VÍZITURISZTIKAI MEGÁLLÓHELYEK ÚJULTAK MEG ÉS ÚJAK LÉTESÜLTEK A DUNA MENTÉN

Megújult Budapest és Pest-megye 15 vízitúra megállóhelye 799 millió forintos, vissza nem térítendő, európai uniós támogatással Szobtól Dömsödig, a Közép-Duna vízi turizmusának most lezárult komplex fejlesztési projektjében – jelentette be Schmidt Gábor, a konzorciumvezető Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke kedden Budapesten, online sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a túrázni vágyók a 2021-es vízitúra szezon kezdetétől vehetik igénybe az új szolgáltatásokat. A fejlesztési programnak köszönhetően várhatóan fellendül a víziturizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi lehetőségekkel, új szabadidős csoportok formálódhatnak. Jelezte továbbá: a víziturizmust érintő komplex, más túrázási módokhoz, így a kerékpározáshoz kapcsolódó fejlesztések folytatódnak, amiben az önkormányzatok fontos partnerei a szövetségnek.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Több helyszínen történtek fejlesztések a projekt keretében, néhány meglévő megállóhelyen eszközfejlesztéseket hajtottak végre, ezzel is segítve a térség vízi turizmusának előrelépését.
Schmidt Gábor fontosnak nevezte, hogy a Római-partot is bekapcsolták a Dunakanyar felfedezését lehetővé tevő útvonalba.

A megújult vízitúra pontok:

Szob, Vác, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Leányfalu, Szentendre, Római Part, a 13. kerületi Latorca utca, Pesterzsébet, Csepel, Szigetszentmiklós, Szigetcsép, Ráckeve, Dömsöd.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Kiemelten kezelték a váci megállót, az új csónakház kétszintes épülete egyszerre szolgálja majd az utánpótlás-nevelést és a vízitúrázást is.

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyedül nem lett volna képes megvalósítani ezt a fejlesztést. Fontosnak tartottuk, hogy partnereket szerezzünk ehhez a közös munkához. Az első és legfontosabb parterünk az önkormányzat lett. Vác egy kiemelt helyet kapott ebben a projektben, hiszen a Duna nagy ágának, a Dunakanyarnak a fővárosa. Ezért fontos volt nekünk, hogy Vácon egy nagy bázisa legyen a víziturisztikának” – mondta Schmidt Gábor.

Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója elmondta: a szövetségnek az ország minden területén van pályázata, 57 megújult megállóhelyet már átadtak.

Rámutatott: nincs életkorhoz kötve, hogy ki mikor szállhat a vízre, ez az a sport, amit bármikor el lehet kezdeni. A vízi túrázás élményével a szövetség táboraiban minden évben több ezer gyermek ismerkedik meg.

(MTI)