SOROS-PÉNZT IS KAPOTT A VÁCI SZÍNHÁZBA PRODUKCIÓKAT SZÁLLÍTÓ IRODA

Mint arról korábban már beszámoltunk, Matkovich Ilona örömködve jelentette be Facebook-oldalán, hogy a Váci Dunakanyar Színház szoros együttműködésre lépett az Orlai Produkciós Irodával. A szervezetet pedig – amely nem riad vissza az LMBT színpadi megjelenítésétől sem – nem más, mint Soros György alapítványa támogatta milliós összegekkel.

Úgy tűnik, Matkovich Ilona addig csűrte-csavarta a dolgokat, amíg Soros György a váci színházba is „beköltözött” – ezzel újabb állomásához érkezett a színház 2019 októbere óta tartó botránykrónikája.

Ugyanis az Orlai Produkciós Iroda, amely a városvezető szerint a teátrum szakmai munkáját segíti, nem kevesebb, mint ötmillió forintos támogatást vehetett fel a Nyílt Társadalom Alapítvány jóvoltából.

Népszava számolt be arról, hogy az alapítvány „független kulturális és művészeti szervezeteket és projekteket támogat pályázati keretek között”. A riport szerint a pályázatok egyik nyertese pedig nem más, mint az Orlai Produkciós Iroda, ami egy filmből készült darab bemutatására kapott ötmillió forintot.

A Soros-pénzzel is gazdálkodó iroda pedig nem csak a háttérben meghúzódva ad szakmai tanácsokat a Dunakanyar Színháznak, hanem konkrétan darabokat szállít Vácra. Azon túl pedig, hogy a váci teátrum a náluk megtekinthető darabokat promotálja, nem rest köszönetet mondani az Orlai Produkciós Irodának és szinte már rendszeresen méltatja a szervezet munkáját a közösségi médiában, sőt, annak előadásait ajánlgatja fizetős online megtekintésre. Annak a szervezetnek az előadásait, amelyik egyik darabjában a homoszexualitást állítja a középpontba, és egyébként tevékenységét a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány millióiból finanszírozza.

Ezek szerint Matkovich Ilonától erre számíthatunk a kultúra területén is: LMBT és Soros.

Nem elég, hogy korábbi újságírói ténykedésében is fel-felbukkan az amerikai milliárdos, vagy hogy ügyvédet is a Soros-hálózatból fogadott magához, de most olyan irodát bíz meg a színház tartalmi meghatározásával, amelyik Soros-pénzből gazdálkodik.

Lehet, hogy csak rövidke idő kérdése, és a Dunakanyarban is egymást érik majd a homoszexualitást, vagy éppen a transzneműséget büszkén hirdető színpadi művek. Bár valószínűleg ez Matkovich Ilonának nem lesz annyira ellenére, hiszen emlékszünk, megválasztásához is elsők között gratulált Soros lapja és egy LMBTQI-szervezet, sőt, újságíróként meleg regényt népszerűsített.

Most pedig úgy látszik, Vácon már a kultúra sem marad Soros-mentes övezet.