EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – ILYEN EGY „FELELŐS” VÁROSVEZETŐ?

A napokban fotókat kaptunk egy olvasónktól, aki a váci Cházár díszkapuját szerette volna megörökíteni. Ekkor kukkantott be a képeken a GH által használt gazdasági kijárat mögötti, mérsékelten igényesen kialakított dohányzósarokra is, amit feltehetően az intézményben dolgozó konyhások használhatnak stikában.

A kapott képek kapcsán a gyógypedagógus végzettségű szerkesztőben felmerültek a következő gondolatok:

  • A kapu tárva nyitva, így gyerek és felnőtt szabadon ki-be járhat az intézménybe úgy, hogy járvány idején észre sem veszi azt az illetékes portás vagy a pedagógus.
  • Mint minden iskola területén tilos a dohányzás, azonban ha a konyhán dolgozó dohányosoknak néha szükségük lehet a „friss levegőre”, akkor normál üzemben nem hagyhatnák el a konyha területét, ha csak át nem öltöznek, de erre az igényességre nem sok jel utal e minőség alatti búvóhely láttán.
  • Úgyhogy gyanúként merül fel, hogy e roppant gusztustalan és visszataszító helyről mennek vissza kenyeret kenni és ételt osztani a gyerekeknek!

„Az ezeknek úgyis mindegy!” – már Cházár András idején is meghaladott magatartás szelleme hatja át ezt a Kádár-rendszer idejéből itt maradt kis, kultúrsarkot.

A szólásmondás szerint is a fejhez kell fordulni, ha a bűzlés forrását keresi az ember gyereke, és ezúttal sajtókérdést sem postázva a városházára, amúgy költőileg megkérdezzük a legutóbbi vasárnapi üzenete kapcsán Matkovich Ilonát, az egész főzőkonyha váci rendszere lerombolásnak „racionalizálójától”, hogy:

  • miért gondolja, hogy válaszolni illik az ő levelére, hiszen ezt ő csak a legritkábban szokta megtenni? Jut is eszünkbe: sikerült már válaszolnia a 79 DÖK-ösnek, a tankerületi igazgatónak, az intézmény vezetőjének? Ja, vagy csak két alpolgármestere lépett be egy áldozatokat hibáztató Facebook-csoportba?
  • Miért egy másik önkormányzathoz tartozó, egyébként nagyon rendben lévő sorsú turistaház felújításával foglalkozik ahelyett, hogy pl. a váci önkormányzathoz tartozó Cházár konyha felújításával törődne?
  • Miért nem a Cházárban étkeznek a polgármesteri hivatal dolgozói, ha már az egyik városházabarát troll azt harsogja, hogy ott mekkora nagy a tisztaság, mennyire minőségi az ellátás és finom az étel?

***

A terület – szerződés szerint, együttműködési megállapodás alapján – a város, illetve a város Gazdasági Hivatala (GH) használatában áll.

Az intézményben a GH által használt részeket – gazdasági bejárat, konyha, öltöző stb. – az intézmény tanulói és dolgozói CSAK korlátozott módon használhatják. Például az intézmény ebédlőjét sem használhatja szabadon az iskola, oda is csak és kizárólag étkezés céljából mehetnek. Így ott például értekezlet vagy hirdetés sem tartható.

A konyhai dolgozók munkáltatója a Gazdasági Hivatal, akik a közétkeztetést szolgáltatják.

A tankerületnek vagy az intézménynek nincs jogosultsága intézkedni ezen a területen és nincs jogosultsága a dolgozókkal szemben eljárni. Ezt kizárólag a város és a GH teheti meg.

A GH-nak átadott területeken a törvényi előírások betartása és betartatása kizárólag a GH feladata, illetve a felügyeleti szerveké, mint például ÁNTSZ, NÉBIH.

A Cházár András EGYMI elszenvedője a jelenségnek.

A felelősség nem hárítható azokra, akiknek közük nincs az intézmény ezen a területén történő dolgaihoz!