EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – OTTFELEJTETT GALLYAK DEÁKVÁRON

Újabb olvasói levelet kaptunk, amely ezúttal egy deákvári térre hívja fel a figyelmet. Úgy tűnik, Molnár Nándor bizottsági elnök lakótelepei nemhogy előnyöket, hanem hátrányokat szenvednek. Olvasónk ezúttal is nehezteli, hogy nem ezt ígérték a választások előtt!

***

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy ellentétre szeretném felhívni a figyelmet, amit kis közösségünk megél és most már szeretném, hogy mások is lássák.

Az új város vezetés gondolatmenetét még magunkénak is érzi kis, lakótelepi kutyás közösségünk. Valóban a lakóknak is ki kell tenniük a környezetükért. Ami rendeletben szabályozott, azt saját lakhelyünk szépítésére el is kell végeznünk. Fontos az önkéntes munkavégzés, különösen előre mutató, ha összefogással. De a mi, kis közösségünk nagyobbik része az Arany J. utcai lakótelepen él sok éve. A parkjaink alapvetően szépek és tágasak, kutya sétáltatásra nagyon alkalmasak.

Jómagunk példát mutatunk, mert a kutyaürüléket összeszedjük, hiszen másnap úgyis mi lépnénk bele vagy a kutyáink. Tennénk mi ezt kutyaürülék gyűjtőbe is, de erre a körzetre nem gondoltak, csak a Munkácsy parkban van ilyen.

Kutyasétáltatás közben sok lakótelepi problémával szembesülünk. Ezeket vagy magunk megoldjuk, vagy bejelentjük a város felé. Még arra is rávetemedünk, hogy a hajléktalanok elhagyott holmijait a szemetesbe dobjuk, lehet, elvárná a város, hogy utánuk vigyük.

A fák gallyazásával kapcsolatos igényeinket is folyamatosan bejelentjük, amik egy része korábban – kérésünknek megfelelően – megtörtént. Az ellentét abban rejlik, hogy mi valóban teszünk a környezetünkért, de a jelenlegi város vezetése kevésbé.

Valamikor, december környékén nagy gallyazási munkákba kezdtek a lakótelepen, dolgoztak is a fiúk, csak nem éppen azt, amit mi kértünk. Az idős, magas fák az emeleti lakásokat beárnyékolják, ezeknek a problémáknak a kezelését szoktuk kérni, nem pedig azt, hogy a nem lakások előtti parki fákat vagdossák fel alulról.

Aztán jó ideig néztük a gallykupacokat, amiknek egy részét a lakótelep egyik oldalán le is darálták egy szombati napon nagy erőkkel. Kétlem, hogy a városi zajrendelet ezt támogatja, de a pihenni vágyó sem idős, sem dolgozó fiatal lakók sem. Ezt szóvá is tettük. A Béke téren ledarálták, akkor onnan 100 méterre miért nem sikerült?

Ennek retorziójaképpen kaptuk azt, hogy most már több, mint két hónapja nézzük a gally és az itt hagyott lombkupacokat. A városi hírekről értesülünk, örülünk neki, hogy végre nagy teljesítményű gépeket vásároltak.

Egyenlőre úgy gondoljuk, hogy a türelmes figyelmünk lakókörnyezetünkre a legnagyobb teljesítmény.

L.