ÚJABB 25 MILLIÓ FORINT KORMÁNYZATI TÁMOGATÁST UTASÍTOTT VISSZA MATKOVICH?

Információink szerint Vác városa 25 millió forint állami támogatást kapott a Vám utcai óvodai konyha fejlesztésére, amelyet a Pénzügyminisztérium már régen át is utalt a városunknak.  A beruházás közben azóta sem valósult meg, szinte biztosan már nem is fog, így az összeget a város kidobta az ablakon, ami mögött újra egyféle szakemberhiányból fakadó átgondolatlanság állhat. Az elvesztegetett beruházással kapcsolatban feltett sajtókérdésünkre ezúttal sem válaszolt a városháza, így a közadatként kikért dokumentumokra tudunk csak hagyatkozni. 

Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ:

  1. Ez a beruházás mikor valósul/valósult meg, a fejlesztés elkezdődött-e?
  2. E kormányzati támogatást felhasználta-e a város?
  3. Amennyiben információink helyesek és e fejlesztés nem valósult meg, akkor felmondták-e a megkötött támogatási szerződést?

E fejlesztés célja a Vám utcai óvoda lepusztult konyhájának átfogó korszerűsítése, felújítása lett volna. A meglévő óvodai konyha meglehetősen elavult, a jelen állapot sokoldalú átalakításra szorult. A támogatási összeget, 24 890 000 Ft-ot a Belügyminisztérium utalványozása alapján a Magyar Államkincstár egy összegben már folyósította a városházának.

Ennek ellenére a város nem kezdett a munkálatokba, igazából talán nem is akartak pénzt szánni az óvoda konyhájára, hiszen – ellentmondásos módon – közben átszervezték a váci közétkeztetés rendszerét, így már ez a konyha többé nem funkcionál főzőkonyhaként. (Rendkívül fontos lett volna rendbe tenni ezt a konyhát, mert valóban szégyenletes állapotban volt, s feltehetően immár abban is marad.)

A gazdálkodáshoz egy tanári végzettségű lapszerkesztőnél jobban értőknek egyöntetűen az a véleménye, hogy

nem az a takarékos gazdálkodás, ha elzárják a szolgáltatásokat és bezárják az intézményeket, hanem okosan tervezve pályázati forrásokat keresnek és írnak meg, folyamatosan beruház és építkezik a város.

Ha Vácon nem a jelenlegi, bevallottan is ösztönös kormányzás lenne, hanem közgazdászok és elkötelezett, valódi szaktudással rendelkező gazdálkodók irányítanának, akkor ilyen pályázati pénz elvesztése elő nem fordulhatna sohasem.

Idén szeptemberig kellene elkészülnie e munkának, és nyilván az lenne (lett volna?) a tisztességes eljárás, ha a városháza visszaküldené e pályázati összeget, amellyel most éppen talán még az is megtörténhet, hogy likviditási lyukakat tömködhetnek be vele?

Jó lett volna, ha tisztességesen tájékoztatja Matkovich Ilona a közvéleményt, hogy miként alakulhat ki olyan helyzet, amelyben egy ekkora összeget veszni hagy a város? Ezt a támogatási összeget kizárólag az önkormányzati étkeztetési fejlesztéseket célzó beruházás megvalósítására használhatják fel, úgyhogy immár talán kijelentő módban is megállja a helyét a címbeli kérdés: újabb 25 millió forintnyi kormányzati támogatást utasított vissza Matkovich Ilona.