, sok lehetőséget adtak már eddig is a rendezvényeiken való közreműködésre, és valószínűleg ez így lesz ezután is, ha végre újra lehet nagyobb szabású közösségi programokat, fesztiválokat szervezni. De van még egy műfaja a lemezlovas működésemnek, az esküvői zeneszolgáltatás, a két társammal közösen alkotott HBT Music triónkkal, ezen alkalmakon a ceremóniamester szerepét is vállalni tudjuk. Mindent egybevetve, ha nem is több százas nagyságrendben, de azért szép számmal vannak az idei évre előre lekötött felkéréseink együtt és külön-külön, bízunk benne, hogy mielőbb újra teret nyit nekünk is a sors – zárta szavait dj Henryk.

Illetve hozzátette még: ha jól alakul az élet forgatókönyve, akkor sem hátrál ki az egészségügyi hivatásból, mert már ez is fontos része az életének, jó lelkülettel végzi a betegágyak melletti feladatait.

Ribáry Zoltán