ZSIDÓZARÁNDOK TURISZTIKAI KÖZPONT JÖHET LÉTRE A VÁCI ZSINAGÓGÁBAN

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) lapja, az Új Élet 76. évfolyamának második lapszámában interjú olvasható Turai Jánossal, a Váci Zsidó Hitközség elnökével, aki – röviden felidézve zsinagógájuk nagyrészt neki köszönhető visszaszerzésének és megmentésének történetét – elsősorban arról nyilatkozik, hogyan képzelik el csatlakozásukat a kormány, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökség Dunakanyar régióra vonatkozó fejlesztési koncepciójához.

Alois Cacciari olasz építőmester tervei alapján 1864-ben készült váci zsinagóga. – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Turai János a témában korábban érdeklődésünkre elmondta:

„Hitközségünk készen áll a vallásturizmust igénylő látogatók szakszerű kiszolgálására. Vác a Dunakanyar és a tágabb régió zsidó hitéleti és kulturális központja.

A zsinagóga kiválóan alkalmas arra, hogy a hitélettel párhuzamosan ellássa a Dunakanyar zsidó zarándokturisztikai látogató központjának szerepét, ez a tevékenység nagyban hozzájárulna a hitélet élénkítéséhez is.

A helyi önkormányzattól a 90-es évek elején a Váci Zsidó Hitközség visszavásárolta az épületet, majd felújíttatta. – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Az épületben a vallási, hitéleti alkalmakon túl már eddig is számos más, kulturális programot szerveztünk: kiállítást, fesztivált, hangversenyt, gasztronómiai rendezvényeket”.

Az Új Élet február 1-jén megjelent legújabb lapszámában közölt interjúból kiderül, hogy időközben már fontos előrelépések történtek a tervek megvalósítása érdekében.

Turai János – megemlítve, hogy a mostani városvezetés visszavonta az előző önkormányzat szerződésben vállalt együttműködési, támogatási ígérvényét – kiemelte: a 2019-es önkormányzati választások után új utat kezdtek keresni elképzeléseik megvalósításához, és ehhez nagyszerű lehetőséget kínált, hogy a kormány kiemelt turisztikai övezetnek nyilvánította a Dunakanyart.

2008. június 1-jén adták át a teljesen restaurált épületet. – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

„Úgy értékelem, hogy a 2020-as év hozta meg igazán a fordulatot, amikor a Magyar Turisztikai Ügynökség felfigyelt széles körű néprajzi, tudományos gyűjteményünkre. Megállapodtunk abban, hogy a zsinagóga épületében a hitélettel párhuzamosan megnyitjuk a Dunakanyar Zsidózarándok Turista Központot.

Így nagyobb támogatást nyertünk el, aminek révén megkezdtük az épület teljes tetőzetének lecserélését, valamint több más felújítás is elkezdődött. Mazsihisz-támogatással összkomfortos lakást építettünk központi temetőnkben az általunk foglalkoztatott gondnok részére.

Nem tudunk még egy olyan hitközségről, amelyik a holokauszt után visszavásárolta és saját beruházásában felújította elrabolt, romos zsinagógáját, hogy a hitélet és a zsidó kultúra szolgálatába állíthassa” – zárul a  hitközségi elnökkel készült interjú.

A felújítás után a zsinagógában időszakos istentiszteleteket és rendszeresen kiállításokat, előadásokat tartanak. – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline