EZERSZER IS IGEN – A MEGYE HÁZASSÁG HETI PROGRAMJAI

Hazánkban 2021-ben tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A járványhelyzet az idei programok szervezését nehezíti, ennek ellenére a váci egyházmegyében a legtöbb egyházközség bekapcsolódik a programsorozatba.

Az alábbiakban örömmel osztunk meg ötletgazdag programokat:

Érsekvadkerten egy online kapcsolatépítésre várják nem csak a helybélieket, hanem mindenkit, hiszen aki ír egy e-mailt hazassaghete.vadkert@gmail.com címre, annak a Házasság Hete alatt, 2021. február 8-14. között minden nap küldenek egy feladatot, amely alkalmas arra, hogy még közelebb kerüljünk ahhoz, akit egyébként is szeretünk. 7 nap 7 feladat egymásért!

Jászkarajenőn február 13-án (szombaton, Valentin-nap előestéjén) 16.00-ra várják a fiatalokat a templomba egy zenés Ima-estre, melyben Isten áldását kérik a párokra és szerelmükre. Egy nappal később, vasárnap, a Házasság Világnapján 9.00 órára pedig a házaspárokat várják a templomba szentmisére, melyben megújítják fogadalmukat és Isten áldását kérik házasságukra-szerelmükre.

Monoron az a jó hír, hogy a szokásoknak megfelelően 2021-ben is lesz Házasság Hete. Ugyan a járványhelyzetre való tekintettel több megszokott programról is le kell most mondani, de így is gazdag és változatos programmal készülnek a szervezők – természetesen a járványügyi intézkedések szigorú betartása mellett. A programokról bővebben itt lehet tájékozódni.

Nagymaroson is lesz idén Házasság Hete-program. Az ilyenkor szokásos vacsora a vírushelyzet miatt ugyan elmarad, de február 10-én, szerda este 18.00 órától egy nagyon izgalmas és aktuális előadásra kerül sor Pécsi Ritától „Férfinak és nőnek teremtve…” címmel, ami a plébánia YouTube csatornáján lesz követhető. A zárószentmisére február 13-án, szombaton, 17.30-kor kerül sor, amelynek keretében sor kerül a házassági fogadalom megújítására, majd a járványügyi szabályok szigorú betartásával kis szeretetvendégség lesz a templom mellett. A szervezők egy kis feladatsorral is készülnek: a honlapjukon az „Ötször együtt” menüpont alatt található meg.

Dunavarsányon újra meghirdették a nagy népszerűségnek örvendő Házas-páros játékot. A házasság hetéhez kapcsolódva párkapcsolatot építő játékra hívják a házasokat és a jegyeseket. 5+1 feladat kapnak online a jelentkezők, amelyeket otthon a párok saját ütemezésükben tudnak teljesíteni. Jelentkezni 2021. február 14-ig a hazas.paros.jatek@gmail.com címen lehet. Amennyiben kérdésük merülne fel, azt a 30/174-46-27 telefonszámon tudják feltenni.

Fóton már harmadik éve rendezik meg a Házasság Hete helyi programját, karöltve evangélikus testvérekkel. Nagyon színes minden évben a programkínálat, idén a járvány ellenére is tartalmas programmal készültek a helyiek. Szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe a külön erre az alkalomra létrehozott Facebook-oldalukat, ahol az összes esemény fent van, de érdemes csak olvasgatni is és ötleteket nyerni az írásokból.

Az Újhatvani Szent István király templom közössége február 9-én az esti szentmise után 7 órától az egyházközség Facebook-oldalán (Újhatvani Szent István király templom, és…) ONLINE KATEKÉZIST szervez, a témát A HÁZASSÁG HETE adja. Február 11-én a „házaspárok szentségimádása” lesz a templomban 17.30-tól. Vasárnap, a 11 órai – Valentin napi – szentmisére különös meglepetéssel várják a szerelmeseket.

A Dunaharaszti Nagytemplomban – az elmúlt évhez hasonlóan – február 14-én, vasárnap délután 17:00-kor a házasokért, jegyesekért, illetve elkötelezett szerelmesekért mutatnak be szentmisét, amelyen gitáros énekszolgálatot teljesít a Szent István kórus. A szentmisét követően, a jelenlévő házasok az Oltáriszentség előtt megújítják házassági esküjüket! Mindenkit szeretettel várnak!

Ribáry Zoltán