ÍGY IGAZÍT HELYRE A VÁCI BALOLDAL

Ahogy korábban, úgy most is változtatás nélkül, teljes terjedelemben közöljük a váci baloldali sajtó helyreigazítási kérelmeit, és hogy olvasóinkban se maradjon hiányérzet, az adott témákban közlünk egy-egy tényt is.

***

Dr. Varga Katalin színház ügyvezető egyik kérelme:

És most jöjjenek a TÉNYEK:

az alább olvasható jogszabály módosítás rendelkezett arról, hogy a Váci Dunakanyar Színházat törölték a minősített előadó-művészeti szervezetek közül.

Ebből az elit klubból húzta le a minisztérium a színházat

 

***

 

Dr. Varga Katalin színház ügyvezető másik kérelme:

És most jöjjenek a TÉNYEK:

Varga Katalin pályázatát a szakmai bizottság 5:3 arányban nem támogatta. Ellene szavaztak a színházi szakma delegáltjai, mellette szavaztak a helyi közélet ismert alakjai (Inotay Gergely alpolgármester, Fehér Zsolt képviselő, Koren Gábor a városháza melletti vendéglátóhely új bérlője – JazzMine).

A jegyzőkönyv szerinti összegző vélemény az alábbi:

„A szakmai bizottság hiányolta a pályázat művészeti és gazdasági koncepcióját. Az elkövetkezendő öt évre vonatkozóan a bizottság véleménye szerint jövőkép nem került meghatározásra és a bizottság véleménye szerint nem fenntartható a színház kiemelt státusza, sem művészeti, sem gazdasági szempontból. A helyben kiosztott üzleti tervvel kapcsolatban is aggályok merültek fel, az szakmailag vázlatos és gazdaságilag nem megalapozott.”

Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, a soproni színház igazgatója, a szakmai bizottság tagja az alábbiakat nyilatkozta Varga Katalin és pályázata kapcsán:

„Szakmai szempontból elfogadhatatlan pályázatot nyújtott be a balliberális váci polgármester, Matkovich Ilona embere egyetlen pályázóként az igazgatói posztra.”

A pályázatot azért „szavazták le az önkormányzati delegált jelenlétében tartott ülésen, mivel nem tartalmaz semmiféle szakmai víziót a színház működésével kapcsolatban.”

„Emellett az ülésen Varga a színház működését egy színjátszóköri álomnak, a középiskolás korosztály színházba történő bevonzását pedig utópiának nevezte. – Ha mindezeket az ügyvezető tényleg így gondolja, részéről a színház komolyan vétele nem áll fenn.”

Hasonlóan nyilatkozott az igazgató úr a Dunakanyar Régiónak is, amikor a lap azt kérdezte, hogy mi volt az összbenyomása a meghallgatásról?

„Az a szemlélet, amelyet a pályázat sugall, miszerint hogy majd helyben kutatják a szakemberek, hogy mire van igény, és majd azt fogják játszani, az egy szolgáltatás alapú szemlélet. Nagyon sok művelődési ház működik így Magyarországon, mégsem tartoznak színházi kategóriába, pláne nem kiemelt státuszú színházi kategóriába.”

„Például arra a kérdésre, hogy a váci színház milyen saját produkciókat képzel el a jövőben, az volt a válasz, hogy jövőre talán, és a súly a talánon van, lesz egy saját bemutató, amit most ír egy helyi szerző, és erre összességében van hárommillió forint. Nekem az az összképem, hogy a fenntartónak jelenleg nem az a koncepciója, hogy Vácon egy professzionális színház működjön, és az elhangzottak alapján erre szándék sincs.”

 

***

Dr. Varga Katalin színház ügyvezető harmadik kérelme:

És most jöjjenek a TÉNYEK:

Dr. Varga Katalin önéletrajza szerint elsősorban munkaügyi és fejlesztéspolitikai tapasztalatai vannak.

 

***

Dr. Varga Katalin negyedik helyreigazítási kérelme:

És most jöjjenek a TÉNYEK:

Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, a soproni színház igazgatója, a szakmai bizottság tagja azt nyilatkozta Varga Katalin tervéről, hogy egyéb civil foglalkozás mellett dolgoznak majd az alkotók, színészek, hogy ez egy „tipikus amatőr színjátszóköri létezés”.

 

***

Molnár Bence művészeti vezető kérelme:

 

***

Kászonyi Károly helyreigazítási kérelme:

És most jöjjenek a TÉNYEK:

Kászonyi Károly a Váci Dunakanyar Színház Kft. működésének felülvizsgálatáról szóló tájékoztatón úgy nyilatkozott: „lesznek még lépések […] a felügyelőbizottság is vizsgálja a helyzetet, és a megfelelő bizottság is vizsgálja a helyzetet.” Kis Domonkos Márk korábbi igazgató a Váci Naplóban azt nyilatkozata, hogy az ellenzéki képviselők nem a város és a kultúra érdekeit tartják szem előtt, hanem rövidtávú politikai hasznot próbálnak kovácsolni a vele kapcsolatos álhírek gyártásával.”

 

***

 

Matkovich Ilona helyreigazítási kérelme:

És most jöjjenek a TÉNYEK:

Molnár Bencét művészeti vezetőnek a Matkovich Ilona által vezetett testület által megválasztott dr. Varga Katalin nevezte ki.

***

A 2020. július 15. napi képviselő-testületi ülésre dr. Varga Katalin által készített előterjesztésben „A város kulturális és művelődési intézményei működésének, irányításának, gazdálkodásának felülvizsgálatáról és az integrált feladatellátásról” tárgyalt a testület.

„Kérjük az Emberi Kapcsolatok Bizottságának támogatását ahhoz, hogy 2020. őszétől – a minisztériumi véleményezési eljárás eredményének ismeretében is – a város által kötelezően ellátandó kulturális, közművelődési és városmarketing feladatainak ellátása a kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, a meglévő Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. keretein belül valósuljanak meg. Az új és koordinált társaság feladatköreit a Madách Imre Művelődési Központ, a Váci Dunakanyar Színház, a Pannónia-ház és az új Látogatóközpont (VácArt) feladatai — előadóművészeti, kulturális, közművelődési, városmarketing tevékenységei — adják, helyszínei pedig a Madách Imre Művelődési Központ (Vác, dr. Csányi krt. 63., a Pannónia-ház (Vác, Köztársaság út 19.), a Kék-ház (ún. Elefántos-ház, Vác, Március 15. tér 23.) és a Színház (Vác, dr. Csányi krt. 58.) telephelyei legyenek – áll az előterjesztésben, a határozati javaslat, amelyet így el is fogadott a testület.

„Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete egyetért azzal, hogy a város kulturális és közművelődési feladatainak koordinált és gazdaságosabb formában, nonprofit gazdasági társaságban valósuljon meg.”

„A város által kötelezően ellátandó kulturális, közművelődési és városmarketing feladatainak ellátása a kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, a meglévő Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. keretein belül valósuljanak meg”, amelynek igazgatója dr. Varga Katalin.