MATKOVICH KEZD BELEZAVARODNI A KÖZÉTKEZTETÉSI BOTRÁNYBA

Gyakran kiviselkedi magát Matkovich Ilona a vasárnapi „igehirdetései” során, de ezúttal valószínűleg túltett minden eddigin, mint ahogy Madách Lucifere „Nem adhatok mást, csak mi lényegem”-féle posztot tett ki a közösségi oldalára az alábbi tartalommal. (Íme egy részlet, amely feltehetően egyféle reagálás volt erre az írásunkra.)

FURCSA LEVÉL ÉRKEZETT (…) Kevésbé örvendetes hír, hogy a Cházár András iskola igazgatója újabb levelet írt az önkormányzatnak, és hamarjában egy állítólagosan a gyermekek által írt levél kikerült közösségi oldalakra. Eszerint az iskolában bent lakó gyermekek nem kapnak megfelelő mennyiségű és minőségű ételt. Másfél éves tapasztalatom, hogy a váci közétkeztetés dolgozói szívvel-lélekkel végzik a munkájukat, de elég kitenni a fotóra egy száraz zsemlét, hogy ezt kapják a gyerekek, és máris hergelhető a közvélemény – miközben a dolgozók elmondják, hogy a gyermekek bőségesen és változatosan étkeznek. A mostani, állítólagosan gyermekek által megfogalmazott levél alapján vizsgálatot indítunk, és megkérjük a levél íróit is, hogy számoljanak be a tapasztalataikról. Az eredményről önök is értesülni fognak. Remélem,  nem egy politikai akció kellős közepén vagyunk ismét, amelyben nehéz sorsú gyermekeket használnak fel politikai célokra, valamint arra, hogy az országos sajtóban Vácot ismét alaptalanul lejárassák.”

Akkor következzenek kérdéseink, amelyek feltehetően megint válasz nélkül maradnak, de mégis csak muszáj feltennünk őket!

Volt-e valós szakmai egyeztetés a közintézmény szakembereivel a főzőkonyha megszüntetése előtt?

Tényleg meglepetésként érte-e a konyha átszervezésével kapcsolatos szakmai ellenvélemény?

Sikerült-e a Facebook-poszt helyett hivatalos úton, időben és tárgyszerűen is válaszolnia

  • a Cházár DÖK-jének,
  • az intézményvezetőnek,
  • és legfőképpen a KLIK tankerületi igazgatójának?

Miért nem örvendetes hír, hogy megoldást keres az intézményvezető és a tankerületi igazgató arra a problémára, amit maga a városházi döntés okozott az intézmény diákjainak?

Miért használja a polgármester a 79 aláírással hitelesített levél esetében az „állítólagos” szót, amikor mindenféle más városi mendemondát gondolkodás nélkül magáévá tesz, sőt szívesen propagál olyan téveszméket, hogy Vácon csak a jobboldaliak törnek-zúznak?

Milyen alapon kérdőjelezi meg a kollégista diákok nagyszámú aláírással hitelesített alapélményét, hogy elégtelen lett az élelmezésük?

Miből gondolja a polgármester a kollégista tanulók alapélményéről azt – mi szerint éhesen fekszenek le –, hogy az politika?

Hol látott száraz zsemlét a város vezetője, amelyet kifogásoltak volna a diákok?

Miből gondolja, hogy az éhezés állítása csak a közvélemény hergelése miatt történik?

Miért íratja felül egyoldalúan a dolgozók állításával a diákok igazságát?

Végeztetett-e ellenőrzést a főzőkonyhákon és az étkezőkben, hogy a „gyermekek bőségesen és változatosan étkeznek-e” vagy csak a diákok hitelességét kívánja a jövőben ellenőriztetni?

Feltételezhető-e, hogy a váci közétkeztetés dolgozói hiába végzik szívvel-lélekkel a munkájukat, valami mégis hiányozhat a közétkeztetési „gépezetből”?

Miért nem tudja elképzelni a jóemberkedéstől kipárnázott polgármester, hogy SNI-s fiatal is képes felmérni az önérdekét és tudja hallatni a szavát?

Honnan veszi a bátorságot, hogy szájzárat tehet erre a 79 fiatalra is?

Milyen úton képzeli el a kivizsgálás indítását, amikor nem az önkormányzat a fenntartó, milyen jogszabályok alapján kíván bejutni az intézménybe a fiatalok közé?

Miért nem a tankerület vezetőjét szólította meg ebben a reagálásában?

Miért ígér meg a polgármester az olvasóinak olyan vizsgálati eredményt – „az eredményről önök is értesülni fognak” –, melyet nyilvánvalóan nem vezethet le?

Hogyan állíthatja bátran, hogy „egy politikai akció kellős közepén vagyunk”, ráadásul „ismét”?

Miből következtette ki, hogy „nehéz sorsú gyermekeket használnak fel politikai célokra”?

Honnan találta ki, hogy az országos sajtót is érdekelni fogja az ország egyik legpatinásabb gyógypedagógiai intézményében élő kollégistáinak szerény színvonalon történő ellátása, táplálása?

Tényleg ez az első eset, ami lejáratta Vácot, vagy esetleg volt már olyan jelentős önkormányzati botrány, amire felfigyelt az országos sajtó?

Álljon a végén polgármester asszony saját bevallása, melyet az ATV-n maga mondott: „spórolni a szolgáltatásokon tudunk”, a bölcsődéken, óvodákon, a város takarításán, amely állítása még az alákérdező riportert is meglepte.

Elképzelhető, hogy a városháza vezetése nem a probléma megoldás, hanem maga a probléma?